Makalösa kakor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Makalösa kakor - en slags knapriga klassiska kakor med korinter eller russin (eller sultanrussin).

Goda til fika och kafferep. Förvaras i en lufttät burk. Kan frysas.

Välj gärna ekologiska fina russin.

50 makalösa kakor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl, 240 g
  • 1,5 dl korinter eller russin
  • 2 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rör smör och socker poröst.
  3. Blanda vetemjöl, korinter (eller russin) samt bakpulver i en bunke.
  4. Rör ner mjölblandningen i smörblandningen och blanda ihop till en kakdeg. Ställ i kylen att stelna och kallna något så går det lättare att rulla ut kulor sedan.
  5. Rulla runda kulor och lägg dem efterhand med några cm mellanrum på 2 plåtar med bakplåtspapper.
  6. Platta till dem lite och tryck med en gaffel i mitten. Grädda makalösa kakorna i mitten av ugnen ca 7 minuter.
  7. Låt makalösa kakorna kallna på plåten. Förvara dem i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4.1 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.