Vorschmack lammfärsröra

Introduktion och förberedelse

Vorschmack som är en fyllig lammfärsröra.

Serveringsförslag

God varm eller kall till vickning, julbord, buffe, herrmiddag, sillbord, smörgåsbord med mera.

Serveras dekorerad med gräddfil eller smetana samt gärna inlagda rödbetor, syrad saltgurka samt ofta som fyllning i bakad potatis.

Välsmakande historia

Hemligheten med smaken i Vorschmack är lök, vitlök, matjesill och ansjovis som ger massor med välsmak - mersmak - så kallad umami.

Lammfärsröran är en gammal militär favorit. Det sägs att finländska militären Gustaf Mannerheims skapade den på fälttåg och då de bara hade lammkött, lök och sill att tillgå. Sedan ska rätten bla ha levt vidare på Savoy i Helsingfors där Mannerheims då och då beställde sin Vorschmack.

Laga en stor omgång

Det är lika bra att koka en stor omgång. Det som blir över kan sparas och frysas.

En gryta med Vorschmack lammfärsröra serverad med bakad potatis, hackad persilja och gräddfil.
En gryta med Vorschmack lammfärsröra serverad med bakad potatis, hackad persilja och gräddfil.

8 portioner Vorschmack

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg lammfärs
  • 30 gram smör
  • 2 gula lökar
  • 100 gram matjessill
  • 125 gram burk ansjovis
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 8 bakade potatisar
  • 2 dl gräddfil eller smetana
  • 8 saltgurkor
  • 8 inlagda rödbetor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Fräs lammfärsen i en stor gryta (gärna gjutjärn) i smöret.
  2. Skala och hacka lök. Tillsätt den.
  3. Hacka sill och ansjovis grovt och tillsätt dem.
  4. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré och senap samt peppar.
  5. Koka på medelvärme under lock i fyra timmar.
  6. Rör runt och späd då och då med lite vatten.
  7. Mosa och finfördela även färsen så mycket du kan.
  8. Låt Vorschmacken gärna svalna och stå över natten i kylskåp - då blir den godast.
  9. Servera Vorschmacken varm eller ljummen till bakpotatis som lunch, middag, på buffé eller vickning. Gärna med saltgurka, rödbetor och gräddfil eller Smetana samt ev. lite hackad persilja som garnering.
E-mail
Medel: 3.4 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 347 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-16