Rosta eget kaffe

Rosta ditt eget kaffe. Det är lätt i ugnen. Här kommer lite tips hur du lyckas bäst.
Orostade finare bönor blir ofta bästa mörkrostade.
Nyrostade kaffebönor är goda att mala direkt såklart men smaken är på topp nästa dag efter ca 12-24 timmar (aromerna efter rostningen utvecklas).
Hemrostade bönor ger gott kaffe någon vecka - rosta sedan nya i små omgångar.
Det finns kafferostare för hemmabruk att köpa i butik.
Olika kaffebönor blir rostade olika snabbt så fråga i butiken där du köper kaffebönorna eller läs på paketet.
Rostar du kaffe ofta så lär du dig snart hur länge du ska rosta för att dina bönor ska bli godast. En idé är att provrosta en liten omgång, låta bönorna svalna och provbrygga.

0,5 kg kaffe

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 kg orostade kaffebönor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader på över och undervärme.
  2. Sprid ut kaffebönorna på en ugnsplåt i ett cirka 1-2 kaffebönor tjockt lager. Plocka också bort skräp (ex. småsten) som kan följa med handsorterat fint kaffe.
  3. Rosta kaffebönorna i mitten av ugnen i 10-25 minuter. Längre rostning ger mörkare rost. Sätt gärna på fläkten - det doftar mycket.
  4. Ta ut och rör om i bönorna en gång.
  5. Mellanrost tar ca 10-13 minuter.
  6. Mörkrost tar 13-25 minuter. Ett tips är att sänka värmen efter 10 minuter till 200 grader om du rostar mörkrost så får du en god smak av karamelliserat socker istället för bränt socker.
  7. Passa rostningen noga. Efter första knäppet börjar bönorna svettas och mörknar. De knäpper svagt igen och ska ha en mörk brun färg dock ej helt svart.
  8. Ta ut bönorna och kyl dem snabbt - gärna med sval luft (ej med vatten). Sprid ut dem ex. på en kall ugnsplåt och ställ att svalna. Lägg sedan över i en öppen burk eller skål första dygnet så de får andas. Förvara dem sedan i lufttät burk (gärna i kylen). Rostade bönor kan också frysas.
  9. Mal bönorna efter hand du gör kaffe.
  10. Hemmalet kaffe får större volym än köpt malet kaffe så dosera nästan dubbelt mot köpt kaffe ca en dl malt kaffe per kopp.
  11. Kaffe från hemrostade bönor i pressbryggare (glaskanna med metallsil). Dosera upp kaffe (tänk på att dubblera mängden mot köpt kaffe). Häll på vatten med temperatur runt 95 grader. Låt kaffet dra fyra minuter. Tryck ner silen och servera.
E-mail
Medel: 2.3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer