Hökarpanna hökarepanna

Hökarpanna eller hökarepanna. En klassisk allt i ett gryta med potatis, kotlett eller fläsk, njurar och öl.
En god lageröl passar till Hökarpanna ex. Nils Oscar lager.

6 portioner hökarpanna hökarepanna

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 msk smör
  • 2 njurar av svin eller kalv, ca 400 gram
  • 400 gram fläskkotlett utan ben eller rimmat sidfläsk i skivor
  • 4 gula lökar
  • 1 kg potatis
  • 1 flaska 33 cl ljus öl, lageröl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skär ett snitt i njurarna och lägg dem i en kastrull. Täck med kallt vatten. Koka upp njurarna och slå sedan av kokvattnet.
  2. Skär njurarna i skivor. Skär fläskkotlett eller sidfläsk i skivor (om de ej är skivade redan).
  3. Skala potatis och lök.
  4. Skiva potatis i 0,5 cm tunna skivor. Skiva löken i skivor ca 2 mm tjocka skivor.
  5. Smörj en stor kastrull med smör. Kastrullen eller grytan ska ha lock typ stekgryta - gärna gjutjärn.
  6. Lägg ett 3-4 cm tjockt lager med potatis i botten.
  7. Lägg på ett lager skivad lök.
  8. Lägg ett lager med njurar och fläsk.
  9. Salta och peppra.
  10. Klicka ut ca två msk smör.
  11. Upprepa med ett lager potatis, lök och sist njurar och fläsk.
  12. Toppa med några skivor potatis.
  13. Koka upp hökarpannan med lock och sänk värmen så att den puttrar lätt.
  14. Koka hökarepannan under lock i en timme.
  15. Sedan serveras hökarpannan som den är ur grytan. Potatis, kött och sås i ett.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer