Korintkakor

Kakor med korinter som är extra små och fasta russin.
Kakorna blir ok med vanliga russin men godast med korinter. Vanliga russin är lite för fuktiga och tappar fukt ut i kakan så ska du spara kakorna ska du baka med korinter.

40 korintkakor kakor med korinter

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 - 2 dl korinter eller russin ca 100 gram

Tillagning

  1. Rör smör och strösocker pösigt, gärna med elvisp. Är inte smöret rumsvarmt kan du mikra det mjukt några sekunder.
  2. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke.
  3. Rör ihop smör och sockerblandningen med mjölblandningen till en jämn kakdeg.
  4. Blanda ner korinter eller russin.
  5. Lägg in degen i lite plastfolie och ställ in i kylen ca 20 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Dela degen i tre delar och rulla ut varje deg till en längd. Skär varje längd i cm tjocka skivor som du rullar till bollar à ca 15 gram (ca i storlek som valnötter).
  8. Fördela bollarna av kakdeg med några cm mellanrum på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Tryck ev. till dem med en gaffel så får du lite mönster. Korintkakorna flyter ut under gräddningen.
  9. Grädda korintkakorna i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer