Vegetarisk pastasås

Vegetarisk pastasås med tomat, morot, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
God sås till pasta av valfri sort ex. skruvar, penne, spagetti eller tagliatelle.
Kan också användas till lasagne.
Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller Imat alt. utesluta den helt.
Servera med riven parmesan på toppen om du vill ha det till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan istället eller uteslut parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner vegetarisk pastasås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 27 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta av valfri sort ex. fusili, penne, spagetti eller tagliatelle
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 salladslökar
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 3 morötter
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 krm timjan
  • 0,5 tsk oregano
  • 1 dl grädde
  • 2 tomater
  • 1 dl riven ost som parmesan eller grana padano till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan. Salta vattnet och tillsätt några droppar olivolja.
  2. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Skölj, dela och strimla purjolöken.
  3. Skölj och rensa salladslöken. Strimla blasten och sätt åt sidan. Strimla resten och blanda med den vanliga löken.
  4. Skölj, dela och kärna ur chilin. Finhacka den.
  5. Fräs all lök samt chili i en stekpanna i 2 msk olivolja eller smör några minuter. Rör då och då.
  6. Skala under tiden morötter, dela dem på längden och tärna dem.
  7. Lägg över löken i en stor såskastrull.
  8. Fräs morötterna i någon msk smör eller olivolja några minuter.
  9. Tillsätt tomatpuré och fräs runt någon minut.
  10. Lägg över med löken.
  11. Tillsätt krossade tomater och skölj ur burken med någon dl vatten. Koka upp och låt pastasåsen koka på svag värme medan du kokar pastan.
  12. Tillsätt salt, svartpeppar, paprikapulver, timjan samt oregano till pastasåsen.
  13. Skölj och tärna tomaterna.
  14. Tillsätt grädde till pastasåsen och koka upp.
  15. Fräs den strimlade salladslöken några minuter i stekpannan med en msk olivolja eller smör. Sätt åt sidan.
  16. Smaka av pastasåsen med salt och svartpeppar.
  17. Servera såsen med pastan. Toppa pastasåsen med fräst salladslök, tärnad färsk tomat samt ev. riven parmesan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Kräftknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjurs- och kräftknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. En  jättebra present att ta med på kräftskivan. 

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

Skogen kryllar av lingon - det röda guldet. Här hittar du lingonrecept som lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer