Korintkakor
Korintkakor är småkakor med korinter som är en slags små russin.
Goda till fika, kafferep och till vardags.
Tillagning
- Rör smör och strösocker pösigt, gärna med elvisp. Är inte smöret rumsvarmt kan du mikra det mjukt några sekunder.
- Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke.
- Rör ihop smör och sockerblandningen med mjölblandningen till en jämn kakdeg.
- Blanda ner korinter eller russin.
- Lägg in degen i lite plastfolie och ställ in i kylen ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela degen i tre delar och rulla ut varje deg till en längd. Skär varje längd i cm tjocka skivor som du rullar till bollar à ca 15 gram (ca i storlek som valnötter).
- Fördela bollarna av kakdeg med några cm mellanrum på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Tryck ev. till dem med en gaffel så får du lite mönster. Korintkakorna flyter ut under gräddningen.
- Grädda korintkakorna i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter.
Variant
De kan även bakas med vanliga russin men ska tänk på att vanliga russin är fuktiga och tappar fukt ut i kakan så ska du spara kakorna ska du baka med korinter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal