Korintkakor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Korintkakor är småkakor med korinter som är en slags små russin. Goda till fika, kafferep och till vardags.

De kan även bakas med vanliga russin men ska tänk på att vanliga russin är fuktiga och tappar fukt ut i kakan så ska du spara kakorna ska du baka med korinter.

40 korintkakor kakor med korinter

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 - 2 dl korinter eller russin ca 100 gram

Tillagning

  1. Rör smör och strösocker pösigt, gärna med elvisp. Är inte smöret rumsvarmt kan du mikra det mjukt några sekunder.
  2. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke.
  3. Rör ihop smör och sockerblandningen med mjölblandningen till en jämn kakdeg.
  4. Blanda ner korinter eller russin.
  5. Lägg in degen i lite plastfolie och ställ in i kylen ca 20 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Dela degen i tre delar och rulla ut varje deg till en längd. Skär varje längd i cm tjocka skivor som du rullar till bollar à ca 15 gram (ca i storlek som valnötter).
  8. Fördela bollarna av kakdeg med några cm mellanrum på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Tryck ev. till dem med en gaffel så får du lite mönster. Korintkakorna flyter ut under gräddningen.
  9. Grädda korintkakorna i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.