Myntasås eller mintsås
Myntasås eller mintsås är en klassiskt engelsk sötsur sås med mynta - alltså mintsmak - som passar till lammstek och potatismos.
Låt gärna myntasåsen stå och dra någon timme så får den fylligare smak.
Tillagning
- Plocka bladen av myntastjälkarna.
- Dela stjälkarna grovt och lägg myntastjälkarna i en kastrull.
- Tillsätt socker, vinäger, vatten och salt.
- Koka upp myntastjälkarna, rör om och småkoka i 5 minuter.
- Finhacka under tiden myntabladen.
- Sila bort stjälkarna - häll den heta lagen i kastrullen med hackade myntablad eller plocka upp stjälkarna med en hålslev och tillsätt istället den finhackade myntan.
- Smaka av myntasåsen med salt och mald vitpeppar.
- Om du vill ha en tjockare myntasås så kan du reda den med en tsk potatismjöl utrört i lite kallt vatten och koka upp samtidigt som du rör i potatismjölet och du ser att det tjocknar till den grad du vill ha.
Val av mynta
Myntasås blir godast med grönmynta istället för den vanliga pepparmyntan.
Räkna ca 100 gram färsk mynta med stjälk.
Du kan också göra myntasås med torkad mynta - då tar du 1 msk torkad mynta och kokar du upp som nedan socker, vatten, vinäger och salt samt reder med lite potatismjöl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 42 kcal