Myntasås mintsås

Myntasås eller mintsås. En klassiskt engelsk sötsur sås med mynta - alltså mintsmak - som passar till lammstek och potatismos.
Myntasås blir godast med grönmynta istället för den vanliga pepparmyntan.
Låt gärna myntasåsen stå och dra någon timme så får den fylligare smak.
Räkna ca 100 gram färsk mynta med stjälk. Du kan också göra myntasås med torkad mynta - då tar du 1 msk torkad mynta och kokar du upp som nedan socker, vatten, vinäger och salt samt reder med lite potatismjöl.

4 portioner myntasås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 stora stjälkar färsk mynta, helst grönmynta
  • 2 msk socker
  • 4 msk vinäger
  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk potatismjöl

Tillagning

  1. Plocka bladen av myntastjälkarna.
  2. Dela stjälkarna grovt och lägg myntastjälkarna i en kastrull.
  3. Tillsätt socker, vinäger, vatten och salt.
  4. Koka upp myntastjälkarna, rör om och småkoka i 5 minuter.
  5. Finhacka under tiden myntabladen.
  6. Sila bort stjälkarna - häll den heta lagen i kastrullen med hackade myntablad eller plocka upp stjälkarna med en hålslev och tillsätt istället den finhackade myntan.
  7. Smaka av myntasåsen med salt och mald vitpeppar.
  8. Om du vill ha en tjockare myntasås så kan du reda den med en tsk potatismjöl utrört i lite kallt vatten och koka upp samtidigt som du rör i potatismjölet och du ser att det tjocknar till den grad du vill ha.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer