AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Vegetarisk pastasås

Vegetarisk pastasås Vegetarisk pastasås med tomat, morot, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
God sås till pasta av valfri sort ex. skruvar, penne, spagetti eller tagliatelle.
Kan också användas till lasagne.
Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller Imat alt. utesluta den helt.
Servera med riven parmesan på toppen om du vill ha det till.
4 port vegetarisk pastasås
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 12 min
Klart på: 27 min

Ingredienser:

  • 400 gram pasta av valfri sort ex. fusili, penne, spagetti, tagliatelle
  • 1 gul lök
  • 1/3 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 salladslökar
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 3 morötter
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 krm timjan
  • 0,5 tsk oregano
  • 1 dl grädde
  • 2 tomater
  • Riven ost som parmesan eller grana padano till servering (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt på vatten till pastan. Salta vattnet och tillsätt några droppar olivolja.
  2. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Skölj, dela och strimla purjolöken.
  3. Skölj och rensa salladslöken. Strimla blasten och sätt åt sidan. Strimla resten och blanda med den vanliga löken.
  4. Skölj, dela och kärna ur chilin. Finhacka den.
  5. Fräs all lök samt chili i en stekpanna i 2 msk olivolja eller smör några minuter. Rör då och då.
  6. Skala under tiden morötter, dela dem på längden och tärna dem.
  7. Lägg över löken i en stor såskastrull.
  8. Fräs morötterna i någon msk smör eller olivolja några minuter.
  9. Tillsätt tomatpuré och fräs runt någon minut.
  10. Lägg över med löken.
  11. Tillsätt krossade tomater och skölj ur burken med någon dl vatten. Koka upp och låt pastasåsen koka på svag värme medan du kokar pastan.
  12. Tillsätt salt, svartpeppar, paprikapulver, timjan samt oregano till pastasåsen.
  13. Skölj och tärna tomaterna.
  14. Tillsätt grädde till pastasåsen och koka upp.
  15. Fräs den strimlade salladslöken några minuter i stekpannan med en msk olivolja eller smör. Sätt åt sidan.
  16. Smaka av pastasåsen med salt och svartpeppar.
  17. Servera såsen med pastan. Toppa pastasåsen med fräst salladslök, tärnad färsk tomat samt ev. riven parmesan.


 

Fler recept ur samma kategori som Vegetarisk pastasås:

Plommonkompott till plommondessert plommonsås
Plommonkompott till plommondesserter. På gammaldags vis serverades plommonkompott med gräddmjölk eller vispad grädde i tallrik. Som modern plommondessert kan du ha plommonkompotten till god glass gärna med ett knäckflarn till. Plommonkompotten är också utmärkt god till pannacotta, creme brule eller creme caramell.
Här har jag valt att servera plommonkompotten/plommonsåsen i ett martiniglas/cocktailglas som fin dessert med en kula vaniljglass, en klick grädde, lite finhackade pistagenötter och mandelskorpa eller glassrån till.
Då kan du också ha ett sött dessertvin till som ex. ett tyskt Beerenauslese eller Amfora Muscat.
Dillcreme dillsås
Dillcrème eller dillsås är god sås till stekt strömming, fisk eller skaldjur.
Quornfärssås Bolognese
Quornfärssås Bolognese. Qourn färs i tomatsås passar till spagetti bolognese. Vegetarisk pastasås.
Det går såklart bra med krossade tomater, passerade tomater eller några msk tomatpuré och vatten istället för hela skalade tomater.
Färska tomater kan du också använda till quornfärssåsen. Skålla dem då i hett vatten och dra av skinnet och hacka grovt (ca 500 gram).
Se alla recept ur kategorin Såser
Filepasta med svamp och grädde
Filépasta. En lyxig pasta med filé, svamp, grädde och lök. Svamppastan blir god med fläskfilé, kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé eller strutsfilé.
Pasta med fläsk, svamp och parmesan
Pasta med fläsk, svamp och parmesan. En god och enkel pastarätt. Istället för rimmat sidfläsk kan du ta tärnad bacon.
Carbonara med bacon och purjolök
Carbonara med bacon och purjolök. En variant på klassisk pasta Carbonara. Bacon, purjolök, vitlök, svartpeppar, grädde och äggula (valfritt).
Som pasta kan du välja castellane (pastan på bilden), spagetti, skruvar, gnocchis, penne eller annan valfri pasta.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Tapenade olivröra
Tapenade eller olivröra. Tapenade är en olivröra som är gott som till det mesta. Ex. på rostad baguette som tapas eller tilltugg.
Tapenade är gott till grillad fisk eller grillad kyckling samt på buffe. Olivröra finns också att köpa färdig.
Godast blir tapenade med Kalamataoliver fast de är jobbiga att kärna ur men väldigt smakrika.
Vegetarisk thaigryta
Vegetarisk thaigryta med grönsaker i röd curry och kokosmjölk. Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika, champinjoner samt en burk bambuskott är också gott i thaigryta.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Wokade grönsaker i sötsur sås
Wokade grönsaker i sötsur sås. En vegetarisk kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris.
Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Pasta med kyckling, spenat och grädde
Pasta med kyckling, spenat och grädde smaksatt med svamp samt toppad med riven parmesan. En god pasta som gillas av alla.
Du kan också laga pastan med färsk pasta (koka den enligt paketet).
Du kan utesluta kycklingen eller ersätta den med quornbitar om du vill ha en vegetarisk pasta. Vidare kan du ta sojagrädde eller Oatlys Imat istället för vanlig grädde.
Grillad eller stekt polenta
Grillad eller stekt polenta. Kokt polenta du grilla eller steka som tillbehör till grillen osv.
Låt polentan stelna i ett lager som du skär i ex. rektanglar eller trekanter och sedan steker eller grillar. Pensla dem då med olivolja först. Smidigt då du kan förbereda polentan och ha i kylen. Sedan är det bara att grilla och steka den.
Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk. Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.
Teriyakilax med vaxbönor
Teriyakilax med vaxbönor och jasminris. Gott och nyttigt med lax. Istället för vaxbönor kan du ta brytbönor, haricots verts, paprika i olika färger, spenat, broccoli eller annan grönsak efter smak.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Blomkålssoppa med curry
Blomkålssoppa med curry. God blomkålssoppa som passar till lunch, middag eller buffé.
En blomkålssoppa smaksatt med garam masala, curry samt gurkmeja.
Nudelsallad med crabsticks och koriander
Nudelsallad med crabsticks och koriander. Servera nudlarna som egen rätt eller tillbehör till exempelvis en köttbit.
Dubbla mängden om du vill.
Vårrullar
Thailändska vårrullar. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Bönsalsa salsa med bönor
Bönsalsa. En salsa med bönor, tomat, rödlök, chili, vitlök, bladpersilja och olivolja.
Salsan kan serveras varm eller kall. Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat, dipp till tacochips eller serverat till tacos, kötträtter, kyckling, grönsaker m.m.
Örtolja med basilika basilikaolja
Örtolja med basilika. Basilikaolja är gott som tillbehör till det mesta. Vacker grön olja med basilika kan användas att dekorera och ge extra smak åt de flesta rätter.
Ex. pastarätter, tomatsallad, carpaccio, grillade grönsaker, kokta småpotatisar med basilikaolja osv.
Örtoljan håller sig veckor övertäckt i kylen. Kan bli dålig om basilikablad flyter upp till ytan och får kontakt med syre om oljan står i rumstemperatur.
Örtoljan med basilikan kan du också använda som grund till marinad för kött. Tillsätt då gärna en klyftad vitlök, svartpeppar, några msk vinäger, något krm timjan samt rosmarin.
Koktider för bönor, kikärter och linser
Koktider för bönor, kikärter och linser. Blötläggningstider och koktider för baljväxter som adzukibönor, black eye, vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, sojabönor, gröna linser samt skalade röda linser.
Koka gärna ett helt paket bönor, kikärter eller linser. Spara de kokta bönorna i frysen förpackade i påsar med några dl i varje. Perfekt att ha kokta bönor, kikärter eller linser att ha i kylen.
Kokta kalla bönor, kikärter eller linser är gott att bara lägga till den mesta mat. Blanda gärna med lite fin vinäger (ex. balsamvinäger), olivolja, salt, vitpeppar samt kanske lite hackad rödlök.
Beräkna ca 1 dl okokta bönor och kikärter till en portion (blir ca 2,5 dl kokta bönor eller kikärter). Ta ca 3/4 dl per portion för linser.
Om du slår bort vattnet från bönorna när de kokat upp och sedan fyllt på med nytt vatten blir bönorna mindre gasiga.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Spagetti med bacon och ärtor
Spagetti med bacon, ärtor, lök och vitlök. Enkel och god pasta med sälta från bacon och sötma från ärtor.
Servera gärna pastan med en blandad grönsallad, gott bröd, riven ost samt hackad bladpersilja till.
Köttfondue fondue med kött
Köttfondue. Fondue med kött och olika goda såser är supernice festmat. Du kan göra köttfondue i olja eller i köttbuljong.
Lite grönsaker är gott att koka i fonduen. Du kan ta vad du gillar - bäst funkar champinjoner, paprika, purjolök, broccoli som inte behöver kokas så länge för att bli goda.
Bakad potatis är gott till. Eller potatisskivor alternativt klyftor ugnstekta i olivolja är också gott till. Råris funkar också.
Som sås till kan du välja de du gillar. Till fondue kan du ha vilka såser du vill men det är gott att ha några att välja på. Förslagsvis några kalla såser enligt nedan - annars gå till kategorin såser här på receptfavoriter.
Vegetariskt alternativ till kött är tofu eller quornbitar marinerade i lite ljus soja. Byt också ut köttfonden mot grönsaksbuljong.
Om du vill kan du förbereda faten med kött och grönsaker i god tid innan gästerna kommer, plasta och ställa i kylen.
Bulgursallad med valnötter och russin
Bulgursallad med valnötter och russin. En sallad med nordafrikansk touch. Sallad med bulgur är gott som tillbehör till grillat, buffe eller vegetarisk sidorätt.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook