Bondkakor

Introduktion och förberedelse

Klassiska bondkakor. Enkelt och gott recept på kakdeg som blir mycket goda och knapriga kakor.

Har du ej tid att kyla degen så kan du rulla ut små bollar ca 2-3 cm diameter och platta ut till kakor samt grädda dem på bakplåtspapper enligt nedan.

ca 45 st bondkakor

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 5,5 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk vatten
  • 1 dl hackad sötmandel
  • 200 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 175 grader).
  2. Rör ut bikarbonaten i vatten i en bunke.
  3. Skär matfettet i kuber.
  4. Tillsätt alla ingredienser till bunken och arbeta ihop till en deg.
  5. Dela upp kakdegen i två bitar och forma till rullar - ca 4 cm i diameter.
  6. Rulla in dem i plastfolie och lägg i frys eller kyl någon halvtimme så att de blir kalla och hårda. Då blir degen lättare att skära i 0,5 cm tjocka skivor av kakdegen som gräddas till bondkakor.
  7. Grädda kakorna på smord plåt eller bakplåtspapper tills bondkakorna fått guldgul färg, 7-10 min.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer