AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Har du inte redan plockat fram grillen så är det dags. Här kommer lite recept på grillat som hjälp på...
Sök
Android

Ugnsrostad blomkål

Ugnsrostad blomkål Ugnsrostad blomkål är mycket gott och enkelt att laga. Perfekt som tillbehör, fest eller buffé. Indiska kryddor som garam masala, curry och gurkmeja passar bra till blomkål.
Rosta blomkålsbuketterna i ex. en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
Ugnsrostade blomkål är ett enkelt, billigt och smidigt tillbehör till det mesta och speciellt till fest eller buffé till många personer. Du kan rosta en hel långpanna med blomkål (ex. tre blomkålshuvuden), förvara i kylen och servera på fat eller skål uppvärmt eller kallt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
4 port ugnsrostad blomkål
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 1 huvud blomkål, ca 800 gram
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 krm curry
  • 1 krm gurkmeja
  • 2 msk olivolja eller matolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skär bort bladfästet på blomkålen. Skär loss buketter och dela dessa i halvor eller mindre buketter med en kniv.
  3. Lägg blomkålen i en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  4. Strö över garam masala, curry, gurkmeja, salt, peppar samt olja och blanda väl.
  5. Sätt in blomkålen i ugnen och rosta den i ca 20 minuter. Blomkålen ska ha fått lite färg här och där samt vara mjuk men ha lite tuggmotstånd kvar.
  6. Ta ut den rostade blomkålen och servera varm. Eller låt svalna och förvara i kylen till servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnsrostad blomkål:

Grönsakstårta Koko Sabzi
Grönsakstårta eller Koko Sabzi är persisk grönsaksomelett i panna som påminner om tortilla.
Grönsakstårta med spenat, purjolök, bladpersilja, potatis, ägg och nötter.
Berberis (zereshk) är små iranska torkade bär som påminner om röda vinbär och lingon. Kan köpas i matbutiker med orientaliskt sortiment. Är sura och mycket goda i denna rätt så försök att hitta dem. Kan ersättas med torkade lingon eller tranbär.
Kan stekas enbart i stekpanna på låg värme men är lite knepig att vända. Använd isåfall ett fat att vända upp grönsakstårtan på och stek sedan sakta på andra sidan. Här har jag istället valt att steka den klart i ugn och sedan stjälpa upp den till servering.
Fänkålsgratäng
Fänkålsgratäng. Gratäng med fänkål är ett mycket gott och smakrikt tillbehör.
Fänkålsgratäng med grädde och ost blir det både grönsak och sås till stekt kalkon, kyckling eller annat kött eller vegetariskt. Ugnsstekt klyftpotatis till passar bra.
Asiatisk coleslaw
Asiatisk coleslaw. En superslaw - enkel och nyttig coleslaw utan majonnäs men med dressing med asiatiska smaker som risvinäger, olja, jordnötssmör, soja, ingefära, socker och vitlök.
Denna vitkålssallad passar som sallad och tillbehör till allt grillat, till fest och buffé.
Här coleslaw med grön kål som finns på vår och sommar sk spetskål samt paprika, morot och vårlök. Det går också bra med vanlig vintervitkål eller rödkål.
Gillar du färsk koriander så kan du hacka ca 1 dl och blanda i.
Coleslawen blir god om den får stå så den kan förberedas i god tid.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Raita indisk sås
Raita indisk sås. En kall sås med yoghurt som grund. Här med gurka, tomat och mynta. God och lättlagad sås till stark indisk mat, grillat, på buffé osv.
Raita kan lagas på flera olika vis men grunden är yoghurt, kryddor samt grönsaker eller frukt.
Om du vill kan du enbart ha gurka i såsen eller andra grönsaker som morot, zucchini, pumpa, lök, potatis, spenat osv. Frukt som mango, ananas, guava eller druvor passar också. Vidare kan man smaksätta såsen med kryddor som vitlök och ingefära.
Iistället för att ha i tärnade grönsaker kan man riva dessa eller mixa såsen nästan slät.
Chilisås med rostad chili
Chilisås med rostad chili. Hemgjord chilisås sk Salsa Roja görs av att koka krossade tomater med lök, paprika, rostad chili, vitlök och färsk koriander.
Du kan också göra grön sås salsa verde om du hittar tomatillos istället för tomater samt tar grön paprika istället.
Chilisåsen serveras kall till mexikansk mat eller som het salsa till det mesta. Denna sås påminner en del om het ajvar och kan serveras till grillat, burgare, kyckling, kött eller grönsaker.
Tempura
Tempura - friterade grönsaker och fisk med dip. Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Överkurs är att blanda en specialdipp till tempuran som är som en buljong och kan bestå av 1/2 dl ljus soja (exempelvis Kikkoman) blandat med 1 msk socker (helst 2 msk mirin), 2 dl buljong på 1 msk dashi - pulver (kan ersättas med fiskbuljong eller bara vatten) smaksatt med 2 msk torrt vitt vin och en tsk riven färsk ingefära.
Eventuellt kan man bara ha lite japansk soja, ostronsås och/eller söt chilisås till tempuran.
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Burgundisk köttgryta gryta med kött och rödvin
Burgundisk köttgryta. En jättegod fransk köttgryta med grytkött, rödvin, svamp, fläsk och schalottenlök. Burgundisk köttgryta (bœuf bourguignon, Beef bourguignon, beef Burgundy eller boeuf à la bourguignonne) är en av de mest kända och klassiska franska köttgrytorna. Svamp som skogschampinjon men också svenska kantareller eller trattkantareller passar bra i köttgrytan. Ostronskivling, vanlig champinjon och/eller shii-take funkar också.
Som tillbehör till köttgrytan passar rostad potatis, kokt potatis, pressad potatis eller gratinerat eller vanligt potatismos. Råris, quinoa eller couscous passar också till köttgrytan.
Gör gärna köttgrytan någon dag i förväg då den blir godare om den får stå någon dag i kylen.
Köttgrytan är god med fylligt rödvin (från Bourgougne kanske) eller ett fylligt Shiraz från Australien.
Pasta med zucchini, svamp och chili
Pasta med zucchini, svamp, chili och vitlök. En god och nyttig vegetarisk eller vegan pasta.
Zucchini är italienska för engelskans squash.
Passar utmärkt att laga på blandad matsvamp ex. om du har en blandad svampskörd med kantarell, trattkantarell eller annan matsvamp. Här har jag lagt till lite köpta goda skogschampinjoner för att dryga ut.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Friterat fläsk i sötsur sås
Friterat fläsk i sötsur sås. En kinesisk klassiker. Som fläsk kan du ta stekfläsk, kotlett eller fläskkarré. Fläskfilé funkar också men blir lite torrt.
Servera med klibbigt asiatiskt ris ex. jasminris.
Ett snyggt sätta att servera rätten på är i blad av isbergssallad, droppa lite sås över och ris bredvid i skål eller på tallriken.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Schwarzwaldtårta
Schwarzwaldtårta. En klassisk gräddtårta från Tyskland med nöt- och marängbotten, gräddfyllning garnerade med chokladplattor på toppen.
Schwarzwaldtårta blir god direkt när den är spröd i marängen men även om några timmar eller om den bakas kvällen innan så mjuknar nötbottnarna och Schwarzwaldtårtan blir lättare att skära upp (vänta då med garnering tills servering). Ett annat alternativ är att baka nöt- och marängbottnarna dagen innan och förvara på ett torrt och varmt ställe att torka till. Sedan fyller du med grädde och garnerar tårtan till servering.
Nötbottnar nötbotten till tårta
Nötbottnar. Nötbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med nötter som hasselnötter som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Om du vill kan du pensla dem med mörk choklad.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Bostongurka
Bostongurka. Gör din egen bostongurka med lök, paprika, gurka (Västeråsgurkor) och senapsfrön.
Bostongurka är klassisk till korv och hamburgare men passar också till grillat kött, till stek eller vad du vill.
Ta en paprika av varje färg - röd, grön och gul eller orange.
Bostongurka kan varieras med ingredienser som syltlök, vitlök, röd chili, spiskummin, curry eller garam masala. Blanda i efter smak eller prova några varianter:
Bostongurka med chili: tillsätt 2 röda chilifrukter.
Bostongurka med vitlök: hacka med 5 klyftor vitlök.
Bostongurka med curry: tillsätt 2 tsk curry, 1 tsk garam masala samt 0,5 tsk spiskummin
Natriumbensoat är ett konsveringsmedel du tillsätter om du planerar att spara bostongurkan lite längre typ flera månader. Det kan uteslutas om bostongurkan ej ska sparas länge.
Förvara alltid bostongurkan i kylen eller svalt. Speciellt om du har en öppen burk. Bostongurkan kan också frysas såklart och då behövs inget konserveringsmedel.
Receptet kan också halveras för en mindre glasburk ostongurka ca 0,5 liter.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Pastasås med skinka eller kassler
Pastasås med skinka eller kassler. Snabb skinkpasta med rökt skinka eller kassler. Här med lite extra grönsaker och vitlök.
Korv Stroganoff med falukorv
Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. Här recept på klassiskt korv Stroganoff. Falukorven kan bytas mot starkare korv som chorizo.
Sojaprotein eller quorn blir också gott samt vegetariskt.
En klyfta pressad vitlök samt 0,5 tsk oregano blir också gott i Stroganoff. Vidare kan man ha paprikapulver.
Ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar också till korv Stroganoff.
Bärkaka
Bärkaka med hallon eller andra bär som blåbär, krusbär, hjortron, smultron, röda vinbär eller rabarber.
Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24 cm i diameter. Bärkakan kan frysas i bitar.
Använder du sura bär kan du vända dem i någon dl socker innan du strör dem över sockerkakssmeten.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Egen curry currypulver
Egen curry eller currypulver. Här är recept på egen curry. Det finns massor med varianter av curry. Här är ett recept på en torr curryblandning jag gillar.
Curry håller sig i en tät burk och doftar underbart. En del curryblandningar innehåller upp till 30
sorters kryddor. Fem kryddor är vanliga i färdiga curryblandningar. Ofta är det mycket av de billigare kryddorna. Gör du currypulver själv får du varje gång en unik curry full av smak och doft. Det gula kommer självklart från gurkmejan.
Hur rengöra kaffekvarn (som du kan mixa curry i)? Mixa okokt ris i kvarnen, dra ur sladden och torka rent med kökspapper.
Naan bröd indiska bröd
Naanbröd är ett platt indiskt bröd. Naanbröd är gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad tandoori. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av spett med kött mm som också steks i ugnen. De kan man handla på Indiska restauranger samt numer också färdiggräddade färdiga att värma i vanliga affärer.
En god hembakt variant av naanbröd får du om du gräddar brödet i en panna på spisen, på grillen eller under grillen i ugnen.
Överblivna naanbröd kan frysas och sedan värmas nästa middag.
Att ha ägg i naan-bröden är valfritt men de blir lite fylligare.
Lammcurry
Lammcurry. Detta recept på indisk lammgryta med curry sk lammcurry smaksätts med en torr curry av hela kryddor som rostats och malts.
Istället för hemgjort currypulver kan du ta garam masala och vanlig curry efter smak.
Currygryta med lammkött kan dubblas och grytan frysas in. Currypulver kan med fördel dubbleras så att du har ett gott currypulver till annat. Glöm då inte att lägga till gurkmeja och paprikapulver.
Köttslag kan varieras till nötkött eller viltkött som älg eller rådjur.
Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein. Servera med basmatiris blandat med lite gurkmeja och toppat med rostad lök, yoghurtsås, naan, papadams och sallad.
Se alla recept ur kategorin Indisk mat
Squash- eller zuchinifrittata
Squash- eller zuchinifrittata. Frittata är en god spansk omelett. Här med strimlad zucchini, purjolök samt kokt tärnad potatis i omelettsmet som gräddas i panna i ugnen.
Frittatan är god med sallad ex. på paprika, isbergssallad, fetaost, olivolja och vinäger.
