En smaksak
Här hittar du vad jag tycker passar som serveringstemperaturer för olika vin och drycker.
Det finns många regler och uppfattningar om vilken temperatur som är "rätt" men i slutändan är det din smak och tycke som bestämmer vad du tycker är gott samt är värt att anstränga sig för.
Grundregeln
Grundregeln för drycker som vin, öl och sprit brukar vara att desto smakrikare, finare och fylligare dryck ju högre serveringstemperatur kan man ha. I korthet rekommenderas:
- Röda viner serveras runt 16-18°C.
- Vita viner runt 10-16°C.
- Mousserande viner runt 6-10°C.
Ett undantag är smakrika röda viner som Amarone vilka rekommenderas att serveras runt 20°C.
Tabell med serveringstemperaturer för olika viner
Jag har nedan satt samman lite förslag på serveringstemperaturer för olika typer av drycker samt några vanliga vinsorter och druvor med mera.
Jag har lagt till en uppskattning av hur lång tid innan du bör lägga vinet i kylen innan i servering för att det ska få "rätt" temperatur.
Tiden får du ta med en nypa salt då den kan variera beroende på kyl. Jag har utgått från att min kyl håller runt 6°C.
Vintyp eller dryck |
Föreslagen serveringstemperatur |
Tid i kylen |
Mousserande viner | 6-10°C | 1,5 timmar |
Champagne | 8-10°C | 1 timme |
Cava | 6-8°C | 1,5 timmar |
Prosecco | 6-8°C | 1,5 timmar |
Sött mousserande vin | 8-10°C | 1 timme |
Vita lätta fina viner | 10-14°C | 45 minuter |
Pinot Gris | 10-14°C | 45 minuter |
Riesling | 10-14°C | 45 minuter |
Sauvignon Blanc | 10-14°C | 45 minuter |
Enkla och billiga vita viner | 8-10°C | 1 timme |
Vita fylliga fina viner | 14-18°C | 30 minuter |
Chardonnay | 14-18°C | 30 minuter |
Viognier | 14-18°C | 30 minuter |
Vita Bourdeax | 14-18°C | 30 minuter |
Enkla Roséviner | 10-14°C | 45 minuter |
Fint Rosévin | 14-16°C | 35 minuter |
Röda fylliga eleganta viner | 18°C | 20 minuter |
Amarone | 20°C | 0-10 minuter |
Merlot | 18°C | 20 minuter |
Cabernet Sauvignon | 18°C | 20 minuter |
Shiraz och syrah | 18°C | 20 minuter |
Zinfandel | 18°C | 20 minuter |
Malbec | 18°C | 20 minuter |
Röda Bourdeaux | 18°C | 20 minuter |
Medelfylliga fina röda viner | 16°C | 30 minuter |
Pinot Noir | 16°C | 30 minuter |
Lätta eller enkla röda viner | 14-16°C | 30 minuter |
Finare dessertvin | 14-18°C | 30 minuter |
Sauternes | 14-18°C | 30 minuter |
Late Harvest | 14-18°C | 30 minuter |
Icewein | 14-18°C | 30 minuter |
Beerenauslese | 14-18°C | 30 minuter |
Recioto | 14-18°C | 30 minuter |
Enklare dessertvin | 10-14°C | 45 minuter |
Moscato d'Asti | 10-14°C | 45 minuter |
Muscat Beaumes de Venise | 10-14°C | 45 minuter |
Rött sötare starkvin | 16-18°C | 30 minuter |
Portvin | 16-18°C | 30 minuter |
Madeira | 16-18°C | 30 minuter |
Sherry Fino, Manzanilla och Amontillado | 8-10°C | 1 timme |
Sherry Oloroso och Palo Cortado | 12-14°C | 45 minuter |
Söt sherry Cream | 12-14°C | 45 minuter |
Lageröl, IPA och Pilsner | 4-6°C | 2 timmar |
Mörk öl och julöl | 7-10°C | 1 timme |
Stout och porter | 7-13°C | 1 timme |
Kryddat brännvin | 6-10°C | 1-2 timmar |
Snaps och akvavit | 6-10°C | 1-2 timmar |
Okryddat brännvin | 3-6°C | 1-2 timmar i frys |
Vodka | 3-6°C | 1-2 timmar i frys |
Avec | 20-22°C | 0 |
Konjak | 20-22°C | 0 |
Calvados | 20-22°C | 0 |
Lagrad rom eller tequila | 20-22°C | 0 |
Vita viner serveras för kalla och röda viner för varma
Vid 18-22 grader eller rumsvärme så avdunstar alkoholen snabbare än doftaromerna, doften förändras och smaken blir jolmig och ofräsch.
Serverar du istället din dryck lätt kyld så upplevs smaken som fräschare och friskare.
Desto mer kylt ju färre smaker upplever du - vilket kan vara önskvärt exempelvis om du serverar ett lite enklare vitt vin, ljus lageröl eller okryddad snaps.
Rött vin
Vanligt är att röda viner serveras något för varma - direkt från vinracket i rumstemperatur 20-22°C är egentligen för varmt. Men jag tycker det är helt ok ändå. Är vinet varmare än så uppfattas det lätt som klumpigt, jolmigt och mindre elegant.
- Kyl gärna vinet i cirka 20-30 minuter före servering och servera i rekommenderad temperatur beroende på typ av rödvin tabellen ovan.
- Räkna gärna någon grad extra kyla nedåt då vinet snabbt värms i glaset.
Vitt vin och mousserande vin
- Kyl gärna ditt vita vin någon grad extra då det rätt snabbt värms upp i glaset samt när flaskan står framme.
- Du kan använda en ishink eller liknande så att flaskan håller sig kall. Ställ den på eller vid sidan av matbordet.
- Kyl gärna mousserande vin till 6 °C så skummar det inte över så lätt när du öppnar flaskan.
- Mousserande vin kan du kyla till 6-8°C med undantag för lite elegantare och smakrikare mousserande som Champagne som du kan servera vid 8-10°C för att smaken ska komma till sin rätt.
- Lägger du en flaska i en ishink så tar det ca 30 minuter att kyla vinet till 8°C.
Brännvin
- Kryddat brännvin och akvavit serveras lämpligen vid 8-10ºC - då kommer aromerna bäst fram.
- Ett okryddat brännvin kan man däremot kyla ner till 6ºC eller lägre.
Lägger du spriten i frysen så var lite vaksam att den inte blir för kall då det inte är lämpligt att svälja allt för kalla vätskor.
Förvara inte spritflaskor längre i frysen då kan det frysa till ändå vid tillräckligt låg temperatur.
Källa: Lars Torstesson, Vinprovningens ABC; Jens Dolk, Kombinera mat och vin; Kendall-Jackson, Systembolaget, Cockburns, Homebrewers Association, Spanish Wines, Madeira wine company, Wikipedia mfl.