Hökarpanna hökarepanna

Hökarpanna eller hökarepanna. En klassisk allt i ett gryta med potatis, kotlett eller fläsk, njurar och öl.
En god lageröl passar till Hökarpanna ex. Nils Oscar lager.

6 portioner hökarpanna hökarepanna

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 msk smör
  • 2 njurar av svin eller kalv, ca 400 gram
  • 400 gram fläskkotlett utan ben eller rimmat sidfläsk i skivor
  • 4 gula lökar
  • 1 kg potatis
  • 1 flaska 33 cl ljus öl, lageröl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skär ett snitt i njurarna och lägg dem i en kastrull. Täck med kallt vatten. Koka upp njurarna och slå sedan av kokvattnet.
  2. Skär njurarna i skivor. Skär fläskkotlett eller sidfläsk i skivor (om de ej är skivade redan).
  3. Skala potatis och lök.
  4. Skiva potatis i 0,5 cm tunna skivor. Skiva löken i skivor ca 2 mm tjocka skivor.
  5. Smörj en stor kastrull med smör. Kastrullen eller grytan ska ha lock typ stekgryta - gärna gjutjärn.
  6. Lägg ett 3-4 cm tjockt lager med potatis i botten.
  7. Lägg på ett lager skivad lök.
  8. Lägg ett lager med njurar och fläsk.
  9. Salta och peppra.
  10. Klicka ut ca två msk smör.
  11. Upprepa med ett lager potatis, lök och sist njurar och fläsk.
  12. Toppa med några skivor potatis.
  13. Koka upp hökarpannan med lock och sänk värmen så att den puttrar lätt.
  14. Koka hökarepannan under lock i en timme.
  15. Sedan serveras hökarpannan som den är ur grytan. Potatis, kött och sås i ett.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer