Starta dagen med en rejäl frukost eller brunch

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept på mat som passar att äta till frukost och brunch.

Lycka är en rejäl och lång frukost. Kanske en frukostskål med hemrostad granola, blåbär och kvarg. Eller njut av brunchrätter som ägg och bacon, amerikanska pannkakor och ägg Florentine. Ibland får man lov att lyxa till det.
Äntligen blir det en riktig söndagsfrukost. Frukosttips med recept på ägg och bacon, omelett, fattiga riddare men också nyttiga och hälsosamma frukostrecept med egen granola, müsli, fruktsallad och olika gröt.

På finare hotell har du kanske sett att de skiljer på amerikansk och europeisk frukost. Och beställer du in vanlig frukost i Asien så kan du få ris och torkad fisk. Du behöver inte åka så långt för att få hemlängtan. Det räcker med några mil ner på kontinenten. I Frankrike får man bara en liten stark kopp kaffe och en giffel. Ingen fil, gröt, müsli, mörkt bröd eller flingor.

Den asiatiska risfrukosten lär inte bli så poppis i Sverige men man vet ju aldrig. Då är den amerikanska frukosten och brunchen mer populär.

Amerikansk brunch är ju nästan som en lunch. Tjocka pannkakor, sirap, stekt potatis, äggröra och bacon med mera.

Den engelska frukosten är också populär - en klassiker med sina ägg och bacon. Korv och blodkorv brukar också vara med liksom rostbröd, kaffe eller the samt marmelad.

Amerikanska pannkakor

Pannkakor med bakpulver sväller upp när de gräddas och kallas amerikanska pannkakor. Gott med ex. blåbärssylt, färska bär, nötter, pumpafrön, yoghurt, kvarg, frukt som persika, äpple, päron, ananas, kiwi osv. Du kan blanda egen pannkakssmet eller köpa färdig pannkaksmix. Kan även göra vegana eller med blåbär eller som bananpannkakor.

En annan variant som är mycket gott är jästa pannkakor. Då blandar du smeten kvällen innan och sätter i kylen att jäsa över natten. Blir mycket goda fluffiga pannkakor till frukost och brunch. Två varianter är att steka med äpplen eller blanda i blåbär i smeten.

Kalljästa blåbärspannkakor med nötter; tärnad frukt som persika, melon, blåbär, äpple; yoghurt; sesamfrön och lönnsirap.
Kalljästa blåbärspannkakor med nötter; tärnad frukt som persika, melon, blåbär, äpple; yoghurt; sesamfrön och lönnsirap.

Mexikansk frukost

Huevos rancheros är en vanlig frukost i Mexiko. Här en variant av ”gårdsägg” med paprika, salsa och tortilla. Recept 2 portioner:
1 röd paprika
2 msk olivolja
Några droppar tabasco
1 tsk tacokrydda eller paprikapulver
2 ägg
0,5 dl mjölk
1 dl riven ost
1 burk salsa
4 små tortilla bröd
Sätt ugn på 175 grader. Rensa paprika och skär den i bitar. Värm en panna och stek paprika i olivolja och tabasco några minuter. Blanda ägg och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ägg till pannan, strö över ost och sätt in i ugnen cirka 15 minuter. Värm tortillas inslagna i folie ugnen. Servera äggen i pannan med bröd och salsa bredvid. Rulla in en bit ägg och salsa i tortillabröd och njut.

Fransk lyx-macka med Hollandaise

En variant på klassikern ägg Florentine med skinka, spenat och pocherat ägg på rostat bröd toppat med Hollandaisesås. Lite fransk-engelsk lyxhotell-känsla.
Recept till 2 mackor
4 ägg
1 tsk vinäger eller 2 krm ättika 12% samt 1 tsk salt per liter vatten till pocherade ägg
2 tjocka skivor ljust franskbröd
4 skivor skinka
100 g fryst hel spenat, 200 gram färsk
2 msk olivolja
0,5 rödlök
Recept 2 portioner hollandaisesås, se paket eller laga egen Hollandaisesås.
Tina spenat. Rensa färsk. Hacka lök. Fräs lök och spenat i olivolja. Smaka av med salt och peppar. Gör hollandaisesås enligt paket. Koka upp cirka 5 cm vatten i en vid kastrull och tillsätt vinäger eller ättika samt salt. Rör vattnet så det virvlar. Sänk värmen så det sjuder och knäck ägg i en kopp som du försiktigt häller över i vattnet. Låt sjuda cirka 3 minuter. Ta upp äggen och häll av mot kanten med en hålslev. Rosta under tiden bröd. Värm en panna. Stek och bryn skinka hastigt - bräck skinkan - och lägg på rostbröden. Lägg sedan en hög spenat på varje macka. Sedan ägg och till skeda sist över hollandaisesås. Klart. Sallad och tomat är gott till.

Engelsk frukost

Ägg och bacon är klassiker. Stek bacon, gör äggröra och värm vita bönor. Smaksätt dem med en tesked tomatpuré och några droppar tabasco. Eller koka egna bönor i tomatsås. De engelska små korvarna är svåra att hitta i Sverige men är annars självklara.

Scones med marmelad passar också till. Eller engelska muffins fyllda med stekt ägg och bacon. I England brukar de också servera en variant av stekt skivad blodkorv, stekt tomat och champinjon samt engelskt kotlettbacon i skivor.

Svensk tradarmacka

Limpa, ägg, falukorv, bacon borgar för en stadig frukost. Stek en stor skiva halvmörkt bröd, lägg på stekt ägg, falukorv och bacon. Servera med saltgurka och senap.

Kalljästa frallor och frukostbullar

Baka egna frukostbullar. Kan även bakas med mandelmjölk - vegana frukostbullar. Ett tips är att sätta en deg kvällen innan och baka kalljästa frukostbullar - in i ugnen på morgonen så har du nybakt gott bröd till frukosten.

Ett annat snabbt grovt bröd kan du baka utan att jäsa det med bakpulver - bara att röra ihop på morgonen och baka i en avlång brödform - man får dock stiga upp lite före alla andra frukostgäster.

Müsli och granola - hälsosamt och gott

Filmjölk, A-fil, yoghurt, kvarg och liknande är både nyttigt och gott. Gör någon av mina recept på müsli eller rosta granola och blanda det du gillar. Basen är flingor som havregryn och rågflingor. Sedan kan man ha i kli, frön, nötter och groddar är gott i müsli. Russin och torkade hackade frukter som aprikos, plommon, banan och äpplen ger sötma. Här är några billiga grundrecept.

Hemgjord rostad müsli

Granola med dadlar

Fruktsallad

En annan nyttig och god idé är att göra en fruktsallad med skivad banan och jordgubbar; vidare melon, äpple, kiwi, ananas, granatäpple, färsk skalad tärnad apelsin eller mandarin, vindruvor, persika osv passar bra. Vidare kan ha färska bär som hallon, jordgubbar och blåbär. Eller använda frysta bär du tinar i kylen i en burk och blandar i.

Nötter som grovt hackade mandlar, hasselnötter och valnötter är gott att strö över. Vidare frön som sesamfrön, pumpafrön och solrosfrön. Servera den sedan med yoghurt, fil eller annat gott. Eller med sötare yoghurt med vanilj eller honung. Eller soyghurt. 1-2 portioner. Ett förslag:
1/2 skivat äpple
1/2 skivat päron
1 ¼ dl soyghurt, fil, yogurt och/eller kvarg
1 dl hallon/blåbärsmix (färska bär eller blanda i frysta tinade bär)
1 msk hackad mandel, hasselnötter, valnötter eller pumpafrön
Skiva frukten och lägg i en skål, täck med yoghurt och garnera med nötter.

Smoothiebowl med grönsaker

En frukostsmoothie serverad i skål toppad med gottis som frukt, bär, nötter och/eller granola. Full av nyttigt som mixad avokado, spenat och gröna ärtor samt havremjölk, kokosmjölk, citronsaft och chiafrön.

Rårörda bär till flingor eller fil

En favorit i kylen i hela veckan. Köp ett paket frysta bär som jordgubbar eller hallon och blåbär. Eller blandat. Tina i kylen i en burk med lock. Blanda i några msk socker eller honung om du vill. Har du i socker så håller den några dagar - annars bör de ätas upp inom 1-2 dygn. Så ta fram lite bär ur frysen i taget.

Använd till frukosten, fruktsallad eller till dessert efter middagen - blanda ex. med skalat tärnad apelsin och lite kanel till en enkel men nyttig fruktsallad serverad med lite vaniljyoghurt eller kvarg.

Mixa frukosten

Man också mixa sin frukost och servera den som smoothie - prova smoothie med kvarg.

Gröt på flera vis

Klassiskt är havregrynsgröt - toppa med lingon, bär, honung, nötter, frön som pumpafrön och sesamfrön. Snabbgröt är min favorit och då smutsar man inte ner någon kastrull som behöver diskas. Bara att mäta upp gröten i en tallrik och slå på kokande vatten och vänta. En stabbigare gröt för dig som gillar det.

Fler recept på gröt som råggröt har jag också.

Frukostomelett på tre ägg

Recept 1 portion
3 ägg
1 dl mjölk
Salt och vitpeppar
0,5 tsk curry (valfritt)
2 msk olivolja
Värm en stekpanna till max. Blanda ihop ägg och mjölk samt smaksätt med salt, vitpeppar och curry. Tillsätt olja till pannan och sedan omelettsmet och stek under omrörning en minut. Rör den sedan inte utan låt den få stekyta på lägre värme. Lägg på fyllning och vänd upp halva över. Servera.

  • Champinjonomelett - stek fem halverade champinjoner i en matsked smör. Salta och peppra.
  • Ostomelett - riv eller tärna 1 dl ost. Gärna cheddar.
  • Ost och skinka omelett - tillsätt 1 dl strimlad skinka.

Mera ägg

Kokta ägg är såklart ett måste för många på frukosten. Kommentarer överflödiga. Man kan även laga äggröra, bräckt skinka med ägg eller någon omelett. Vidare kan man laga pocherade ägg och servera på macka eller med enbart smörfräst bladspenat.

Bagels till frukost

Prova rostade bagels med stekt bacon och ägg. Riktiga bagels - degen ska kokas först innan de gräddas så de blir sega och goda - finns i välsorterade butiker. Köp ej de runda bröd som bara ser ut som bagels men är bakade som vanliga frallor - det är ej samma sak. Eller baka egna bagels.

Dela och rosta bröden - mycket viktigt. Rostade bagels är gott med enbart färskost, skivad gruka, flingsalt och nymald svartpeppar. Fylligare blir bageln med ett val av rökt lax, avokado och kapris eller rostbiff, kalkon eller skinka med senap samt grönsaker som skivad rödlök, gurka, pickles och tomat.

Råstekt riven potatis - hash browns

Servera till stekt bacon, ägg och halv stekt tomat.
Recept 2 portioner
2 stora potatisar
Salt och peppar
3 msk olivolja
2 msk smör
Värm en stekpanna till medelvärme. Skala och riv potatisar grovt. Forma två plättar, lägg i stekpanna med smör och olja. Platta ut och rör inte förrän några minuter då den sidan är gyllenbrun. Då är de lättare att vända.

Fattiga riddare

Fattiga riddare är stekt ljust rostbröd panerat med äggpanering och pudrat med socker. Servera med knaperstekt bacon samt tomatklyftor. Eller sylt. Eller sirap eller honung. Även gott serverade med fruktsallad, färska bär, hackade nötter, kvarg, yoghurt och frön som sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön.

Alla mina frukostrecept ur kategorin frukost hittar du här>>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2020-05-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.