AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Ugnsrostad blomkål

Ugnsrostad blomkål Ugnsrostad blomkål är mycket gott och enkelt att laga. Perfekt som tillbehör, fest eller buffé. Indiska kryddor som garam masala, curry och gurkmeja passar bra till blomkål.
Rosta blomkålsbuketterna i ex. en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
Ugnsrostade blomkål är ett enkelt, billigt och smidigt tillbehör till det mesta och speciellt till fest eller buffé till många personer. Du kan rosta en hel långpanna med blomkål (ex. tre blomkålshuvuden), förvara i kylen och servera på fat eller skål uppvärmt eller kallt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
4 port ugnsrostad blomkål
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 1 huvud blomkål, ca 800 gram
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 krm curry
  • 1 krm gurkmeja
  • 2 msk olivolja eller matolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skär bort bladfästet på blomkålen. Skär loss buketter och dela dessa i halvor eller mindre buketter med en kniv.
  3. Lägg blomkålen i en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  4. Strö över garam masala, curry, gurkmeja, salt, peppar samt olja och blanda väl.
  5. Sätt in blomkålen i ugnen och rosta den i ca 20 minuter. Blomkålen ska ha fått lite färg här och där samt vara mjuk men ha lite tuggmotstånd kvar.
  6. Ta ut den rostade blomkålen och servera varm. Eller låt svalna och förvara i kylen till servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnsrostad blomkål:

Mandelpotatismos
Mandelpotatismos. Mos på mandelpotatis får en god fyllig lätt sötaktig smak och fin gul färg.
Mandelpotatismos passar som ett lite finare tillbehör till det mesta som fisk, vilt, kött, grytor mm.
Mandelpotatis är rätt mjölig och om du vill kan du ersätta mandelpotatisen med annan mjölig god sort.
Ett tips är att inte mixa potatismoset så hårt. Använd ej stavmixer, hushållsmixer eller liknande. Då blir moset klistrigt och det är inte så gott.
Mosa istället försiktigt, gärna för hand, ex. med potatisstöt eller försiktigt med elvisp.
Smidigt är att pressa den kokta mandelpotatisen genom en potatispress innan den rörs ihop för hand med smör osv.
Mandelpotatismos kan smaksättas med ex. någon dl smörstekta trattkantareller; någon dl riven god lagrad ost ex. parmesan eller västerbottensost; 0,5 dl hackade örter som persilja, gräslök, basilika eller dragon; pressad vitlök (eller låt en eller flera klyftor vitlök koka med potatisen).
Smöret kan ersättas med ex. 0,5 dl olivolja och 2 msk smör.
Grädden kan ersätta med bara mjölk.
Moset kan förberedas något innan och läggas i en gratängform - gratinera sedan med riven ost och lite grädde och värm upp innan servering (som på bilden).
Hallonsylt
Hallonsylt är enkelt att göra. Koka hallon med socker så får du god hemgjord hallonsylt.
Hallonens naturliga syra gör sylten hållbar. Men hallon har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet).
Det finns färdiga påsar där det står precis hur man syltar i mataffären. Ex. syltsocker. Annars är det inte så svårt.
Se till att koka burkarna i vatten (sterilisera) innan du häller i sylten. Sätt på lock direkt. Då blir det vakuum som håller sylten fin. Tyvärr blir burken jobbig att öppna. Locket brukar dock släppa om man spola burken i hett vatten eller sticker upp en matkniv i kanten. Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen.
Gratinerad zucchini med svamp
Gratinerad zucchini med svamp och ost. En vegetarisk rätt som är gott som tillbehör eller egen rätt serverad med ex. tomatsås, sallad samt klyftpotatis, quinoa, matvete eller ris.
Här med champinjoner och portabellasvamp (stora champinjoner). Du kan ta annan svamp som kantarell, skogschampinjon eller ostronskivling efter tycke.
Med riven sojaost får du en vegan rätt.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Grönkålssoppa soppa på grönkål
Grönkålssoppa. Soppa på grönkål är gott till huvudrätt, förrätt eller buffe. Servera gärna med kokta ägghalvor. Grönkålssoppa är billig och nyttig mat (grönkål innehåller mycket järn).
Grönkålssoppa blir godast när den fått stått lite ex. till dagen efter.
Du kan smaka upp grönkålssoppa med en halv tsk stött fänkål eller riven muskot.
Grönkålssoppa passar att servera före en matigare dessert som ex. äppelkaka, ostkaka eller pannkakor.
Sushi Maki sushi sushirullar
Sushi Maki är skivade bitar av en sjögräsrulle fylld med ris, fisk som lax och grönsaker som gurka.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Fler förslag till fyllning av Makirullar:
- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avokado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla samt avokado och Wasabi.
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök är också gott i.
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Kokta vårprimörer
Kokta vårprimörer som blomkål, vårlök och knippmorötter är goda att koka och smaksätta med smält smör eller olivolja, salt och peppar.
Vårprimörer är gott tillbehör till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Saffranssås till fisk sås med saffran
Saffranssås som passar till kokt, grillad eller stekt fisk eller skaldjur. Fisksås med saffran.
Goda tillbehör till saffranssås är smörstekt purjolök och slantade morötter; pressad potatis eller basmatiris; råris eller quinoa. Samt fisk då förstås.
Ugnsbakta fiskrulader ex. spätta rullad med laxbitar är mycket gott. Eller grillad lax, fiskterrine, kokt fisk som gös eller torsk.
Skaldjurspasta
Skaldjurspasta eller spagetti med tomatsås och skaldjur. Det finns flera olika italienska klassiker med pasta och skaldjur.
Här har jag valt räkor, bläckfisk, musslor och krabbkött. Med krabba och ev. hummerkött blir denna rätt riktigt lyxig.
Du kan också fuska med en matsked hummerbuljong och bara räkor. Du kan välja skaldjur efter tillgång och smak. Det finns färdiga mixar med frysta skaldjur. En skvätt grädde kan man också ha i såsen.
Har man Vongole musslor (hjärtmusslor) i pastan så kallas det pasta Vongole. De är lite svåra att få tag på men visst kan du ta blåmusslor också om du gillar det.
Vanligtvis har man inte riven parmesanost till skaldjurspasta men jag tycker om det så det kan du välja själv.
Det finns fryst färdig blandning med skaldjur att köpa i välsorterade affärer.
Man kan såklart också ha färskt hummerkött, krabba och bläckfisk i men det kostar ju rätt mycket.
Coleslaw med rödkål
Coleslaw med rödkål. En färgglad och god variant av amerikansk kålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbecue och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa.
Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
En mandolin eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Kål är mycket billig mat och passa gärna på efter jul när rödkålen är som billigast.
Coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffé.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Carpaccio med rökt lax
Carpaccio med rökt lax, rostade pinjenötter, hyvlad parmesan, färsk basilika, citron och olivolja. Gott som förrätt eller på buffé. Servera gärna med ett gott bröd.
Blir också gott med gravad lax istället för rökt lax.
Pestosås med yoghurt
Pestosås med yoghurt. Matyoghurt smaksatt med pesto blir en god, snabb och enkel sås.
En kall sås som passar till det mesta, förslagsvis grillat eller ugnsbakad lax.
Svampsallad carpaccio
Svampsallad carpaccio. Tunnt skivad svamp med god hasselnötsolja, äppelcidervinäger, parmesanost och selleri. Gott som förrätt.
Rostad ciabatta är gott till. Vitt friskt vin passar till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Se alla recept ur kategorin Buffé
Italiensk pastasallad
Italiensk pastasallad som här är med kall pasta med spenat, soltorkade tomater, cocktailtomater, rödlök, salami, pesto och pinjenötter.
Du kan variera ingredienser lite som du vill: olika slags pasta; fullkornspasta; olika grönsaker som rostad paprika, rostad vitlök, rostad zucchini, rödlök, fräst mangold, färsk ruccolla. Kött som parmaskinka. Örter som färsk basilika. Färsk chili. Riven parmesanost. Solrosfrön är gott istället för pinjenötter som är rätt dyra.
Möglig pasta med bacon och mögelost
Möglig pasta med bacon är inte vad det låter utan helt enkelt en vit pastasås (bechamelsås) smaksatt med grön - eller blåmögelost samt stekt tärnad bacon.
En riktigt god enkel och smaskig pasta.
Drömmar med kokos Kokosdrömmar
Drömmar med kokos. Kokosdrömmar är en småkaka bakad som Drömmar men med god smak av kokos.
Goda kokosdrömmar till fika och kafferep.
En småkaka som är enkel och snabb att baka.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Kycklingcurry på indiskt vis
Kycklingcurry på indiskt vis med basmatiris. En kycklinggryta med curry och lite mer indiskt stuk med garam masala, zucchini och paprika.
Servera med basmatiris, råris, quinoa eller helt vete. Jordnötter och russin är gott till.
Yoghurt naturell blandat med färsk hackad eller torkad mynta samt Naanbröd är gott till. Lassi kan man dricka till.
Om du vill kan du ha en burk creme fraiche eller 2,5 dl grädde på slutet och koka upp.
Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker
Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt.
Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Quorn curry vegetarisk curry med quorn
Quorn curry - vegetarisk curry med quorn. En god currygryta med quorn svampprotein. En försvenskad Indisk vegetarisk currygryta.
Servera curryn med ris - gärna basmatiris kokt med en kanelstång, en nypa gurkmeja samt en nypa kardemumma.
Öl eller Lassi yogurhtdryck, raita (naturell yoghurt med gurka och mynta) samt Indiskt naan-bröd är också gott till (se recept här på receptfavoriter).
Mango chutney kan också serveras till curryn.
Vidare kan man ha papadams - spröda små kryddiga bröd (finns färdiga att köpa) som tilltugg innan eller till vegegrytan.
Nedan har jag valt några goda grönsaker som passar i men det kan du ta vad du gillar själv. Det mesta blir gott. Bönor och linser funkar också i.
Välj krav-odlade grönsaker som är nyttigare, godare och såklart bättre för miljön.
Vegetarisk curry blir bara godare dagen efter då smakerna utvecklats. Förvara i kylen.
Se alla recept ur kategorin Indisk mat
Sparrisrisotto
Sparrisrisotto. Risotto med sparris och riven parmesan samt ev. parmaskinka på toppen. Gott till festligare lunch, middag eller förrätt.
Toppa gärna sparrisrisotton med några skivor parmaskinka.
Istället för riven Parmesanost kan du ta riva Grano padano.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Rostad vårlök, kålrot, morot och färskpotatis
Rostad vårlök, kålrot, morot och färskpotatis. Rostade rotfrukter med färskpotatis. Ett gott tillbehör grillat och sidorätt till buffé.
Kålroten, morötter och lök ger sötma. Gott är att toppa med en lite salt och fyllig dressing sås med sardeller. Direkt från grillen läggs en marinerad grillad bit biff eller halloumiost som kronan på verket.
Vegetarisk Tagine gryta med kikärtor
Vegetarisk Tagine gryta med kikärtor och smak av saffran. En god gryta från Marocko att sleva på couscous. Chermoula, harissa och yoghurtsås passar också till. Liksom finhackad inlagd citron.
Laga grytan i en tagine eller en vanlig gryta med lock.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Lammspett
Lammspett marinerade i chutney med örtsås. Servera lammspetten med ljummen sallad på rostad potatis och paprika. Självklart kan du servera lammspetten med andra tillbehör.
Till lammspett kan du använda bitar av lammstek (marineras så att de blir möra), lammfilé (blir mycket goda och möra spett även utan lång marinering) eller grytbitar eller bog (marineras länge).
Räkna ca 150 gram lammkött per portion.
Istället för örtsås kan du blanda smulad fetaost med matyoughurt och ha som sås.
Rabarberpaj med havregryn
Rabarberpaj med havregryn. En smulpaj med mer havregryn i smuldegen.
God med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Kantarellpaj paj med kantareller
Kantarellpaj. Paj med kantareller och ost. God hembakt kantarellpaj funkar fint med en sallad, till buffe, till fest som förrätt, eller till kräftskiva, julbord, påsk mm.
Du kan använda trattkantareller också men vanliga kantareller tycker jag är godast. Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Vegetarisk soppa med kokosmjölk
Vegetarisk soppa med kokosmjölk på thailändskt vis. Här med mjuk tofu. Soppan är även vegan.
Istället för mjuk tofu kan du ta vanlig tofu. Vidare passar andra grönsaker som gröna bönor, spenat, purjolök, thailändsk äggplanta, mini-äggplantor, bambuskott, minimajs, morot, blomkål och broccoli i soppan.
Ingredienser som färsk galangal, limeblad, thaibasilika, citrongräs, färsk koriander, chiliolja och birds eye chilis med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Vill du ha lite matigare kan du servera soppan som en gryta med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.
Den röda chilioljan som används vid garnering är en mild chiliolja.
Tomat och avokadosallad
Tomat och avokadosallad är en god sallad till paj, buffe, som tillbehör eller grillat.
Extra god blir salladen med ekologiska tomater då de fått mogna lite extra. Vidare en fin kallpressad olivolja, fin vinäger, flingsalt samt nymalen svartpeppar.
Marinerade gröna linser med balsamico
Marinerade gröna linser med balsamico, rödlök, purjolök, vitlök samt olivolja.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook