AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Vegetarisk pastasås

Vegetarisk pastasås Vegetarisk pastasås med tomat, morot, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
God sås till pasta av valfri sort ex. skruvar, penne, spagetti eller tagliatelle.
Kan också användas till lasagne.
Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller Imat alt. utesluta den helt.
Servera med riven parmesan på toppen om du vill ha det till.
4 port vegetarisk pastasås
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 12 min
Klart på: 27 min

Ingredienser:

  • 400 gram pasta av valfri sort ex. fusili, penne, spagetti, tagliatelle
  • 1 gul lök
  • 1/3 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 salladslökar
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 3 morötter
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 krm timjan
  • 0,5 tsk oregano
  • 1 dl grädde
  • 2 tomater
  • Riven ost som parmesan eller grana padano till servering (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt på vatten till pastan. Salta vattnet och tillsätt några droppar olivolja.
  2. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Skölj, dela och strimla purjolöken.
  3. Skölj och rensa salladslöken. Strimla blasten och sätt åt sidan. Strimla resten och blanda med den vanliga löken.
  4. Skölj, dela och kärna ur chilin. Finhacka den.
  5. Fräs all lök samt chili i en stekpanna i 2 msk olivolja eller smör några minuter. Rör då och då.
  6. Skala under tiden morötter, dela dem på längden och tärna dem.
  7. Lägg över löken i en stor såskastrull.
  8. Fräs morötterna i någon msk smör eller olivolja några minuter.
  9. Tillsätt tomatpuré och fräs runt någon minut.
  10. Lägg över med löken.
  11. Tillsätt krossade tomater och skölj ur burken med någon dl vatten. Koka upp och låt pastasåsen koka på svag värme medan du kokar pastan.
  12. Tillsätt salt, svartpeppar, paprikapulver, timjan samt oregano till pastasåsen.
  13. Skölj och tärna tomaterna.
  14. Tillsätt grädde till pastasåsen och koka upp.
  15. Fräs den strimlade salladslöken några minuter i stekpannan med en msk olivolja eller smör. Sätt åt sidan.
  16. Smaka av pastasåsen med salt och svartpeppar.
  17. Servera såsen med pastan. Toppa pastasåsen med fräst salladslök, tärnad färsk tomat samt ev. riven parmesan.


 

Fler recept ur samma kategori som Vegetarisk pastasås:

Vit bönhummus
Vit bönhummus. En röra och sås i ett av mixade vita bönor, citron och olivolja. Enkel, nyttig och god att laga - även till flera gäster.
God som tillbehör där vanlig hummus passar ex. medelhavsmat, persisk eller marockansk mat. Ex. till grillat kött som biff, lamm, kyckling, lax eller grillade grönsaker som paprika, zucchini och äggplanta. Lägg gärna till klyftpotatis, couscous, ris eller valfritt tillbehör.
Blir billig och godare med hemkokta bönor men det går också bra med bönor från burk.
En variant på vanlig hummus som lagas med kokta kikärter.
Köttfärssås med rödvin
Köttfärssås med rödvin, tomat, grädde, vitlök, chili och örter.
En smakrik köttfärssås som är god med riven parmesan.
Citronsås med grädde
Citronsås med grädde, crème fraiche, buljong och citronsaft. Med fiskbuljong är den god till grillad, stekt eller kokt fisk som lax och torsk med mera. Med kycklingbuljong är citronsåsen god till kyckling; med grönsaksbuljong passar den till det mesta - speciellt kokta grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Såser
Spagetti Carbonara med bacon
Spagetti Carbonara med bacon, svartpeppar och grädde samt parmesan. Här även med gröna ärtor.
En variant på den klassiska italienska pastan till vardags och fest. Carbonara betyder vad jag vet Sotarhustruns pasta och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Bacon kan bytas mot fläsk.
Svartpepparn är här värt att lägga energi på att mala eller krossa själv. Du mala i egen kvarn, krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda. Då blir svartpeppararomen kanon - vanlig färdigmald svartpeppar går såklart bra men godast är rikligt med nymalen svartpeppar på toppen av carbonaran.
Spenatlasagne med getost
Spenatlasagne med getost. En smakrik vegetarisk variant på lasagne du kan servera med grönt som tomatsallad med rödlök, grönsallad, finrivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Penne pasta med viltfile, svamp och grädde
Penne pasta med viltfilé, svamp, grädde och lök samt vitlök.
Passar att laga på älgfilé, renfilé, hjortfilé eller vildsvinsfilé med mera.
Blir också god med annan pasta som tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Linssoppa med broccoli
Linssoppa med broccoli. Soppa med linser och broccoli är nyttig, god och snabb.
Rotmos med färsk korv
Rotmos med färsk korv - här med salsiccia. Färsk korv finns bla hos välsorterade köttaffärer eller charkdiskar som ex. hos Citygross. Andra goda färska korvar är chorizo och bratwurst. Vidare kan du göra egen färsk korv - sök recept här på receptfavoriter.se.
Färsk korv är ett gott alternativ till rotmos med fläskkorv, oxbringa eller fläsklägg.
Köp gärna ekologisk kålrot, morötter och potatis.
Pico de gallo mexikansk tomatsalsa
Pico de gallo - mexikansk tomatsalsa - som är spanska för tuppens näbb.
Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök. Rödlök eller vårlök blir lika gott.
Tillsätt lite chili i taget om du inte gillar stark mat (1/4 chili i taget är ett förslag).
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Korv Stroganoff med bönor, paprika och svamp
Korv Stroganoff med bönor, paprika och svamp. Mindre korv och mer grönsaker. Bönor, paprika och champinjoner passar utmärkt i vilken Stroganoff som helst.
Ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till.
Ugnspannkaka med bacon eller fläsk
Ugnspannkaka med bacon eller fläsk. En god ugnspannkaka som du kan servera med lingonsylt och tomatsallad eller rivna morötter, rödkål och gurka. Kokt tärnad potatis kan man också ha i.
Gratinerade brytbönor
Gratinerade brytbönor är goda som tillbehör. Enkelt och gott tillbehör och gräddig sås i ett. Använd frysta eller färska gröna bönor sk haricots verts. Du kan ta vaxbönor också.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Lingonsylt
Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
Chiapudding
Chiapudding. Ett grundrecept på hur du tillagar chiafrön. Chiapudding passar till nyttig frukost och mellanmål.
Det är mycket lätt laga och chiafröna läggs helt enkelt bara i blöt någon timme eller över natten.
Gillar du lite sötare smak så kan du tillsätta lite honung, vaniljsocker eller sylt.
Sedan serveras de svällda chiafröna kalla med önskade tillbehör.
Använder du kokosmjölk eller kokosgrädde så värm den fingervarm så att fettet löser sig och blanda sedan med chiafröna så får du ej fettklumpar i chiapuddingen.
Bakad sötpotatis
Bakad sötpotatis gör du i ugnen som vanlig bakad potatis. Gott till det mesta som tillbehör. Har en sötare smak än vanlig bakpotatis så därför passar bakad sötpotatis som tillbehör till kött, kyckling, viltfågel, vilträtter, viltfile, på buffe mm. Inte så gott som fylld bakpotatis.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Grönsaker i sötsursås
Grönsaker i sötsursås. En asiatisk sötsur grönsaksgryta eller wok med paprika, färsk ananas, gul lök samt champinjoner.
Kan serveras med jasminris, råris eller basmatiris. Breda bandnudlar passar också till.
Andra grönsaker som är goda i är kokt broccoli, kokt blomkål, strimlad morot, vaxbönor, kokta linser, kokta vit bönor mm.
Amerikanska veganpannkakor
Amerikanska veganpannkakor med sojamjölk eller havremjölk. Utan ägg och mjölk. Vegovariant av amerikanska frukostpannkakor. Veganvariant av pannkakor.
Du kan tillsätt en halv burk majs i smeten för majspannkakor. Eller prova med sirap, helst lönnsirap. Blåbär är också gott i smeten. Prova blåbärspannkakor med yoghurt, nötter och fruktsallad. En höjdare. Kan också serveras med avokado, mango och tomatsalsa.
Kokta marinerade linser
Kokta marinerade linser. Välj röda eller gröna linser. De marinerade linserna är ett gott, nyttigt och enkelt tillbehör till det mesta.
Följ grundreceptet och byt om du vill ut ingredienser - gul lök mot rödlök, vinäger mot balsamvinäger, socker mot honung eller varmpressad olivolja mot smakfull kallpressad.
Dubblera gärna receptet så kan du ha marinerade linser några dagar i kylen till fler gånger.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Gröna linser med rödlök och balsamvinäger
Gröna linser med rödlök, balsamvinäger, honung och spenat är ett gott och nyttigt tillbehör till det mesta.
Gi-vänligt samt lchf - räkna 4 portioner om linserna är enda tillbehöret.
Vit grundsås Sauce Bèchamel
Vit grundsås så kallad Sauce Bèchamel. En vit grundsås gjord på mjölk, smör och mjöl.
Béchamelsås är grund till många såser och stuvningar:
löksås (tillsätt 1-2 dl stekt lök);
ostsås (tillsätt 1 dl riven ost på slutet);
gratängsås (tillsätt 0,5 dl riven ost och ev. några krm riven muskot);
pepparrotsås (tillsätt 3 msk riven pepparrot);
persiljesås (tillsätt 0,5 dl hacka persilja);
kaviarsås (tillsätt 2 msk kaviar);
senapsås (tillsätt 1-2 msk senap);
dillsås (tillsätt 0,5 dl hackad dill),
stuvad potatis, stuvad pasta mm
Pasta med krabba, räkor och spenat
Pasta med krabba, räkor och spenat i sås med grädde, lök och vitlök. God pasta med krabbkött i en slags vitvinssås.
Vintips till krabbpastan blir ett vitt fylligt vin av valfri sort.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook