AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Har du inte redan plockat fram grillen så är det dags. Här kommer lite recept på grillat som hjälp på...
Sök
Android

Ugnsrostad blomkål

Ugnsrostad blomkål Ugnsrostad blomkål är mycket gott och enkelt att laga. Perfekt som tillbehör, fest eller buffé. Indiska kryddor som garam masala, curry och gurkmeja passar bra till blomkål.
Rosta blomkålsbuketterna i ex. en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
Ugnsrostade blomkål är ett enkelt, billigt och smidigt tillbehör till det mesta och speciellt till fest eller buffé till många personer. Du kan rosta en hel långpanna med blomkål (ex. tre blomkålshuvuden), förvara i kylen och servera på fat eller skål uppvärmt eller kallt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
4 port ugnsrostad blomkål
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 1 huvud blomkål, ca 800 gram
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 krm curry
  • 1 krm gurkmeja
  • 2 msk olivolja eller matolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skär bort bladfästet på blomkålen. Skär loss buketter och dela dessa i halvor eller mindre buketter med en kniv.
  3. Lägg blomkålen i en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  4. Strö över garam masala, curry, gurkmeja, salt, peppar samt olja och blanda väl.
  5. Sätt in blomkålen i ugnen och rosta den i ca 20 minuter. Blomkålen ska ha fått lite färg här och där samt vara mjuk men ha lite tuggmotstånd kvar.
  6. Ta ut den rostade blomkålen och servera varm. Eller låt svalna och förvara i kylen till servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnsrostad blomkål:

Grillad paprika
Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Röd, gul och grön paprika blir mycket god när du grillar den. Sedan kan du marinera paprikan i god olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
Du kan dubbla receptet och grilla många paprikor du sedan kan spara med tättslutande lock tätt packade i glasburk och sedan fyllt på så det täcker med olivolja.
Grillad paprika är ett gott alternativ till grillat kött för vegetarianer.
Paprikorna kan serveras med eller utan skinnet.
Du kan grilla paprikorna nästan helt svarta på skinnsidan och sedan dra av skinnet. Skölj dem då ev. i kallt vatten eller låt de svalna i en bunke övertäckta med plastfilm och dra sedan bort skinnet.
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin. Skivad ugnstekt potatis är gott tillbehör till det mesta.
Skivad potatis steks först i olivolja och smör; kryddas med timjan och rosmarin, salt samt peppar och får sedan steka klart i ugnen.
Gott att smaksätta med är också en till två klyftor pressad vitlök. Vidare passar också någon dl hackade kalamataoliver att blanda i potatisen.
Stuvad svamp svampstuvning
Stuvad svamp eller svampstuvning till all slags svamp. Passar som såsigt tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Gör du din svampstuvning tjockare så passar den till fyllning av crepes, omelett, till varma mackor eller att fylla smördegsformar eller krustader.
Smaka gärna av svampstuvningen med ljus soja som Kikomman.
Gott i svampstuvning är hackad vitlök liksom hackad persilja. Vidare kan man ha en lite grönsaksbuljongtärning i.
Du kan också göra svampstuvningen med burksvamp. Ersätt då med en burk svamp ca 200 gram. Spara spadet till stuvningen och ersätt mjölken.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Rostade rotfrukter med paprika
Rostade rotfrukter med paprika samt potatis, morötter, lök samt kålrot. Ett nyttigt och enkelt recept på tillbehör som passar till det mesta.
Picklad rödlök
Picklad rödlök. Inlagd rödlök i ättikslag och senapsfrön är gott som tillbehör till det mesta ex. pulled pork, grillat med mera.
Enkelt, billigt, gott och hållbart. Blir bara godare i kylen.
Har du bråttom och inte har tid att vänta tills nästa dag kan du lägga löken i en skål och hälla över lite lag. Arbeta sedan in lagen med handen i 10 minuter tills löken är mjuk. Lägg över löken i burk och slå över resten av lagen - löken kan nu serveras direkt men blir såklart godast av att stå till sig.
Röd tzatziki med rödbetor
Röd tzatziki med rödbetor. Rödbetstzatziki får fin röd färg och blir mycket god samt nyttig. Annars är det samma ingredienser med vitlök, yoghurt och gurka som till vanlig tzatziki.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Panerad spätta med örtsås
Panerad spätta med örtsås. Eller remoulad. Stekt spätta med en enkel och nyttig sås av yoghurt, dill och gräslök serverad med ärtor, kokt potatis samt citron.
Gott och nyttigt.
Spätta kan också serveras med remouladsås - gör gärna en egen av ex. 2 dl finhackade blandade pickles, 1,5 dl majonnäs, 1,5 dl matyoghurt samt 0,5 tsk curry (smaka av med salt och vitpeppar).
Ceasarsallad med räkor
Ceasarsallad med räkor, surdegskrutonger, ceasardressing, romansallad, parmesan och bacon (valfritt).
Du kan köpa räkor med skal och skala själv - vilket är godast - eller använda färdigskalade räkor.
Gott i är också avokado i skivor.
Köttmacka
Köttmacka i baguette med grillad marinerad biff i BBQ sås och chili, majonnäs, stekt lök, tomat och sallad.
Kan serveras som den är eller med klyftpotatis eller pommes frites.
Här har jag valt mört biffkött. Ett tips är annars att marinera och laga skivad fransyska som är billigare men inte så mör. Marinera då minst 10 timmar eller över natten så blir den mör och fin.
Mangon i marinaden innehåller ämnen som mörar köttet.
Istället för att grilla kan du steka köttet. Godast blir köttet om det grilla på utegrill.
Annat gott i köttmackor är ost, senap, coleslaw, ruccola, grillad paprika, skivad saltgurka, jalapeños med mera.
Servera med rejält med servetter eller på tallrik med kniv och gaffel.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kycklingspett med lime
Kycklingspett med lime, cocktailtomat samt vårlök penslade med olivolja, ingefära, chili och vitlök.
Kycklingspetten är goda att grilla men kan också stekas i ugn eller i stekpanna.
Kycklingspett är goda med de flesta tillbehör. Förslag är ugnstekt potatis, grillad majs samt en kall sås som yogurt smaksatt med riven ingefära.
Ättikslag
Ättikslag till inlagd sill, strömming, rödbetor, gurka eller annat.
Detta recept räcker till en 0,5 liters glasburk.
Har du mer sill eller grönsaker att lägga in så ökar du mängden lag av vatten, ättika och socker samt kryddor så att du har lag som täcker allt i burkarna.
En variant på den klassiska inläggninglagen 1-2-3-lag (en del ättiksprit 12%, två delar socker och 3 delar vatten).
Köttfärslåda
Köttfärslåda med potatis och grädde. En potatisgratäng med fräst köttfärsröra - sås, potatis och kött - allt i ett.
Gott och enkelt att dubblera och laga till flera.
Barnvänligt - inga konstiga kryddor och grönsaker ;)
Servera gärna med sallad som grönsallad och tomatsallad.
Köttfärslådan kan också lagas med pasta. Koka då pasta som ex. penne nästan klar och ersätt potatisen i receptet.
Köttfärslådan kan också lagas med överbliven kokt potatis eller kall pasta - då blir tiden i ugnen kortare - lägg då på osten direkt och låt då gratängen koka upp i mitten samt få fin färg.
Om du vill kan du smaksätta köttfärsröran med chiliflakes, oregano och basilika. Vidare kan man ha i grönsaker som svamp, paprika, aubergine osv.
För en vegetarisk variant så blir det gott med quorn- eller sojafärs istället för köttfärs. Eller ta bara ett lager inlagda soltorkade tomater i olja.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Marinerade vita bönor
Marinerade vita bönor i olivolja, vinäger, vitlök, bladpersilja och rödlök.
Gott och enkelt tillbehör. Om du vill ha bönorna som ex. GI- tillbehör utan annat så får du dubbla receptet.
Även gott med andra bönor eller en blandning. Vidare kan du koka egna bönor och då blir det ännu godare.
Libapizza med mozzarella, basilika och tomat
Libapizza med mozzarella, basilika och tomat. Vegetarisk pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke. Svarta oliver, soltorkade tomater, kokt broccoli, inlagd kronärtsskocka är gott exempelvis.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Ugnsrostad vårlök
Ugnsrostad vårlök blir mjuk, söt och god. Passar som tillbehör såväl till grillat, stekt eller gryta. Billigt och lätt att laga även till många ex. till buffé.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Kycklingfile marinerad i chili, tandoori och mandel
Kycklingfile marinerad i chili, tandoori och mandel. En nordafrikansk och indisk touch på denna kycklingmarinad. Passar till couscoussallad med yoghurtsås eller raita; kokt basmatiris med jordnötssås och grönsallad; eller med hummus, marinerade bönor och råris. Eller valfria indiska tillbehör.
God också att serveras kall eller uppvärmd på buffé förslagsvis delade i tre delar.
Gurkraita
Gurkraita. En kall indisk sås med matyoghurt och gurka som passar till grillat samt het indisk mat.
En indisk variant av tzatziki med vitlök och malen koriander.
Gurkraitan blir också god om du tärnar gurkan i 0,5 cm bitar.
Torkad mynta eller hackad färsk mynta passar också i raitan. Likaså rivet citronskal. 0,5 tsk garam masala curry är gott i raitan om du serverar den som grillsås.
Indisk smoothie lassi
Indisk smoothie eller lassi är en variant av smoothie som indierna gör med yoghurt, vatten, socker, kryddor och mango eller annan frukt. Lassi serveras kall så se till att ingredienserna är kylda och har ev. is i.
Lassi och yoghurtdryker passar mycket bra med het mat då yoghurtproteinerna skyddar munhålan mot de chili etc.
Kryddorna i lassi är också nyttiga. Du kan välja kryddor efter tycke och tillgång.
Se alla recept ur kategorin Indisk mat
Gratinerade nachos
Gratinerade nachos. För att lindra den värsta hungern kan du bjuda på gratinerade nachos. Eller servera på enkelt vis nachos med tomatsalsa och guacamole.
Indisk quorngryta med curry
Indisk quorngryta med curry. Vegetarisk gryta med quornbitar, morötter, äpple och färsk koriander.
En enkel och god quorngryta du kan servera med mango chutney, basmatiris (gärna kokt med en kanelstång, 2-3 hela kardemummablommor och en nypa gurkmeja), en lite skål russin, färsk mango i bitar samt en skål med cashewnötter eller jordnötter.
Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera grytan med.
Andra grönsaker som är goda att ha i quorngrytan är paprika - speciellt röd - aubergine, zucchini, svamp, bok choy, gröna bönor, broccoli, blomkål, spenat mm.
En tomatsallad med hackad mynta, hackad tomat och hackad gurka blandat med några msk naturell yoghurt är gott till också.
Gillar du en stark gryta kan du välja ett hetare, starkare currypulver eller koka med en strimlad färsk röd chilifrukt.
Kakor med sylt syltkakor
Kakor med sylt eller syltkakor. Hemmagjorda syltkakor är givna på ett kakbord. Här med kokosflingor vilket är valfritt.
Istället för sylt går det bra med marmelad eller gelé. Goda smaker är hallon, jordgubbar, svarta eller röda vinbär, björnbär eller krusbär.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Ugnsrostad potatis med timjan och rosmarin
Ugnsrostad potatis med timjan, rosmarin och basilika. Rosta potatisar med skal i olivolja, salt, peppar och örter. Blir mycket gott och enkelt att laga.
Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig fast potatis och skal samt dela i grova bitar. Eller putsa färskpotatis.
Ugnsrostad rotselleri
Ugnsrostad rotselleri. Rotselleri blir mycket god rostad i ugn med olivolja, salt och peppar.
Gott som tillbehör till det mesta ex. som alternativ till rostad potatis till kött, kyckling, fisk eller vegetariskt.
Naan bröd indiska bröd
Naanbröd är ett platt indiskt bröd. Naanbröd är gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad tandoori. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av spett med kött mm som också steks i ugnen. De kan man handla på Indiska restauranger samt numer också färdiggräddade färdiga att värma i vanliga affärer.
En god hembakt variant av naanbröd får du om du gräddar brödet i en panna på spisen, på grillen eller under grillen i ugnen.
Överblivna naanbröd kan frysas och sedan värmas nästa middag.
Att ha ägg i naan-bröden är valfritt men de blir lite fylligare.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Juice med apelsin, mango och päron
Juice med apelsin, mango och päron. En fruktsmoothie lagad med råsaftcentrifug.
Ugnsgrillad paprika, lök och potatis
Ugnsgrillad paprika med lök och potatis passar som tillbehör till det mesta.
Sallad med ugnsbakad tomat och mozzarella
Sallad med ugnsbakad tomat, mozzarella, babyspenat, vitlök, olivolja och vinäger. God och festlig som sallad och tillbehör till buffé, middag eller kalas. Men också god till vardags förstås.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook