Ärtsoppa och pannkakor - klassisk torsdag

Laga en torsdagsklassiker

Torsdagar är ärtsoppans dag. Enda dagen då man till lunch även får efterrätt - pannkakor med grädde och sylt hör ju liksom till. En del tar till om med fram punschen för en extra festligt lunch.

Enklast är att köpa färdig ärtsoppa och pannkakor, sylt och sprutgrädde förstås. Vill man laga allt från grunden kan man göra hur avancerat man vill - koka eget fläsk och sedan ärtsoppa med buljongen; vispa grädde (kanske inte så svårt dock), baka eget knäckebröd; göra egen sylt; egen senap; eget smör osv. Gör de moment du själv har tid och lust med.

En mellanväg är att koka egen ärtsoppa med ärtor du lagt i blöt dagen innan; koka med lite tärnat fläsk; stek vanliga egna pannkakor och servera med sockrade rårörda varma hallon samt egen vispad grädde. Får du då ärtsoppa över så har du några portioner att frysa in till en annan dag.

Koka gärna ärtsoppan själv i god tid någon eller några dagar innan. Tips är som sagt att laga en stor kastrull så kan du frysa in till lite luncher i veckan. Vill du koka egen ärtsoppa på torsdagen så bör du lägga de gula ärtorna i blöt på onsdagen. Eller använda en tryckkokare. Riktigt god ärtsoppa får du om du kokar fläsk på onsdagen och sedan använder en buljongen till ärtsoppan. Fläsket servars givetvis till det också.

Till ärtsoppan kan man även servera varm punsch om det ska var festligt. Rostat knäckebröd gillar jag eller baka hembakt knäcke.

Vill du ha en vegan torsdagslunch eller middag så kokar du ärtsoppan med grönsaksbuljong. Servera med förslagsvis med amerikanska veganpannkakor utan ägg.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-04-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.