Varmrökt lax med romsås

Varmrökt lax med romsås med kokt potatis och citron. Förslag på tillbehör är sallad med babyspenat, cocktailtomater samt avokado. En god enkel sommarlunch eller middag.

Du kan köpa varmrökta portionsbitar lax eller hel varmrökt lax. Laxen kan serveras lätt uppvärmd eller kall. Räkna runt 130-150 gram laxfilé per portion. Romsåsen räcker till sex portioner men kan sparas i kylen.

4 portioner varmrökt lax med romsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 16 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 0,5 citron
  • Romsås: 80 gram röd rom eller caviar
  • 3 dl gräddfil
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 krm salt
  • 2 msk hackad dill (valfritt)
  • Tillbehör: 65 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater
  • 1 avokado

Tillagning

  1. Börja med att putsa potatis och koka den mjuk ca 20 minuter.
  2. Skölj och klyfta citron att servera till laxen.
  3. Romsås: blanda allt i en skål och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Hacka dill och rör i det (valfritt).
  4. Värm ev. den varmrökta laxen ca 10 minuter i ugnen på 150 grader eller inslagen i folie på grill några minuter.
  5. Förbered önskade tillbehör. Förslagsvis skölj babyspenat; skölj och dela tomater; dela, kärna ur och gröp ur avokado samt lägg upp på fat att servera till laxen. Droppa ev. över lite citronsaft.
  6. Servera den varmrökta laxen med romsåsen, kokt potatis, citron samt salladen på babyspenat, tomater och avokado.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer