Gryta med lammfärsbullar

Gryta med lammfärsbullar och kikärter smaksatt med krossade tomater, jordnötssmör, lök, curry, chili, oregano, cashewnötter och färsk koriander.
Du kan servera med couscous som i receptet eller kokt basmatiris, matvete, bulgursallad, grönsallad eller bara bröd. Vidare är mango chutney eller harissa gott till.
På bilden serverad med couscous med grönsaker, bröd samt picklad mango (sök recept här på receptfavoriter.se).
Använd gärna hemkokta kikärter. Lägg ett paket på 500 gram i blöt över natten. Koka dem mjuka ca 1,5 timmar. Använd en del till grytan och använd resten till annat (de kan ex. frysas). Alternativet är köpa färdigkokta kikärter. De kan du använda direkt efter du sköljt dem.

4 portioner gryta med lammfärsbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta kikärter eller 2 burkar
  • 400 gram lammfärs
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk olja ex. solrosolja
  • 2 burkar krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 3 dl apelsinjuice
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk curry
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk chiliflakes
  • 4 msk jordnötssmör
  • Salt och peppar
  • 1 dl cashewnötter att garnera med
  • Färsk koriander att garnera med, ca 0,5 kruka
  • Couscous med grönsaker: 5 dl couscous
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 morötter
  • 0,25 huvud blomkål
  • 2 krm gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl russin
  • några blad färsk grovhackad mynta eller 1 tsk torkad mynta (valfritt)

Tillagning

  1. Forma lammfärsen till stora köttbullar.
  2. Fräs dem i en msk olja runt om.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Sätt lammfärsbullarna åt sidan när de fått färg.
  5. Fräs löken i någon msk olja under omrörning i en stor kastrull.
  6. Tillsätt kikärtor, krossade tomater, apelsinjuice, grönsaksbuljong, curry, oregano, chiliflakes och jordnötssmör.
  7. Vänd i lammfärsbullarna och rör runt.
  8. Låt lamm- och kikärtsgrytan koka på låg värme minst 20 minuter - gärna 30 minuter.
  9. Rosta gärna cashewnötterna i en stekpanna (valfritt). Lägg i en skål till servering.
  10. Laga couscousen eller det du vill servera till grytan: koka upp vatten med buljongtärning.
  11. Skala och tärna morot samt tillsätt den till den kokande grönsaksbuljongen.
  12. Rensa och skär blomkål i små buketter samt koka med dem några minuter.
  13. Mät upp couscous i en skål som tål värme. Blanda i salt och gurkmeja samt olja.
  14. Rör i den kokande buljongen i couscousen och rör runt. Täck över med ett lock eller liknande.
  15. Låt couscousen stå ca 5 minuter. Luckra sedan upp den med en slev samt vänd i russin och mynta innan servering.
  16. Smaka av lammgrytan med salt och svartpeppar. Vidare ev. mer jordnötssmör, curry, oregano och chili efter tycke. Du kan också spä den med vatten till önskad tjocklek.
  17. Hacka den färska koriandern grovt.
  18. Servera grytan med lammfärsbullarna toppad med färsk koriander och cashewnötter samt couscousen, bröd eller annat valfritt tillbehör vid sidan.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer