Seitan grundrecept

Här hittar du hur man lagar till och kokar seitan. Seitan är ett vegan och vegetariskt alternativ till kött och annat protein av vetegluten - även kallat seitanmjöl.
Vetegluten knådas till en deg med vatten och kokas. Sedan kan man använda den till biffar, grytbitar, grillspett, filébitar, laga som hel vegostek eller julskinka, hacka den till vegofärs eller annan valfri variant.
Smaksättning kan varieras - här har jag gett seitan smak och färg av soja och grönsaksbuljong samt sedan marinera den kokta seitan innan tillagning i vitlök, chili, ingefära, färsk koriander, soja och olja.
Annat gott att smaksätta seitan-degen är paprikapulver, chilisås, vitlök och rökessens; gurkmeja, curry och garam masala samt chiliflakes; tahini och sesamolja samt sjögräs; spiskummin och vitlök eller riven muskot.
Vidare kan man marinera i valfri marinad ex. BBQ sås för att grilla på spett. Gott är också att panera seitan - ex. formade som biffar och vända dem i sojagrädde samt kokos, panko, sesamfrön, quinoa, couscous eller ströbröd.
Vetegluten hittar du i affärer inriktade på ekomat och vegetarisk mat.
Dubbla gärna detta recept om du vill laga en större sats på en gång. Seitan går att frysa in.

3 portioner seitan grundrecept

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 dl vetegluten
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 0,5 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 2 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning att koka i
  • Marinad: 3 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad eller riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 3 små röda chilifrukter eller 1 stor spansk peppar
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 msk socker, gärna råsocker

Tillagning

  1. Värm 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen i ett glas.
  2. Blanda vetegluten och vetemjöl i en stor bunke.
  3. Blanda buljongen med resten av det kalla vattnet samt sojan och rör i det. Blanda hastigt ihop till en seg deg.
  4. Knåda degen i 5 minuter.
  5. Låt seitandegen vila i 20 minuter.
  6. Koka upp vatten med buljongtärning. Låt koka på låg värme.
  7. Nu kan du forma seitandegen och skära i önskad form. Förslagsvis till små seitanbitar som på bilden lagom till spett och att steka, panera eller woka.
  8. Rulla ut seitandegen till en ca 20 cm lång korv. Dela korven i två delar på längden med en kniv. Rulla dem runda.
  9. Skär ut ca 9 bitar med runt 1 cm bredd på varje rulle.
  10. Koka seitanbitarna i 30 minuter. Låt de endast sjuda och koka på låg värme - ej stormkoka. Ta upp en bit och skär loss ett litet smakprov - är de hårda och har tuggmotstånd samt har flutit upp till ytan är de klara.
  11. Häll av i durkslag och lägg i marinad.
  12. Marinad: Skala och pressa vitlök i en skål. Skala och finhacka eller riv i ingefära.
  13. Hacka chili och tillsätt dem.
  14. Tillsätt soja, matolja samt socker.
  15. Hacka färsk koriander och tillsätt den. Rör runt.
  16. Vänd i seitan och låt marinera i minst en halvtimme. Gärna över natten i kylen.
  17. Nu är seitanbitarna klara att användas ex. sättas på spett och grillas, paneras och stekas eller strimlas och användas i grytor, wok eller fyllningar istället.
  18. Glöm inte att salta och peppra dem samt ev. pensla dem med marinaden då du ex. grillar dem eller lagar till dem .
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer