Köttfärssås med lammfärs

En lammragu med bland annat svamp, tomat och vitlök.
Gott med färsk gnocchi och grönsallad (som på bilden) eller med pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Laga gärna köttfärssåsen dagen innan så smakar den ännu bättre.

4 portioner köttfärssås med lammfärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 200 g svamp - champinjoner eller valfri matsvamp
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 400 gram lammfärs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm riven muskot
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 1 burk hela skalade tomater
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk socker
  • 1/2 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Rensa svampen och hacka den grovt.
  3. Värm en stekpanna och fräs löken i lite smör och olja. Lägg över i en gryta.
  4. Bryn svampen och lägg över med löken.
  5. Bryn hälften av lammfärsen i taget och pressa över vitlök, riv över muskot, oregano, tomatpuré, salt och peppar.
  6. Lägg över den brynta lammfärsen i grytan.
  7. Pudra över vetemjöl och rör om.
  8. Koka ur stekpannan med lite vatten och tillsätt till grytan.
  9. Tillsätt vin, tomater, grönsaksbuljong och socker.
  10. Låt köttfärssåsen koka på låg värme i 20 minuter - gärna längre (desto godare blir den). Rör om då och då och tillsätt ev. lite mer vatten om den kokar för torrt och börjar brännas.
  11. Strö över bladpersilja vid servering. Smaka av köttfärssåsen med salt, socker och peppar.
  12. Laga tillbehör som ex. kokt färsk gnocchi och grönsallad eller annan valfri pasta.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer