Hökarpanna hökarepanna

Hökarpanna är en klassisk allt i ett gryta med potatis, kotlett eller fläsk, njurar och öl.

En god lageröl passar till ex. Nils Oscar lager.

6 portioner hökarpanna hökarepanna

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 msk smör
  • 2 njurar av svin eller kalv, ca 400 gram
  • 400 gram fläskkotlett utan ben eller rimmat sidfläsk i skivor
  • 4 gula lökar
  • 1 kg potatis
  • 1 flaska 33 cl ljus öl, lageröl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skär ett snitt i njurarna och lägg dem i en kastrull. Täck med kallt vatten. Koka upp njurarna och slå sedan av kokvattnet.
  2. Skär njurarna i skivor. Skär fläskkotlett eller sidfläsk i skivor (om de ej är skivade redan).
  3. Skala potatis och lök.
  4. Skiva potatis i 0,5 cm tunna skivor. Skiva löken i skivor ca 2 mm tjocka skivor.
  5. Smörj en stor kastrull med smör. Kastrullen eller grytan ska ha lock typ stekgryta - gärna gjutjärn.
  6. Lägg ett 3-4 cm tjockt lager med potatis i botten.
  7. Lägg på ett lager skivad lök.
  8. Lägg ett lager med njurar och fläsk.
  9. Salta och peppra.
  10. Klicka ut ca två msk smör.
  11. Upprepa med ett lager potatis, lök och sist njurar och fläsk.
  12. Toppa med några skivor potatis.
  13. Koka upp hökarpannan med lock och sänk värmen så att den puttrar lätt.
  14. Koka hökarepannan under lock i en timme.
  15. Sedan serveras hökarpannan som den är ur grytan. Potatis, kött och sås i ett.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.