Kakor med tranbär doppade i vit choklad

Kakor med torkade tranbär doppade i vit choklad. Jättegoda hembakta kakor med bondkakor som basrecept.

Goda till fika och kafferep som variant till vanliga bondkakor.

ca 40 kakor med tranbär doppade i vit choklad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk vatten
  • 3/4 dl havregryn
  • 200 g smör eller margarin, mjukt och rumstempererat
  • 1 påse tranbär ca 150 g
  • 250 g vit choklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop kakdegen av vetemjöl, socker, sirap, bikarbonat, vatten, havregryn, smör och tranbär till en fast kakdeg.
  3. Rulla runda bollar av kakdegen som du sedan plattar ut på plåten så att de blir ca 5 cm i diameter. Ett tips är annars att dela degen i två rullar - ca 5 cm diameter. Rulla in dem i gladplast och kyl dem en halvtimme. Skär sedan ut kakor ca 0,5 tjocka och grädda enligt nedan.
  4. Grädda i 6 - 7 min tills kakorna blivit gyllenbruna, mitt i ugnen.
  5. Låt kakorna svalna.
  6. Smält under tiden den vita chokladen.
  7. Doppa halva kakan i den smälta chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper.
  8. Låt kakorna med tranbär och vit choklad stelna i kyl eller frys.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept