Tomat och auberginegratäng

Tomat och auberginegratäng är ett italienskt tillbehör som passar till det mesta. En gratäng med aubergine varvat med mozzarellaost täckt av tomatsås samt gratinerat med parmesan.
Ett gott alternativ till potatisgratäng men med lågt GI.
Förbered gärna tomatsåsen dagen innan. Dubbla gärna tomatsåsen så har du en god extra middag ex. spagetti med tomatsås (koka ev. med ex. räkor, bacon eller köttfärs).
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner tomat och auberginegratäng

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram aubergine
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • TOMATSÅS: 2 burkar hela tomater utan skal
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk god vinäger
  • 3 krm torkad chili eller tabasco
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rosmarin

Tillagning

  1. Skölj och skär aubergine i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i en stor bunke.
  2. Salta aubergineskivorna runt om och arbeta in saltet. Ställ åt sidan medan du kokar tomatsåsen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. TOMATSÅS: Skala och hacka löken.
  5. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter.
  6. Tillsätt sockret och stek på medelvärme i 4 minuter.
  7. Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och koka i 15 minuter, helst längre (1 timme).
  8. Smaka av såsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili om du önskar.
  9. Skiva mozzarellan i 0,5 cm tjocka skivor.
  10. Riv parmesan fint på en tallrik.
  11. Skölj av aubergineskivorna i vatten.
  12. Ta fram en gratängform och smörj den med olivolja.
  13. Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna några i taget i olivolja. Salt och peppra dem något.
  14. Lägg över dem i gratängformen så att de täcker botten på formen.
  15. Lägg över skivad eller riven mozzarella ost.
  16. Skeda över hälften av tomatsåsen.
  17. Lägg ett till lager aubergineskivor till, sedan mozzarellaost och ös över den sista tomatsåsen.
  18. Toppa gratängen med riven parmesan.
  19. Grädda tomat och auberginegratängen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och mozzarellaosten smält.
  20. Aubergine- och tomatgratängen är klar att njutas.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer