AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Vegetarisk pastasås

Vegetarisk pastasås Vegetarisk pastasås med tomat, morot, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
God sås till pasta av valfri sort ex. skruvar, penne, spagetti eller tagliatelle.
Kan också användas till lasagne.
Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller Imat alt. utesluta den helt.
Servera med riven parmesan på toppen om du vill ha det till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan istället eller uteslut parmesanost från receptet om du vill.
4 port vegetarisk pastasås
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 12 min
Klart på: 27 min

Ingredienser:

  • 350 gram pasta av valfri sort ex. fusili, penne, spagetti eller tagliatelle
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 salladslökar
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 3 morötter
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 krm timjan
  • 0,5 tsk oregano
  • 1 dl grädde
  • 2 tomater
  • 1 dl riven ost som parmesan eller grana padano till servering (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt på vatten till pastan. Salta vattnet och tillsätt några droppar olivolja.
  2. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Skölj, dela och strimla purjolöken.
  3. Skölj och rensa salladslöken. Strimla blasten och sätt åt sidan. Strimla resten och blanda med den vanliga löken.
  4. Skölj, dela och kärna ur chilin. Finhacka den.
  5. Fräs all lök samt chili i en stekpanna i 2 msk olivolja eller smör några minuter. Rör då och då.
  6. Skala under tiden morötter, dela dem på längden och tärna dem.
  7. Lägg över löken i en stor såskastrull.
  8. Fräs morötterna i någon msk smör eller olivolja några minuter.
  9. Tillsätt tomatpuré och fräs runt någon minut.
  10. Lägg över med löken.
  11. Tillsätt krossade tomater och skölj ur burken med någon dl vatten. Koka upp och låt pastasåsen koka på svag värme medan du kokar pastan.
  12. Tillsätt salt, svartpeppar, paprikapulver, timjan samt oregano till pastasåsen.
  13. Skölj och tärna tomaterna.
  14. Tillsätt grädde till pastasåsen och koka upp.
  15. Fräs den strimlade salladslöken några minuter i stekpannan med en msk olivolja eller smör. Sätt åt sidan.
  16. Smaka av pastasåsen med salt och svartpeppar.
  17. Servera såsen med pastan. Toppa pastasåsen med fräst salladslök, tärnad färsk tomat samt ev. riven parmesan.


 

Fler recept ur samma kategori som Vegetarisk pastasås:

Fisksås festsås till fisk vitvinssås
Fisksås - en festsås till fisk. Klassisk vitvinssås till fisk, gratänger skaldjur.
Fisksås till all slags fisk, speciellt till ungstekt plattfisk; gös; grillad eller stekt lax; skaldjurspasta eller till fiskgratäng med riven ost över.
Pressad potatis, potatismos, ris; pasta och tillbehör som ärter, blomkål, spenat, kokt morot, purjolök, kålrot mm passar till.
Du kan laga egen fiskbuljong enligt nedan eller använda en fiskbuljongtärning upplöst i vattnet nedan.
Vintips till denna fisksås är ett torrt till halvtorrt vitt vin. Ex. en Alsace Pinot Gris eller Riesling.
Sauce Colbert bearnaisesås med köttglace
Sauce Colbert som är en bearnaisesås smaksatt med stark köttfond eller köttglace. Till Sauce Colbert är det godast med hemgjord riktig köttfond eller köttglace.
Köttglace är inte en glass utan en stelnad köttfond som är nedkokt och reducerad tills den så koncentrerad att när den svalnar så blir den till gelé eller sk glace på franska. I nödfall kan du ta flytande buljongkoncentrat eller buljongtärning men jag tycker de mest innehåller salt och smakförstärkare så skippa det hellre och servera vanlig bearnaise.
Grillglaze
Grillglaze. En glaze till grillat med god smak av soja, ingefära, rödvin, chili, ketchup och kanel.
Enkel och snabb att laga. Bara att pensla på det du grillar men funkar också som marinad.
Gillar du röksmak kan du ha i några droppar rökessende sk liquid smoke i glazen.
Se alla recept ur kategorin Såser
Penne pasta med strutsfile, svamp och grädde
Penne pasta med strutsfile, svamp, grädde och lök samt vitlök.
Blir också god med annan pasta som tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Pasta med tomatsås och salami
Pasta med tomatsås och salami. En pasta med fyllig tomatsås smaksatt med salami, selleri, vitlök, chili och paprika.
Toppa ev. med riven parmesanost.
Enkel att laga och mycket god.
Har du tid så koka gärna tomatsåsen någon halvtimme - desto längre den får koka desto mer koncentrerad och godare blir den.
Pasta med tomatsås och räkor
Pasta med tomatsås och räkor. En god lunch eller middag med räkor i mustig tomatsås. Du kan välja vilken pasta du vill - torkad eller färsk. Förslagsvis spagetti, tagliatelle, gnocchi eller penne.
Du kan göra tomatsåsen på burktomater eller med 10 färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Ugnsbakade tomater
Ugnsbakade tomater med olivolja och dragon. Gott, billigt och nyttigt samt lättlagat som tillbehör till det mesta ex. grillat, på buffé, vardags eller fest.
Det går också bra att baka tomaterna i mikron istället för ugnen. Kör dem då på max värme i 2-3 minuter tills de är mjuka.
Dragonen kan uteslutas. Dock mycket gott till bearnaisesås som också är smaksatt med dragon.
Räkna en normalstor tomat (två halvor) per portion. Med stora tomater ex. bifftomater räcker en halva. Väljer du små cocktailtomater så räkna 4-5 styck per portion.
Om du vill kan du ringla över några msk balsamvinäger, någon nypa gourmetsalt samt nymalen svartpeppar innan servering.
Grön soppa från Björkholmen grönsakssoppa
Grön ärtsoppa i modern tappning med lite fart i. En god grönsakssoppa till soppmiddag eller som förrättssoppa.
Vill du ha en hetare soppa kan du ta fyra finhackade thailändska Birds Eye chilis i soppan.
Kan även serveras med bitar av knaperstekt bacon samt kokta ägg i halvor.
Kycklingwok med grönsaker
Kycklingwok med grönsaker. En god kycklingryta med marinerad kycklingfilé, stekt eller wokad med grönsaker som broccoli, paprika, lök, morot i vitlök, ingefära, chili, sesamolja och ljus soja.
Servera jasminris eller råris till. Nudlar är också gott.
Gillar du cashewnötter eller jordnötter samt sesamfrön så kan du rosta ca 1 dl i en panna och röra i innan servering.
Räkna ca 450 gram kycklingfilé eller urbenat kycklinglår till fyra portioner.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Salsa med avokado, citrus och tomat
Salsa med avokado, citrus och tomat. Gott till grillad eller stekt fisk, ljust kött, skaldjur som räkor eller pilgrimsmusslor, fiskspett.
Gott i salsan är också en hackad röd chilifrukt; samt färska hackade örter som färsk koriander, basilika eller persilja.
Avokado, mango och tomatsalsa
Avokado, mango och tomatsalsa passar till kyckling, fisk eller fläsk. Fluffiga majs- och paprikapannkakor, yoghurt och salsa är också en god kombination (och vegetarisk).
Spagetti med tomatsås
Spagetti med tomatsås. En vegetarisk pasta med tomatsås och riven parmesan. En god och klassisk italiensk spagetti. Desto längre tomatsåsen får koka desto godare blir den. Här får den koka minst 20 minuter men har du tid så låt den puttra 1-2 timmar så blir tomatsåsen mycket god.
Något krm rosmarin ger också god smak till tomatsåsen. Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor i tomatsåsen. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kokt färsk majs
Kokt färsk majs är god som den är med smör, salt och svartpeppar eller så skär du loss majskornen från kolven och använder majsen till sallad eller annan matlagning.
Du kan också spara majsen i kylen eller frysa den i påsar eller burkar.
Spagetti med spenat och soltorkad tomat
Spagetti med spenat, soltorkad tomat, vitlök och chili. En mycket god, enkel och billig vegetarisk pasta. Perfekt till lunch eller middag.
Vill du lyxa till pastan kan du ha över riven parmesan vid servering.
Tempura
Tempura - friterade grönsaker och fisk med dip. Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Blanda gärna olika sorters fisk ex. 2 portionsbitar laxfiléer, 2 portionsbitar torsk och 1 filé rödspätta.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Överkurs är att blanda en specialdipp till tempuran som är som en buljong och kan bestå av 1/2 dl ljus soja (exempelvis Kikkoman) blandat med 1 msk socker (helst 2 msk mirin), 2 dl buljong på 1 msk dashi - pulver (kan ersättas med fiskbuljong eller bara vatten) smaksatt med 2 msk torrt vitt vin och en tsk riven färsk ingefära.
Eventuellt kan man bara ha lite japansk soja, ostronsås och/eller söt chilisås till tempuran.
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter, paprika i ringar, kinder eller som du vill samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 4 sorter och 200 gram av varje.

Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Veganpytt vegansk pyttipanna
Veganpytt. Vegansk pyttipanna med potatis, lök, kålrot, morot och sojakorv.
Här har jag valt Jättekorv från Astrid och Aporna men det går också bra med annan sojakorv.
Vill du ha lite mer såsig pytt så tillsätt ett paket Oatly Imat (havregrädde) samt smaka upp med 2 msk ljus japansk soja.
Vill du ha en snabb och enkel kall sås till så kan du blanda Oatly fraiche med sweet chilisås eller senap och servera till veganpytten.
Inlagd gurka med senapsfrö
Inlagd gurka med senapsfrö. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med senapsfrön ger god smak till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Grönkålschips
Grönkålschips. Torkad grönkål med olivolja och salt. Knapriga och goda som chips och tilltugg eller garnering till skinka, julmat, fläsk osv.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Linssoppa med broccoli
Linssoppa med broccoli. Soppa med linser och broccoli är nyttig, god och snabb.
Rödvinsgryta med sojafärs
Rödvinsgryta med sojafärs. En vegetarisk mustig grönsaksgryta med sojafärs, rödvin, vitlök, lök, rotselleri, morot, timjan och purjolök.
Istället för torkad sojafärs kan du färsk eller fryst sojafärs, quornfärs, quornbitar eller valfri svamp som skogschampinjon.
God med palsternack- och potatismos samt snabbinlagd gurka.
Kokta kikärter
Kokta kikärter. Grundrecept på hur du kokar kikärter. Kikärter är mycket gott, nyttigt och billigt som tillbehör, i sallader, mosat med vitlök och olivolja samt tahini (sesampasta) till hummus med mera.
Här har jag kokt ett helt paket på 500 gram kikärter som blir ca 1,5 liter färdigkokta kikärter. Räkna att en dl okokta kikärter blir ca 2,5 dl kokta.
Koka gärna ett helt paket och frys in kikärterna i små omgångar i fryspåsar att ta fram när det behövs.
Har du ej tid att blötlägga kikärterna så kan de kokas någon timme innan eller direkt men då får du koka dem någon timme extra.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook