Baklava
Baklava är kakor av yufkadeg eller filodeg - en tunn deg som varvas med nötmassa och smör. Sedan bakas baklavan och öses med sockerlag.
Tillagning
- Kör nötter, socker och kanel i en mixer eller matberedare till en jämn röra.
- Smält smör och blanda med oljan.
- Pensla en djup ugnsform eller långpanna med smör och oljeblandningen.
- Lägg tre blad youfkadeg eller filoblad i botten och varva dem med penslat smält smör.
- Bred ut hälften av nöt blandningen på arken.
- Varva ytterligare tre ark med smör. Tryck samman.
- Bred ut ett lager med resten av nötblandningen och avsluta med fem ark varvade med penslat smör. Tryck samman.
- Pensla ordentligt med smör på toppen.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär ut små portionsbitar i rutor eller små trianglar med en vass kniv innan du gräddar baklavan. Det blir enklare att skära i baklavan om du ställer baklavan svalt en stund ca en timme innan.
- Grädda baklavan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Baklavan ska vara vackert gyllenbrun.
- Medan baklavan gräddas gör du sockerlagen: koka vatten med sockret och rör så att sockret löser sig. Tillsätt citronsaften.
- Koka sockerlagen i 5 minuter.
- När baklavan har bakats klart skedar du varm sockerlag över och ner mellan baklavabitarna i formen. Låt baklavan stå och dra åt sig sockerlagen och svalna av. Man behöver inte ta all sockerlag - det beror på formen du använder. Det ska vara så degen är blöt och suger åt sig sockerlagen men inte så att det är blött runt om och över.
- Skala, finhacka eller mixa nötterna och strö dem över baklavan. Gärna en liten hög på varje bit. Nu kan du skära ut bitarna och servera dem.
- Baklavan är så söt att den håller sig minst en vecka i rumsvärme.
Serveringsförslag
Sött och gott som till the eller kaffe som fika eller efter maten.
Tips
- Får du ej tag på yufkadeg så ta filodeg.
- Här till ett djupt ugnsbleck på 35x30 cm. Istället för strösocker i sockerlagen kan du ta honung.
- Om man vill kan man smaksätta fyllningen en tsk mald kardemumma eller nejlika.
- Sockerlagen kan smaksättas med någon tsk rosenvatten eller apelsinblom.
Uppskattat näringsvärde per portion: 114 kcal