AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Ugnsrostad blomkål

Ugnsrostad blomkål Ugnsrostad blomkål är mycket gott och enkelt att laga. Perfekt som tillbehör, fest eller buffé. Indiska kryddor som garam masala, curry och gurkmeja passar bra till blomkål.
Rosta blomkålsbuketterna i ex. en ugnsfast stekpanna eller ugnsform med kryddor, salt, peppar och lite olivolja.
Ugnsrostade blomkål är smidigt tillbehör till det mesta och speciellt till fest eller buffé till många personer. Du kan rosta en hel långpanna med blomkål (ex. tre blomkålshuvuden), förvara i kylen och servera på fat eller skål småvarmt eller kallt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 11)
4 port ugnsrostad blomkål

Ingredienser:

  • 1 huvud blomkål
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 krm curry
  • 1 krm gurkmeja
  • 2 msk olivolja eller matolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skär bort bladfästet på blomkålen. Skär loss buketter och dela dessa i halvor eller mindre buketter med en kniv.
  3. Lägg blomkålen i en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  4. Strö över garam masala, curry, gurkmeja, salt, peppar samt olja och blanda väl.
  5. Sätt in blomkålen i ugnen och rosta den i ca 20-30 minuter. Blomkålen ska ha fått lite färg här och där samt vara mjuk men ha tuggmotstånd kvar.
  6. Ta ut den rostade blomkålen och servera varmt. Eller låt svalna och förvara i kylen till servering. Blomkålen serveras kalla eller varma.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnsrostad blomkål:

Sallad på fetaost, paprika och oliver
Sallad med fetaost, paprika och oliver är en sidosallad som passar som tillbehör, till buffé eller tapas. En god kombination av sött och salt.
Köp gärna ekologisk obesprutad paprika - skölj den annars noga. Jag rekommenderar fina Kalamata oliver eller liknande med eller utan kärnor.
Stuvade grönsaker
Stuvade grönsaker som blomkål, vitkål, spenat och morot. Kokta grönsaker stuvade i vit sås sk Bechamelsås.
Det blir också gott att stuva andra kokta grönsaker efter tillgång ex. purjolök, broccoli, vårlök, bönor, potatis med mera.
Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, köttbullar, isterband eller att gratinera med riven ost till grönsaksgratäng.
Hemgjord senap
Hemgjord senap av svarta eller bruna senapsfrön. Blir en stark och grov senap. Hemgjord egen senap tappar sedan styrkan efter hand.
Hemgjord senap kan du ha att blanda i vit bechamelsås till senapssås eller servera som tillbehör till lutfisk, korv, fläskkorv eller fläsklägg.
Du kan krossa i mortel eller i skål med kanonkula (men de är ju inte så vanligt att man har).
Mixer har svårt att krossa kornen om den inte är kraftig ex. med turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara kornen omkring.
Senapen kan smaksättas med någon dl socker (sötare senap), några msk ättika (hållbar senap) samt ev. en skvätt grädde (lenare mildare smak).
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Pepperonata italiensk grönsaksröra
Pepperonata är en italiensk grönsaksröra med paprika, zucchini, lök, tomat, olivolja och vitlök.
Pepperonata är gott till grillat som ex. grillad kycklingfilé toppad med pesto serverad med klyftpotatis. Eller som tillbehör till det mesta. Dubblera receptet så passar det utmärkt på buffébordet.
Pepperonata kallas Ratatouille på franska men då ofta med aubergine också.
Pepperonata kan smakas av med en nypa socker och lite god vinäger förutom salt och peppar. Man kan också ha chili ex. en spansk chilifrukt för lite hetta.
Salladsfat
Salladsfat med blandad sallad som är gott tillbehör till det mesta. Du kan variera vad du har på fatet. Här har jag valt tärnad gurka, tomat, riven morot, riven palsternacka, avokado och blad av salladsmix.
Annat gott på salladsfat är rårivna rödbetor, gulbetor, zucchini och/eller rödkål - ta det som ser färskt ut i grönsaksdisken.
Vidare kan du ha ruccola, grovt hackad isbergssallad, lollo rosso, frisésallad eller annan god sallad på fatet.
Billigast är att köpa hela salladshuvuden och sedan ta lite åt gången av dessa om du exempelvis ska ha sallad till många.
Om du vill kan du ha hackad rödlök och blanda med tomaterna.
Melitzanosalsa
Melitzanosalsa. Aubergineröra. En italiensk röra av rostad aubergine, vitlök och olivolja.
God som salsa, röra eller sås till grillat, på buffé eller som tillbehör.
Här rostas auberginerna i ugnen men man kan också grilla dem hela i ca 40 minuter (det gör inget om skalet bränns) och sedan skölja och skala försiktigt i kallt vatten. Förslagsvis kan du använda eftervärmen nästa gång du grillar - så kan du förbereda en omgång melitzanosalsa till nästa måltid.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Sockerkaka med äpplen och kanel äppelkaka
Sockerkaka med äppelbitar och kanel. En snabb och enkel kombinerad äppel- och sockerkaka med kanel bakad i form eller stekpanna.
Blir också gott bakta som muffins i muffinsform. Går bra att dubbla till större kaka - eller baka i två formar eller fler.
Mald mandel är också gott i och på toppen.
Vitlökssås
Vitlökssås. En kall sås av matyoghurt smaksatt med pressad vitlök. God, enkel och snabb samt fettsnål yoghurtsås att laga till grillat, buffé, kebab, hamburgare, grillade grönsaker och mycket annat.
Wienerschnitzel med kyckling
Wienerschnitzel med kycklingfilé. Kycklingsnitzel med yoghurt- och limesås, klyftpotatis samt ärtor.
Kan också serveras som klassisk wienerschnitzel med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris
Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor.
Istället för klyftpotatis kan du ha kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med kokt tärnad potatis, vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
Det finns färdigskivade kycklingfiléer eller så kan du skiva och banka ut egna filéer.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Marinerad grillad paprika
Marinerad grillad paprika med olivolja, vitlök, basilika och bladpersilja.
God som tillbehör till det mesta som grillat, sallader, på risotto, pizza, tapas, fyllningar med mera.
Grillad paprika där skinnet skalas bort och paprikan strimlas att marinera i en burk. Förvaras i kylen.
Låt gärna oljan från paprikan droppa av när du tar av paprikan. Oljan kan du sedan använda till annat ex. att steka i eller ha som dressing med balsamvinäger till sallad.
Saffranssnäckor med vaniljkräm
Saffranssnäckor med vaniljkräm. Saffransbullar är vetebullar med smak av saffran bakade som vanliga kanelbullar men utan kanel och istället fyllda med vaniljkräm.
Passar till jul och första advent.
Kanelsnurror
Kanelsnurror. Snurrade kanelbullar med smör, socker och kanel.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljsnurror.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Spagetti med chili och vitlök
Spagetti med chili, vitlök samt olivolja. En snabb, god, billig och enkel men god vegetarisk vardagspasta. Riven parmesan och ruccola passar också till pastan.
Vill man lägga till lite extra är strimlad soltorkad tomat och färsk basilika också gott i.
Kall snabb ostkaka
Kall snabb ostkaka. En ostkaka som är mycket snabb och god dessert förslagsvis serverad med lättvispad grädde och jordgubbssylt.
Egentligen är det bara keso som du smaksätter med mandel, vanilj och florsocker.
Servera gärna i portionsformar eller fina glas och häll ett lager sylt och toppa med grädde överst.
Ett sött dessertvin som ex. söt nötig sherry passar till.
Kall ostkaka kan du också ha i ex. små espressokoppar eller små shotglas eller liknande och servera som små minidesserter på buffe - förslagsvis med ett rullat flarn nedstucket att äta ostkakan med.
Fattiga riddare
Fattiga riddare. Recept på min frukostfavorit fattiga riddare som är smörstekt vitt bröd doppat i ägg samt pudrat med socker och ev. serverat med sirap eller sylt.
En god kopp kaffe och fattiga riddare är det en perfekt start på dagen.
Fattiga riddare kallas French toast i USA.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Samosa Indiska grönsakspiroger
Samosa. Indiska grönsakspiroger. Piroger med fyllning av currykryddade grönsaker som friteras knapriga.
Servera ex. med frisk Raita - gurktärningar i yoghurt och mynta. Istället för att fritera pirogerna kan du ugnsbaka dem på 200 grader i ca 25 minuter.
Dubblera gärna satsen. Du kan också variera grönsaker och kryddor i fyllningen efter egen smak. Exempelvis ha i mer chili osv.
Du kan byta ut pirogdegen mot filodeg. Skär filodegsarket i 15 cm breda längder, lägg på en hög fyllning och vik ihop i trekanter.
Indisk smoothie lassi
Indisk smoothie eller lassi är en variant av smoothie som indierna gör med yoghurt, vatten, socker, kryddor och mango eller annan frukt. Lassi serveras kall så se till att ingredienserna är kylda och har ev. is i.
Lassi och yoghurtdryker passar mycket bra med het mat då yoghurtproteinerna skyddar munhålan mot de chili etc.
Kryddorna i lassi är också nyttiga. Du kan välja kryddor efter tycke och tillgång.
Kycklingspett till buffé
Kycklingspett till buffé. Tre olika kycklingspett i Indisk stil - ett spett med tandoorikrydda, ett med tikka masala currypasta samt ett med vitlök, chili och lime.
Kan förberedas innan och frysas. För vegetariskt spett kan du välja quornbitar och marinera som naturell kyckling.
Här har jag räknat 120 gram kyckling per portion då man också äter annat på en buffé. Serverar du spetten som del i huvudrätt så räkna att det räcker till 8 portioner. Eller laga lite extra om du är orolig för att det ska räcka.
Gott och enkelt till spetten är en yoghurtssås med pressad vitlök eller hackade örter ex. franska örter.
Se alla recept ur kategorin Indisk mat
Spagetti med rostad vitlök, soltorkad tomat, ruccolla och parmesan
Spagetti med vitlök, soltorkad tomat, basilika, ruccolla och riven parmesan. Dessa smaker passar mycket bra ihop. Alla älskar denna pasta. Även icke vegetarianer.
Gott till är en rostad hel vitlök per portion. I pastan är det färsk pressad vitlök som fräses i olivolja med chilin och sätter smak på spagettin.
Rostad hel vitlök blir mild, mjuk och sötaktig i smaken och är inte alls lika stark som färsk vitlök. Ett gott och lite festligare tillbehör till pastan. Rostad hel vitlök förberedas och rostas innan ex. passa på när du använder ungen till annat. Du serverar den horisontellt skuren på mitten till spagettin. Gästerna kan sedan pressa ut den mjuka vitlöken och blanda/äta till spagettin.
Snabbinlagd gurka
Snabbinlagd gurka. En variant på inlagd gurka som du snabbt mjuk likt pressgurka med ättika, dill, salt och socker.
Gott till kött, stek, grillat, fisk eller som salladstillbehör till det mesta. Passar att dubbla till många ex. till buffé eller fest. Strimla då gurkan med en mandolin, osthyvel eller matberedare.
Bakad potatis med fetaoströra
Bakad potatis med fetaoströra. Vegetarisk röra till bakad potatis. Fetaost, soltorkade tomater, majs, salladslök, vitlök och yoghurt.
Gott med en sallad - förslagsvis strimlad isbergssallad med halverad cocktailtomater samt skivade rädisor med en senapsdressing.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Jansons Frestelse
Jansons frestelse. Jansons frestelse är en slags potatisgratäng. Jansonrecept görs med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Margaritapizza
Margaritapizza. Pizza med tomatsås, mozzarella, tomater och basilika. Baka egen Margaritapizza.
Detta recept är med deg som jäst.
Pizzan kan du baka i långpanna, baka ut till två runda pizzor eller till två panpizzor i stekpanna.
Servera gärna pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter). En grönsallad med blandade gröna blad som ruccola, bladspenat samt halverad cocktailtomater och skivad paprika i lite olivolja samt vinäger passar också bra till pizzan.
Krusbärspaj med smuldeg
Krusbärspaj med smuldeg. Paj med krusbär täckt med smulig deg.
Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Tonfisksallad med fetaost
Tonfisksallad med fetaost. En matig variant av grekisk sallad med tonfisk, fetaost, kokt kall potatis, oliver, tomater, paprika, rödlök med mera är gott, nyttigt och enkelt att laga.
Passar till lunch, förrätt, buffé, som tillbehör till ex. grillat eller att ta med på picknicken.
Klicka gärna i några msk majonnäs om du gillar det. Då får salladen en extra rund smak.
Californiarolls
Californiarolls är en Amerikansk variant på sushirulle eller Maki med ris, lax, avokado och majonnäs som är rullad sjögräs sk Noriblad.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Gott som huvudrätt, buffé eller till förrätt (räkna då en halv rulle per portion).
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Sallad med melon och lufttorkad skinka
Sallad med melon och lufttorkad skinka.
Vintips är ett vitt vin av chardonnay från Australien eller Californien.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook