Varmrökt lax med potatissallad

Varmrökt lax med potatissallad och kokta rödbetor. Rökt makrill eller böckling blir också gott. En enkel, nyttig och smidig rätt till vardags eller fest. Lätt att laga till många. Passar sommarlunch, middag, picknick eller buffé (ex. med en hel varmrökt lax).

Du kan köpa färdig varmrökt lax eller varmröka den själv som på bilden i en ABU-rök. 

Räkna 4 bitar varmrökt lax på ca 150 gram styck. Ca 600 gram totalt. Istället för lax kan du ta annan varmrökt fisk som rökt makrill, böckling, spätta eller annan rökt fisk. Istället för vårlök kan du ta rödlök.

4 portioner varmrökt lax med potatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram varmrökt lax
  • 1 citron
  • 12 medelstora potatisar, gärna färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 4 vårlökar
  • 3 morötter
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 30 gram ruccolablad (valfritt)
  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 rödbetor

Tillagning

  1. Skär av blasten av rödbetorna vid fästet. Skölj dem.
  2. Koka dem med skal tills de är mjuka ca 30-40 minuter.
  3. Borsta ev. smutsig potatis ren. Har potatisen fint skal så skala ej.
  4. Koka potatisen mjuk ca 25 minuter.
  5. Rensa och skölj vårlöken. Skär bort ful blast men spara och strimla fin blast att blanda i potatissalladen senare.
  6. Dela löken i halvor och låt den koka med potatisen de sista tio minuterna.
  7. Skala morötter och skär dem i slantar. Koka med potatisen de sista 10 minuterna.
  8. Låt potatis, lök samt morötter svalna något. Dela potatisen i grova bitar och lägg i en stor skål.
  9. Skölj citronen. Dela den och gör fyra klyftor. Resten pressar du i potatissalladen senare.
  10. Tillsätt olivolja, salt, vitpeppar, citronsaft, gräddfil samt yoghurt. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
  11. Skölj blad av bladpersilja samt ruccola noga och blanda i potatissalladen (valfritt).
  12. Häll av rödbetorna och skölj samt skala dem i kallt vatten med händerna (gnid dem så lossar skalet). Skär bort ev. fula grejer på rödbetorna samt fästet.
  13. Skär dem i skivor och fördela på fyra tallrikar eller servera på fat till laxen.
  14. Värm ev. den varmrökta laxen lite i ugnen på 175 grader om du önskar.
  15. Servera potatissalladen med rödbetorna samt varmrökt fisk och en skiva eller klyfta citron.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer