Hökarpanna
Hökarpanna är en klassisk allt i ett gryta med potatis, kotlett eller fläsk, njurar och öl.
Tillagning
- Skär ett snitt i njurarna och lägg dem i en kastrull. Täck med kallt vatten. Koka upp njurarna och slå sedan av kokvattnet.
- Skär njurarna i skivor. Skär fläskkotlett eller sidfläsk i skivor (om de ej är skivade redan).
- Skala potatis och lök.
- Skiva potatis i 0,5 cm tunna skivor. Skiva löken i skivor ca 2 mm tjocka skivor.
- Smörj en stor kastrull med smör. Kastrullen eller grytan ska ha lock typ stekgryta - gärna gjutjärn.
- Lägg ett 3-4 cm tjockt lager med potatis i botten.
- Lägg på ett lager skivad lök.
- Lägg ett lager med njurar och fläsk.
- Salta och peppra.
- Klicka ut ca två msk smör.
- Upprepa med ett lager potatis, lök och sist njurar och fläsk.
- Toppa med några skivor potatis.
- Koka upp hökarpannan med lock och sänk värmen så att den puttrar lätt.
- Koka hökarepannan under lock i en timme.
- Sedan serveras hökarpannan som den är ur grytan. Potatis, kött och sås i ett.
Att dricka till
En god lageröl passar till ex. Nils Oscar lager.
Uppskattat näringsvärde per portion: 335 kcal