AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Ugnsrostad blomkål

Ugnsrostad blomkål Ugnsrostad blomkål är mycket gott och enkelt att laga. Perfekt som tillbehör, fest eller buffé. Indiska kryddor som garam masala, curry och gurkmeja passar bra till blomkål.
Rosta blomkålsbuketterna i ex. en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
Ugnsrostade blomkål är ett enkelt, billigt och smidigt tillbehör till det mesta och speciellt till fest eller buffé till många personer. Du kan rosta en hel långpanna med blomkål (ex. tre blomkålshuvuden), förvara i kylen och servera på fat eller skål uppvärmt eller kallt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 16)
4 port ugnsrostad blomkål
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 1 huvud blomkål, ca 800 gram
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 krm curry
  • 1 krm gurkmeja
  • 2 msk olivolja eller matolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skär bort bladfästet på blomkålen. Skär loss buketter och dela dessa i halvor eller mindre buketter med en kniv.
  3. Lägg blomkålen i en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  4. Strö över garam masala, curry, gurkmeja, salt, peppar samt olja och blanda väl.
  5. Sätt in blomkålen i ugnen och rosta den i ca 20 minuter. Blomkålen ska ha fått lite färg här och där samt vara mjuk men ha lite tuggmotstånd kvar.
  6. Ta ut den rostade blomkålen och servera varm. Eller låt svalna och förvara i kylen till servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnsrostad blomkål:

Potatissallad med salami och soltorkade tomater
Potatissallad med salami, soltorkade tomater, dijonsenap, olja, vinäger och selleri.
God till det mesta som grillat, utflykt, picknick, buffé eller kalas.
Rågmjölsgröt
Rågmjölsgröt. En god och nyttig gröt på rågmjöl som kan serveras med mjölk samt sirap; råsocker; rårörda lingon; sylt; kanel och socker eller färska bär. Istället för vanlig kall mjölk kan du blanda hälften grädde och hälften mjölk till gräddmjölk och servera till rågmjölsgröten. Vidare kan man ha mandelmjölk, sojamjölk, havremjölk eller rismjölk för vegan rågmjölsgröt.
Någon klick smör kan man också röra i gröten.
1 portion: 2,5 dl vatten, 0,75 dl rågmjöl och 1 krm salt.
2 portioner: 4,5 dl vatten, 1,5 dl rågmjöl och 1,5 krm salt.
Potatisgratäng med kålrot
Potatisgratäng med kålrot. En smaskig gratäng med potatis och kålrot.
Potatisgratängen till det mesta ex. stek, oxfile eller till buffe.
Om du vill kan du ha i 1/4 rotselleri samt 1-2 palsternackor också.
Vidare är en klyfta pressad vitlök också gott i gratängen.
Ett tips är att skiva potatisen med en sk mandolin.
Här har jag valt att koka upp mjölkblandningen innan ugnen då sparar man tid i ugnen men får en kastrull att diska. Det går givetvis bra att laga gratängen i ugnen med kall mjölkblandning från början. Eller så kan man koka potatis mm i mjölkblandningen i kastrullen och sedan bara gratinera gratängen med lite ost.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Chilisås med rostad chili
Chilisås med rostad chili. Hemgjord chilisås sk Salsa Roja görs av att koka krossade tomater med lök, paprika, rostad chili, vitlök och färsk koriander.
Du kan också göra grön sås salsa verde om du hittar tomatillos istället för tomater samt tar grön paprika istället.
Chilisåsen serveras kall till mexikansk mat eller som het salsa till det mesta. Denna sås påminner en del om het ajvar och kan serveras till grillat, burgare, kyckling, kött eller grönsaker.
Grönsallad med mozzarella
Grönsallad med mozzarella, cocktailtomat, rödlök, gurka och riven morot. Toppad med vinägrett av olivolja och vinäger. Servera med gott bröd som nybakt baguette.
Kan serveras som tillbehör på fat eller som sallad till lättare lunch eller middag.
Vill du ha en riktigt god mozzarella till salladen så kan du laga mozzarellan själv - sök recept på Receptfavoriter på Hemgjord mozzarella.
Annat gott i salladen är riven zucchini, skivad svamp, ruccola, babyspenat, krutonger, färsk basilika, oliver, majs, kokta bönor, kokta linser, riven eller kokt rödbeta, kokt potatis med mera.
Köttfärsfyllda auberginer
Köttfärsfyllda auberginer eller äggplantor. Bakade auberginer som är urgröpta och fyllda med köttfärsröra och aubergine toppat med gratängsås och riven ost samt parmesan. Garnera ev. med färsk basilika.
Gott med en grönsallad till ex. babyspenat, tärnad tomat och tärnad paprika samt dressing. Vidare kan man ha klyftpotatis till om man är riktigt hungrig.
Smidigt att förbereda och ha i kylen. Sedan är det bara att gratinera och värma till servering.
Om man vill kan man bara gratinera med ost och parmesan.
Vegetarisk variant får du med sojafärs (vegan) eller quornfärs. Det finns vegan riven ost mozzarella style att gratinera med.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Bagels med bacon och ägg
Bagels med knaprig bacon och kokt ägg, grönsallad, färskost, tomat, lök och gurka. Passar till lunch, utflykt eller enkel kvällsmat.
Köp färdiga bagels eller baka egna - sök efter bagelrecept här på receptfavoriter.se
Indiskt ris
Indiskt ris. Kokt basmatiris smaksatt med hel kardemumma, kanelstång och gurkmeja toppad med rostad lök.
Annat gott att blanda i riset är pistagenötter, russin och hackad mynta.
Här hittar du koktid och tillagning för basmatiris. Det är valfritt att ha i kryddorna om du ex. bara vill koka vanligt basmatiris.
Tortellini med skinka
Tortellini med skinka, lök, chili och tomatketchup. God och enkel vardagspasta.
Du kan välja torkad tortellini med ost eller spenatfyllning. Eller 1 pkt (250 gram) färsk tortellini med fyllning som ost, svamp, soltorkad tomat eller spenat. Färsk tortellini kokar du i 2-3 liter saltat vatten i 4 minuter.
Istället för skinka kan man ta kassler eller strimlad rökt kalkon.
Gott är också att röra i någon dl créme fraiche på slutet.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Hemgjord ölkorv
Hemgjord ölkorv smaksatt med vitlök, paprika och olika peppar. Smala långa ölkorvar stoppade med malt griskött stoppade i lammfjälster. Du kan också stoppa ölkorven med svinfjälster men då blir de tjockare. Då behöver du inte lika mycket fjälster men de måste torkas i ca 3 veckor jämfört med 8-10 dagar för smala ölkorvarna med lammfjälster. Korvsmeten prepareras med en mjölksyrabakteriekultur sk startkultur samt nitritsalt så att de håller sig vid torkningen. Torkningen ska ej vara för torrt utan korvarna ska torka inifrån så att säga. Vid torkningen ska det vara luftfuktigt så ett skåp ex. kett avstängt kylskåp eller annat skåp med dörr lite på glänt, stor plasttunna med lock eller stor plastlåda med lock (gör korvarna så långa att de får plats att hänga) där du kan reglera öppningen funkar att hänga och torka korvarna i. Lägg ett skrynklat hushållspapper dränkt med ättika under korvarna så är risken mindre att de får fel bakteriekultur och skulle de börja mögla på ytan så tvätta korvarna rena med ättika och fortsätt sedan torka dem.
Du behöver också bomullssnöre och en plats att hänga korvarna att torka med pinnar som en torkställning där du kan reglera luftfuktighet ex. ett avstängt kylskåp eller annat skåp med dörr lite på glänt, stor plasttunna med lock eller en stor plastlåda med lock.
Räkna att det tar 10-11 dagar innan du har ölkorvar att njuta av. Korvarna ska torka och jäsa i runt 8 dagar så man får ha lite framförhållning.
Tack till Alan Dougan för recept.
Pestopotatis
Pestopotatis är kokta små potatisar blandade med pesto. Potatis med pesto kan serveras varm, ljummen eller kall.
Pestopotatis är ett enkelt och gott tillbehör till det mesta som fest, middag, buffé, picknick osv.
Fast potatis som färskpotatis eller delikatesspotatis tycker jag blir godast.
Morotssoppa
Morotssoppa. Enkel, snabb och god soppa på morot. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen morotssoppa blir både nyttig och billig.
Här har jag två förslag på smaksättningar av morotssoppan. Den går såklart bra att servera naturell också. Den första varianten är med curry och garam masala; den andra med färsk dragon, persilja, citron- eller apelsinsaft.
Variant 1: 1 tsk curry samt en tsk garam masala samt 1 krm cayennepeppar
Variant 2: 2 msk hackad färsk persilja samt 2 msk färsk hackad dragon eller 0,5 tsk torkad samt 2 msk citronsaft eller 1 dl apelsinjuice.
Smaka av morotssoppan med salt, socker och vitpeppar.
Mixa gärna morotssoppan slät med stavmixer, mosa den för hand med en visp eller mixa i matberedare.
Istället för mjölk kan du ta grönsaksbuljong, kycklingbuljong (1 buljongtärning och vatten) eller mandelmjölk, sojamjölk eller Oatly havremjölk. Istället för grädden kan du ta sojagrädde eller Oatly Imat havregrädde. Du kan också ta hälften mjölk och hälften vatten och buljongtärnin.
Med en skvätt grädde, crème fraiche eller matyoghurt på slutet så får du en fylligare och festligare soppa.
Morotssoppa är gott med nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite potatis, rotselleri och purjolök.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Kycklingmacka
Kycklingmacka. En macka med röra på grillad kyckling, majonnäs, soltorkad tomat och färskost toppad med skivad tomat samt svartpeppar. Gott och enkelt.
Du kan också ha i några blad ruccola eller annan sallad. Vidare är skivad rödlök gott på också. Strimlad selleri, majs, 0,5 pressad vitlök, hackad bladpersilja och finhackad röd paprika är också gott i kycklingröran.
Gör du inte fyra mackor så håller sig kycklingröran i kylen några dagar.
Limesås med yoghurt till grillat
Limesås med yoghurt till grillat - en god kall frisk sås med smak lime, yoghurt, vitlök samt lite honung. Limesås är enkel att göra. Du kan garnera såsen med några skivor lime om du önskar.
Limesås är gott till det mesta som grillat, kyckling, grillad lax och fisk, till buffe mm.
Varmrökt lax med potatissallad
Varmrökt lax med potatissallad och kokta rödbetor. Rökt makrill eller böckling blir också gott. En enkel, nyttig och smidig rätt till vardags eller fest. Lätt att laga till många. Passar sommarlunch, middag, picknick eller buffé (ex. med en hel varmrökt lax).
Du kan köpa färdig varmrökt lax eller varmröka den själv som på bilden i en ABU-rök. Sök recept receptfavoriter på rökt fisk för att se hur du varmröker själv.
Räkna 4 bitar varmrökt lax på ca 150 gram styck. Ca 600 gram totalt.
Istället för lax kan du ta annan varmrökt fisk som rökt makrill, böckling, spätta eller annan rökt fisk.
Istället för vårlök kan du ta rödlök.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Indiskt ris
Indiskt ris. Kokt basmatiris smaksatt med hel kardemumma, kanelstång och gurkmeja toppad med rostad lök.
Annat gott att blanda i riset är pistagenötter, russin och hackad mynta.
Här hittar du koktid och tillagning för basmatiris. Det är valfritt att ha i kryddorna om du ex. bara vill koka vanligt basmatiris.
Chapatibröd indiskt tunnbröd
Chapatibröd som är ett indiskt plattbröd. Hembakt chapati är ett plattbröd som är gott som tilltugg med dipp, ex. hummus, raita eller yoghurt samt till indisk het mat. Chapatibröden gräddas i stekpanna eller i tandooriugn.
Ghee är ett klarerat indiskt smör. Det innebär att man smälter smöret i en kastrull och sedan bara använder smöroljan och häller bort den vita mjölken i botten. Klarerat smör finns numer att köpa i affären. Anledningen att man använder detta smör är att det tål högre temperaturer.
Viltgryta med curry
Viltgryta med curry och aubergine från grunden. Gott med grytkött från hjort, älg, rådjur, vildsvin samt även lamm.
Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor som mixas till en currygrund. Detta är en currygryta från grunden och ganska omständig men värt besväret och ej kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar. Köttet får en härlig smak. Och kryddorna är dessutom nyttiga.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Se alla recept ur kategorin Indisk mat
Bulgursallad med valnötter och russin
Bulgursallad med valnötter och russin. En sallad med nordafrikansk touch. Sallad med bulgur är gott som tillbehör till grillat, buffe eller vegetarisk sidorätt.
Salladen kan garneras med hackad färsk mynta, machésallad med mera - gillar du färsk koriander blir det också gott.
Spagetti med parmesan
Spagetti med parmesan. Här med extra allt men pastan blir också god på enklast vis med riven parmesan och smör eller olivolja, salt och peppar.
På bilden har lyxat till spagettin ordentligt med soltorkad hackad tomat, vitlök, chiliflakes, ruccola, basilika samt serverat med rostad vitlök, nybakt baguette och en tomatsallad med färsk basilika, olivolja och vinäger.
Ett annat alternativ är att ösa på med mer riven parmesan, smör och även ha i en skvätt grädde för en riktigt krämig pasta parmesan.
Rödkål
Rödkål eller kryddkål till julbord. Strimlad rödkål kokt med kryddor. Rödkål är klassisk julmat för många. Rödkålen serveras varm till köttbullar, prinskorv med mera.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Pitasemlor
Pitasemlor. En pitasemla är som en vanlig semla men utbakt till ett fluffigt pitabröd som fylls med mandelmassa och grädde och toppas med florsocker.
En variant på den klassiska semlan fast här har jag kavlat ut degen till rundlar likt pitabröd och bakat dem så de bubblar upp till kuddar som sedan (när de svalnat) kan skäras upp med ett snitt och sedan fyllas med mandelmassa och vispad grädde.
Blåbärskaka i ugn
Blåbärskaka i ugn eller blåbärsclafouti. En variant på fransk Clafouti fast med blåbär. Clafouti är färska bär bakade i en pannkakslik smet. Gott med vispad grädde eller vaniljglass.
Fransk Clafouti är vanligtvis med urkärnade körsbär men här har jag valt blåbär vilket blir mycket gott.
Gott som dessert eller fika.
Använd en liten gratängform på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.
Ramslökspaj
Ramslökspaj med pajdeg, äggstanning med riven ost och så hackad ramslök förstås. Hembakt paj med ramslök är jättegod med en grönsallad och passar lunch, middag, buffé till vår och sommar, midsommar, sillbord, kräftor med mera.
För dig som inte känner till ramslök så kan du tänka att du bakar en paj med massor av hackad gräslök fast gräslöken har breda gröna blad och smakar lite vitlök. Ramslök växer vilt men är fridlyst i Blekinge. Finns att köpa i välsorterade grönsaksdiskar under vår och sommar.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Kokt oxbringa med pepparrotssås
Kokt oxbringa med pepparrotssås. Koka egen oxbringa och gör hemgjord sås med pepparrot till. Oxbringan serveras tunnt skivad.
Servera med kokt potatis, kokta rotfrukter som morot och purjolök eller rotmos. Kokt broccoli eller vaxbönor passar också till.
Spara överbliven buljong till soppa, rotmos eller sås. Oxbringa kan frysas. Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form.
Istället för färsk oxbringa kan du använda rimmad oxbringa som också blir gott.
Wallenbergare med rostad potatis och limesås
Wallenbergare på köttfärs med rostad potatis smaksatt med örter, limesås med crème fraiche-sås samt marinerade linser.
Gott till är en grönsallad med majs, tärnad gurka och rödlök i olivolja samt vinäger.
En variant på klassisk Wallenbergare med lite nyttigare tillbehör än skirat smör och potatismos. Tar du bort potatisen så blir rätten GI- samt LCHF anpassad.
Teriyakilax med vaxbönor
Teriyakilax med vaxbönor och jasminris. Gott och nyttigt med lax. Istället för vaxbönor kan du ta brytbönor, haricots verts, paprika i olika färger, spenat, broccoli eller annan grönsak efter smak.
Räkna en bit laxfilé per portion på runt 120-150 gram.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook