Kålsoppa med lammfärs

Kålsoppa med lammfärs kan nog vara bland de billigaste och enklaste rätter du kan laga. Lamm och vitkål passar mycket bra ihop i smakerna och blir bara godare efter någon dag. 

Förutom vitkål kan man ta i potatis, morötter eller rotfrukter man gillar. Vidare kan man laga på färsk vitkål elle spetskål. Räkna ca ett halvt huvud vitkål. Vitkålssoppan blir som sagt ännu godare om den får stå till sig en dag.

Någon tsk curry, 1-2 krm chiliflakes, samt en tumme riven ingefära och 1 dl linser (låt de koka med) är också gott att variera vitkålssoppan med. Man kan också reda soppan med lite grädde på slutet om du vill ha en fylligare soppa. 

Välj en lammfärs med lägre fetthalt - ibland är lammfärs nästan bara fett - köp ej den. Du kan byta lammfärs mot annan färs som köttfärs, kycklingfärs eller viltfärs. Godast blir det dock med lamm och kål som passar utmärkt ihop.

4 portioner kålssoppa med köttfärs

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 kg vitkål, ett halvt huvud
  • 300 gram mager lammfärs
  • 1 gul lök
  • 2,5 liter vatten
  • 5 svartpepparkorn
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 krm timjan

Tillagning

  1. Dela vitkålshuvudet och skär ut den kraftiga mitten stammen. Skär i klyftor och strimla sedan vitkålen.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs och bryn först lök och sedan lammfärsen lite i taget i smör och lägg över i en soppkastrull eller gryta.
  4. Fräs gärna lite av vitkålen också och lägg över med färsen.
  5. Tillsätt all vitkål samt vatten, buljongtärning, timjan, peppar, lagerblad och salt till soppan.
  6. Koka soppan i minst en timme. Nu kan du servera vitkålssoppan. Låt den gärna stå och svalna i vasken med kallt vatten runt samt i kylen över natten att få smak till nästa dag.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer