Kokta marinerade linser

Välj röda eller gröna linser. De marinerade linserna är ett gott, nyttigt och enkelt tillbehör till det mesta.
Följ grundreceptet och byt om du vill ut ingredienser - gul lök mot rödlök, vinäger mot balsamvinäger, socker mot honung eller varmpressad olivolja mot smakfull kallpressad.
Dubblera gärna receptet så kan du ha marinerade linser några dagar i kylen till fler gånger.

4 portioner kokta marinerade linser

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 3 dl linser
  • 0,5 rödlök eller gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk fin vinäger, röd- vit- eller balsamvinäger
  • 1 tsk socker eller honung
  • 1 tsk ljus japansk soja (valfritt)

Tillagning

  1. Koka linserna mjuka enligt paket.
  2. Skala och hacka löken under tiden.
  3. Stek den mjuk i olivoljan eventuellt tillsammans med en pressad vitlök.
  4. Vänd ner linserna och smaka av med salt och peppar.
  5. Tillsätt lite vatten, några droppar vinäger och en halv tsk socker samt ev. någon msk ljus japansk soja.
  6. Servera de marinerade linserna kalla, ljumma eller varma som tillbehör.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer