AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Vegetarisk pastasås

Vegetarisk pastasås Vegetarisk pastasås med tomat, morot, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
God sås till pasta av valfri sort ex. skruvar, penne, spagetti eller tagliatelle.
Kan också användas till lasagne.
Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller Imat alt. utesluta den helt.
Servera med riven parmesan på toppen om du vill ha det till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan istället eller uteslut parmesanost från receptet om du vill.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3 av 5 (Antal röster: 1)
4 port vegetarisk pastasås
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 12 min
Klart på: 27 min

Ingredienser:

  • 350 gram pasta av valfri sort ex. fusili, penne, spagetti eller tagliatelle
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 salladslökar
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 3 morötter
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 krm timjan
  • 0,5 tsk oregano
  • 1 dl grädde
  • 2 tomater
  • 1 dl riven ost som parmesan eller grana padano till servering (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt på vatten till pastan. Salta vattnet och tillsätt några droppar olivolja.
  2. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Skölj, dela och strimla purjolöken.
  3. Skölj och rensa salladslöken. Strimla blasten och sätt åt sidan. Strimla resten och blanda med den vanliga löken.
  4. Skölj, dela och kärna ur chilin. Finhacka den.
  5. Fräs all lök samt chili i en stekpanna i 2 msk olivolja eller smör några minuter. Rör då och då.
  6. Skala under tiden morötter, dela dem på längden och tärna dem.
  7. Lägg över löken i en stor såskastrull.
  8. Fräs morötterna i någon msk smör eller olivolja några minuter.
  9. Tillsätt tomatpuré och fräs runt någon minut.
  10. Lägg över med löken.
  11. Tillsätt krossade tomater och skölj ur burken med någon dl vatten. Koka upp och låt pastasåsen koka på svag värme medan du kokar pastan.
  12. Tillsätt salt, svartpeppar, paprikapulver, timjan samt oregano till pastasåsen.
  13. Skölj och tärna tomaterna.
  14. Tillsätt grädde till pastasåsen och koka upp.
  15. Fräs den strimlade salladslöken några minuter i stekpannan med en msk olivolja eller smör. Sätt åt sidan.
  16. Smaka av pastasåsen med salt och svartpeppar.
  17. Servera såsen med pastan. Toppa pastasåsen med fräst salladslök, tärnad färsk tomat samt ev. riven parmesan.


 

Fler recept ur samma kategori som Vegetarisk pastasås:

Pesto italiensk sås med basilika
Pesto är en italiensk sås med basilika. Gör egen pesto av färsk basilika, pinjenötter, parmesanost, olivolja samt vitlök.
Genialiskt gott att blanda med spagetti.
Passa på och gör en burk att ha i kylen eller frysen.
Pesto är god också till färskpotatis, grillat eller rostad på baguette.
Pinjenötter kan bytas mot mandel eller solrosfrön.
Parmesanosten kan bytas mot Grano Padano ost.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Madeirasås sås med Madeiravin
Madeirasås. Sås med Madeiravin är god till kötträtter, kyckling, fläskfile, skinka mm.
Madeira är ett starkvin från den portugisiska ön Madeira. Använd helst torrt madeiravin till madeirasås annars blir den rätt söt (men god).
Madeirasås är också klassisk med tryffel - tryffelsås - tillsätt då någon msk små hackade bitar tryffel.
Murkelsås får du om du tillsätter murklor ca 15 gram torkade murklor - smula ner dem i madeirasåsen.
Trattkantareller blir också gott i. Smula några stycken torkade trattisar eller ta några färska.
Tandoorimarinad
Tandoorimarinad. En god marinad till grillad kyckling, lax och grönsaker. Marinera ex. bitar av kyckling och trä på spett eller kycklinglår. Grönsaker som skivad aubergine, zucchini, paprika, delad lök blir goda om de penslas med marinaden vid grillningen. Gott som tillbehör när du ändå grillar.
Grilla på utegrill eller på galler i ugnen. Klassiskt är annars att grilla i den mycket heta indiska lerugnen sk Tandoori men det har inte många hemma i Sverige iaf.
Här har jag valt att servera ca hälften av tandoorimarinaden som kall sås i en skål vid sidan.
Det finns också färdig tandoorikryddning (både torkad och som pasta) som är god och enkel att blanda med yoghurten.
Har du inte alla kryddor så är det ej hela världen. Viktigast är ingefära, paprika, vitlök, garam masala, cayennepeppar, salt och svartpeppar.
Se alla recept ur kategorin Såser
Pasta med spenat, mascarpone och parmesan
Pasta med spenat, mascarpone och parmesan. En vegetarisk pasta med krämig sås av mascarpone (en italiensk färskost) samt grädde med bladspenat samt smak av vitlök, muskot och parmesanost.
Istället för mascarpone kan du ta annan naturell färskost.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Välj ev. tofuline färskost istället för mascarpone. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Pasta Alfredo med kyckling
Pasta Alfredo med kyckling. En klassisk pasta med parmesanost, smör och grädde som grund. Här med persilja, gröna ärtor och svartpeppar toppad med stekt kycklingfilé. Genialiskt enkel men mycket god.
Pasta Alfredo kan lagas med valfri färsk eller torkad pasta. Förslag är spagetti, tagliatelle eller skruvar.
Renskav med pasta
Renskav med pasta. En pastasås med brynt renskav, svamp, schalottenlök, grädde, dijonsenap toppat med gräslök och riven parmesan.
Gott med strimlad isbergssallad, tärnad tomat och färsk eller kokt morot. Gärna med en salladsdressing på.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Hemgjord surkål syrad vitkål
Hemgjord surkål. Syrad vitkål är billigt, gott och nyttigt. Det går bra att dubbla receptet på surkål. Receptet blir en 2 liters glasburk.
Som syrningskärl kan du använda en stor glasburk, kruka, rostfri hink, stor skål av porslin eller plast. Det finns också speciella jäskrukor med vattenlås för mjölksyrejäsning som är mycket smidiga om du syrar kål och grönsaker ofta.
Skålar, krukor och syrningskultur med mera kan man beställa från www.hjemmeproduktion.dk.
Tidsangivelsen stämmer ej i detta recept utan räkna med att det tar 2 veckor för surkålen att blir klar.
Vitkål blir som godast på hösten när vitkålen är bäst.
Dofilus (helst bara vasslan) sätter fart på jäsningen. Eller använd en färdig syrningskultur. Vasslan gör du av filmjölk med dofilus eller naturell yoghurt. Häll 3 dl fil eller yoghurt i ett kaffefilter så får du ca 1,5 dl vassla efter några timmar. Det som är i kaffefiltret kan du ha på mackan som färskost.
Surkål passar till det mesta men speciellt till tysk surkålsfest med surkål på fat med stekta korvar, fläsk, kassler, senap och potatismos sk klassisk Choucroute från Alsace. Surkål passar också till grillad korv och på buffé, julbord mm.
Surkål är bra för magen och tarmen då den innehåller nyttiga bakterier som hjälper vid matsmältning och näringsintag.
Majssoppa
Majssoppa som är en smidig och enkel soppa på färsk kokt majs, fryst majs eller burkmajs.
Godast blir soppan med färsk kokt majs från majskolv. Till 400 gram majskorn behöver du ca 4 majskolvar. Du kan spara majs som blir över. Ta bort blasten på majskolvarna och koka dem i 40 minuter. Låt svalna och dela i tre delar på tvären. Skär loss majskornen från kolvarna och använd majsen till ex. majssoppa.
Andra goda kryddor i majssoppa är något krm curry samt chili som sambal oelek.
Sallad med ärtor, paprika och mozzarella
Sallad med ärtor, paprika och mozzarella i olivolja och balsamvinäger.
Gott, nyttigt och enkelt att laga.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Fläskgryta
Fläskgryta. En mustig variant på gulasch med fläskkött, paprika, tomat, lök, vitlök och cayennepeppar med mera.
Picknickbog är perfekt att laga gryta på. Fettet får vara kvar då det smälter bort i grytan och ger fyllig smak. Dessutom får man mycket mat för pengarna. Tips är att först skära ut schnitzlar av den finare delen på picknickbogen och använda resten av köttet att laga gryta på. Välj svenskt griskött och helst kravmärkt.
Laga gärna fläskgrytan dagen innan så blir den ännu godare när den får stå. Eller dubbla receptet och njut av goda rester.
Gott till är surdegsbröd eller annat bröd. Vidare kan man servera med råris, bulgur eller kokt matvete. Om du vill kan du även servera med creme fraiche, matyoghurt eller smetana samt hackad persilja.
Istället för cayennepeppar kan du ta valfri annan chili efter tycke.
Misosoppa med grönsaker
Misosoppa med grönsaker. En mycket god och nyttig soppa gjord med buljong med smak av sjögräs, dashi-pulver, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och torkat sjögräs.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi.
Annars kan du använda vanlig buljong till mison, förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast blir den med hemlagad buljong.
Nedan förslag på grönsaker men du kan också ha i grönsaker efter eget tycke som bambuskott, spenat, palsternacka, groddar, blomkål, broccoli, ärtor, majs osv.
Snabb och enkel dessert
Snabb och enkel dessert med färska bär och kex eller kakor med grädde, vaniljyoghurt eller vaniljsås. Enkel, snabb och god dessert.
Vintips till snabb dessert blir ett sött dessertvin som ex. Amfora Muscat.
En dessert du kan variera med vad du har hemma eller gillar mest. Olika bär som hallon, jordgubbar, björnbär, blåbär, vinbär osv; kex som digestive, hob nobs, ballerina eller kakor som chokladkakor, kolakakor, finska pinnar havrekakor; sås som vispad grädde (smaksätt med lite vaniljsocker, lite vanligt socker; ev. espressokaffe, kaffepulver, chokladpulver, likör som tia maria, apelsin, kahlua osv), vaniljvisp eller söt delikatessyoghurt med vaniljsmak eller vaniljglass.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Avokadosallad med tomat
Avokadosallad med tomat är enkel och god med olivolja och vinäger. Tomaterna och avokadon ska vara mogna och gärna rumsvarma.
Använd kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater med hög och god smak - gärna svenska och Krav-märkta.
Snabbinlagd gurka
Snabbinlagd gurka. En variant på inlagd gurka som du snabbt mjuk likt pressgurka med ättika, dill, salt och socker.
Gott till kött, stek, grillat, fisk eller som salladstillbehör till det mesta. Passar att dubbla till många ex. till buffé eller fest. Strimla då gurkan med en mandolin, osthyvel eller matberedare.
Vegetarisk quorngryta med färsk gnocchi
Vegetarisk quorngryta med färsk gnocchi är enkelt och gott. En god och snabb rätt med quornfilé eller grytbitar av quorn smaksatt med lök, champinjoner, paprika och lite grädde (eller sojagrädde) samt färsk gnocchi.
Zucchini är också gott i kycklinggryta.
Gnocchi är en pasta gjord med potatis och finns att köpa färsk.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Tahinisås
Tahinisås. En kall, god och enkel sås smaksatt med tahini - sesampasta. Kan blandas av matyoghurt eller crème fraiche. Gott till grillat, falafel, kebab, grillspett, hamburgare eller kyckling.
Vill du ha en vegan tahinisås kan du använda Oatlys Fraiche.
Rödbetsfalafel
Rödbetsfalafel. Friterad knaprig falafel med kikärter, linser, rödbetor och vitlök. Gott att servera som falafel med tillbehör eller som bullar till andra valfria tillbehör.
Falafelrullar kan du laga med arabiskt tunnbröd (libabröd) där du lägger i ca 4 rödbetsfalaflar och sedan viker dubbelt och värmer i en panna; vik sedan upp och bred på några msk vitlöksmajonnäs längst ner; skeda över lite het chilisås samt vitlökssås; strö över strimlad isbergssallad, skivad tomat, saltgurka i stavar, strimlad rödlök samt hackad bladpersilja och rulla ihop samt servera direkt.
Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan det som blir över till en annan dag. Köper du färdigkokta kikärter så skölj dem noga i durkslag.
Mexikansk guacamole
Mexikansk guacamole med avokados, körsbärstomat, jalapeno, lök, lime och färsk koriander.
Se till så att du använder mogna avokados.
Annat gott i guacamole är fint tärnad röd paprika och majs.
Man kan spä den med gräddfil om man vill ha.
Garnera den gärna med hackad tomat och lök, färsk koriander samt någon klyfta lime.
Ta chili efter tycke ex. jalapeno eller annan grön eller röd färsk chili du gillar. Chili kan uteslutas om man vill ha en mild gucacamole.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Köttfärssås med lammfärs
Köttfärssås med lammfärs. En lammragu med bland annat svamp, tomat och vitlök.
Gott med färsk gnocchi och grönsallad (som på bilden) eller med pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Laga gärna köttfärssåsen dagen innan så smakar den ännu bättre.
Spagetti med sås av skogschampinjon
Spagetti med sås av skogschampinjon. Krämig vegetarisk pastasås med skogschampinjon, grädde och vitlök smaksatt med tryffel samt parmesan toppat med vitlöksfräst skivad portabello.
Du kan såklart ta valfri pastasort. Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon. Portabello kan ersättas av vanliga större champinjoner.
Istället för vitt vin kan du ta någon msk vitvinsvinäger.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Pasta med svamp, spenat och vitlök
Pasta med svamp, spenat, vitlök, valnötter, ruccola, parmesan, citron, olivolja och svartpeppar. En vegetarisk lyxig pasta med vitlöksrostad svamp till fest eller vardags. Du kan ta lyxiga portabellosvampar som på bilden eller skogschampinjoner. Vanliga champinjoner funkar också eller annan matsvamp.
Skiva upp en god surdegsbaguette och tärna några tomater du blandar med olivolja samt vinäger och servera till pastan.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook