Serveringstemperaturer för vin, öl, snaps och andra alkoholhaltiga drycker

En termometer du kan sätta direkt i flaskan med några rekommenderade temperaturer på vanliga viner och drycker.
Läs mina tips och kolla in min tabell för "rätt" serveringstemperatur för ditt vin; öl, snaps; sprit eller annan ädel dryck. Ovan en smidig termometer du kan sätta direkt i flaskan att kontrollera temperaturen med innan servering.

En smaksak

Här hittar du vad jag tycker passar som serveringstemperaturer för olika vin och drycker.

Det finns många regler och uppfattningar om vilken temperatur som är "rätt" men i slutändan är det din smak och tycke som bestämmer vad du tycker är gott samt är värt att anstränga sig för.

Grundregeln

Grundregeln för drycker som vin, öl och sprit brukar vara att desto smakrikare, finare och fylligare dryck ju högre serveringstemperatur kan man ha. I korthet rekommenderas:

  • Röda viner serveras runt 16-18°C.
  • Vita viner runt 10-16°C.
  • Mousserande viner runt 6-10°C.

Ett undantag är smakrika röda viner som Amarone vilka rekommenderas att serveras runt 20°C.

Tabell med serveringstemperaturer för olika viner

Jag har nedan satt samman lite förslag på serveringstemperaturer för olika typer av drycker samt några vanliga vinsorter och druvor med mera.

Jag har lagt till en uppskattning av hur lång tid innan du bör lägga vinet i kylen innan i servering för att det ska få "rätt" temperatur.

Tiden får du ta med en nypa salt då den kan variera beroende på kyl. Jag har utgått från att min kyl håller runt 6°C.

Vintyp eller dryck

Föreslagen serveringstemperatur

Tid i kylen

Mousserande viner 6-10°C 1,5 timmar
Champagne 8-10°C 1 timme
Cava 6-8°C 1,5 timmar
Prosecco 6-8°C 1,5 timmar
Sött mousserande vin 8-10°C 1 timme
Vita lätta fina viner 10-14°C 45 minuter
Pinot Gris 10-14°C 45 minuter
Riesling 10-14°C 45 minuter
Sauvignon Blanc 10-14°C 45 minuter
Enkla och billiga vita viner 8-10°C 1 timme
Vita fylliga fina viner 14-18°C 30 minuter
Chardonnay 14-18°C 30 minuter
Viognier 14-18°C 30 minuter
Vita Bourdeax 14-18°C 30 minuter
Enkla Roséviner 10-14°C 45 minuter
Fint Rosévin 14-16°C 35 minuter
Röda fylliga eleganta viner 18°C 20 minuter
Amarone 20°C 0-10 minuter
Merlot 18°C 20 minuter
Cabernet Sauvignon 18°C 20 minuter
Shiraz och syrah 18°C 20 minuter
Zinfandel 18°C 20 minuter
Malbec 18°C 20 minuter
Röda Bourdeaux 18°C 20 minuter
Medelfylliga fina röda viner 16°C 30 minuter
Pinot Noir 16°C 30 minuter
Lätta eller enkla röda viner 14-16°C 30 minuter
Finare dessertvin 14-18°C 30 minuter
Sauternes 14-18°C 30 minuter
Late Harvest 14-18°C 30 minuter
Icewein 14-18°C 30 minuter
Beerenauslese 14-18°C 30 minuter
Recioto 14-18°C 30 minuter
Enklare dessertvin 10-14°C 45 minuter
Moscato d'Asti 10-14°C 45 minuter
Muscat Beaumes de Venise 10-14°C 45 minuter
Rött sötare starkvin 16-18°C 30 minuter
Portvin 16-18°C 30 minuter
Madeira 16-18°C 30 minuter
Sherry Fino, Manzanilla och Amontillado 8-10°C 1 timme
Sherry Oloroso och Palo Cortado 12-14°C 45 minuter
Söt sherry Cream 12-14°C 45 minuter
Lageröl, IPA och Pilsner 4-6°C 2 timmar
Mörk öl och julöl 7-10°C 1 timme
Stout och porter 7-13°C 1 timme
Kryddat brännvin 6-10°C 1-2 timmar
Snaps och akvavit 6-10°C 1-2 timmar
Okryddat brännvin 3-6°C 1-2 timmar i frys
Vodka 3-6°C 1-2 timmar i frys
Avec 20-22°C 0
Konjak 20-22°C 0
Calvados 20-22°C 0
Lagrad rom eller tequila 20-22°C 0

Vita viner serveras för kalla och röda viner för varma

Vid 18-22 grader eller rumsvärme så avdunstar alkoholen snabbare än doftaromerna, doften förändras och smaken blir jolmig och ofräsch.

Serverar du istället din dryck lätt kyld så upplevs smaken som fräschare och friskare.

Desto mer kylt ju färre smaker upplever du - vilket kan vara önskvärt exempelvis om du serverar ett lite enklare vitt vin, ljus lageröl eller okryddad snaps.

Rött vin

Vanligt är att röda viner serveras något för varma - direkt från vinracket i rumstemperatur 20-22°C är egentligen för varmt. Men jag tycker det är helt ok ändå. Är vinet varmare än så uppfattas det lätt som klumpigt, jolmigt och mindre elegant.

  • Kyl gärna vinet i cirka 20-30 minuter före servering och servera i rekommenderad temperatur beroende på typ av rödvin tabellen ovan.
  • Räkna gärna någon grad extra kyla nedåt då vinet snabbt värms i glaset.

Tre flaskor vin och en vintermometer, karaff för dekantering samt en vinöppnare.
Olika viner och andra alkoholhaltiga drycker smakar bäst om de serveras i lagom temperatur.

Vitt vin och mousserande vin

  • Kyl gärna ditt vita vin någon grad extra då det rätt snabbt värms upp i glaset samt när flaskan står framme.
  • Du kan använda en ishink eller liknande så att flaskan håller sig kall. Ställ den på eller vid sidan av matbordet.
  • Kyl gärna mousserande vin till 6 °C så skummar det inte över så lätt när du öppnar flaskan.
  • Mousserande vin kan du kyla till 6-8°C med undantag för lite elegantare och smakrikare mousserande som Champagne som du kan servera vid 8-10°C för att smaken ska komma till sin rätt.
  • Lägger du en flaska i en ishink så tar det ca 30 minuter att kyla vinet till 8°C.

Brännvin

  • Kryddat brännvin och akvavit serveras lämpligen vid 8-10ºC - då kommer aromerna bäst fram.
  • Ett okryddat brännvin kan man däremot kyla ner till 6ºC eller lägre.

Lägger du spriten i frysen så var lite vaksam att den inte blir för kall då det inte är lämpligt att svälja allt för kalla vätskor.

Förvara inte spritflaskor längre i frysen då kan det frysa till ändå vid tillräckligt låg temperatur.

Vintermometer för mousserande vin, vitt vin och rött vin.
Vintermometer för mousserande vin, vitt vin och rött vin kan vara bra att ha om du vill kontrollera temperaturen innan servering. Rekommendationen för Zinfandel och Syrah skulle dock jag byta plats på med Pinot Noir men det är en smaksak.

Källa: Lars Torstesson, Vinprovningens ABC; Jens Dolk, Kombinera mat och vin; Kendall-Jackson, Systembolaget, Cockburns, Homebrewers Association, Spanish Wines, Madeira wine company, Wikipedia mfl.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2020-09-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.