Servera gärna ett gott bröd till också.
Frittatan kan serveras varm eller kall. I spanien är det vanligt med en tårtbit kall frittata som tapas.
En perfekt resträtt på överbliven kokt potatis. Du kan öka mängden potatis och t.o.m. ersätta squashen om du vill.
Squash är det engelska namnet med ursprung från indianernas askutasquash. Zucchini är det italienska namnet. Courgette är det franska.
Salsa med koriander
Salsa med koriander. Färsk koriander ger en mycket god smak åt salsa. Här med tomater, chili, rödlök, salladslök, lime och olivolja. Gott, enkelt, snabbt och nyttigt.
En blandning mellan sås och sallad. God som tillbehör till tex mex men också grillat, på buffé eller som en sallad.
Koktider för bönor, kikärter och linser
Koktider för bönor, kikärter och linser. Blötläggningstider och koktider för baljväxter som adzukibönor, black eye, vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, sojabönor, gröna linser samt skalade röda linser.
Koka gärna ett helt paket bönor, kikärter eller linser. Spara de kokta bönorna i frysen förpackade i påsar med några dl i varje. Perfekt att ha kokta bönor, kikärter eller linser att ha i kylen.
Kokta kalla bönor, kikärter eller linser är gott att bara lägga till den mesta mat. Blanda gärna med lite fin vinäger (ex. balsamvinäger), olivolja, salt, vitpeppar samt kanske lite hackad rödlök.
Beräkna ca 1 dl okokta bönor och kikärter till en portion (blir ca 2,5 dl kokta bönor eller kikärter). Ta ca 3/4 dl per portion för linser.
Om du slår bort vattnet från bönorna när de kokat upp och sedan fyllt på med nytt vatten blir bönorna mindre gasiga.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Kyckling med äpplen och bacon i calvadossås
Kyckling med äpplen och bacon i calvadossås. Helstekt kyckling i ugnen med smak av cider, calvados, grädde, äpplen, bacon och champinjoner. Gott med kokt potatis samt rostade rotfrukter.
Kycklingen får god smak av cider. Välj en torr cider förslagsvis från Normandie (cidre bouche) ex. Boulard eller Drouin. Tips på calvados till såsen är en ung calvados (Fine) med mycket äppelsmak ex. Lecompte Originel.
Rostade potatishalvor
Rostade potatishalvor av delikatesspotatis som ex. Amandine. Enkel men lyxig potatis som ej behövs skalas. Strö gärna lite flingsalt över vid servering.
Potatishalvor passar som tillbehör till det mesta.
Vill du variera potatishalvorna kan du strö över något krm timjan. Chiliflakes blir också gott.
Kycklingspett med enkel sataysås
Kycklingspett med sataysås passar som plockmat, tilltugg, på buffe, grillat, fest och kalas eller vickning.
Sataysås är en jordnötssås med kokosmjölk.
Serverar du thairis till kycklingspetten så blir det en hel rätt. Ha då gärna någon grönsak som kokt broccoli eller frästa wokgrönsaker till.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Tonfisksås
Tonfisksås. En kall sås eller dressing med mixad tonfisk, sardeller, vitlök, kapris och majonnäs.
Passar till Vitello Tonnato (kallskuret kött), rostbiff, till sallad med skinka och kokt ägg, sallad Nicoise, tomatsallad, grillade grönsaker med mera.
Jordärtskockssoppa
Jordärtskockssoppa. Enkel, snabb och god soppa på jordärtskocka. Egen soppa blir både nyttig och billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet.
Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Med en skvätt grädde och någon droppe tryffelolja så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.
Fiskgratäng med räkor
Fiskgratäng med räkor och dill. En klassisk gratäng med fisk - här med torsk - gratinerad med räk- och dillstuvning samt riven ost.
Gott med potatismos, pressad potatis, kokt potatis, ris eller pasta som tagliatelle.
Fiskgratäng funkar till vardags såväl som fest. Vintips till fiskgratängen är vitt vin. Gärna fatlagrat ex. av druvan Chardonnay från Australien.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook