Makalösa kakor

Makalösa kakor - en slags knapriga klassiska kakor med korinter eller russin (eller sultanrussin).
Baka hembakta kakor av kakdeg med korinter eller russin.

50 makalösa kakor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl, 240 g
  • 1,5 dl korinter eller russin
  • 2 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rör smör och socker poröst.
  3. Blanda vetemjöl, korinter (eller russin) samt bakpulver i en bunke.
  4. Rör ner mjölblandningen i smörblandningen och blanda ihop till en kakdeg. Ställ i kylen att stelna och kallna något så går det lättare att rulla ut kulor sedan.
  5. Rulla runda kulor och lägg dem efterhand med några cm mellanrum på 2 plåtar med bakplåtspapper.
  6. Platta till dem lite och tryck med en gaffel i mitten. Grädda makalösa kakorna i mitten av ugnen ca 7 minuter.
  7. Låt makalösa kakorna kallna på plåten. Förvara dem i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4.2 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-11-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept