Ugnsrostade tomater

Ugnsrostade tomater i olivolja och basilika. Goda som tillbehör till det mesta eller att laga pasta till. Också smidigt att laga om du har många mogna tomater att ta vara på - låt då svalna och frys in eller lägg i glasburkar och täck med olivolja samt sätt på tätt lock (spara i sval eller kyl).

Du kan blanda olika sorters tomater och olika storlekar. Se till att skära dem i lika stora bitar bara.
Gott är att rosta med två grovhackade vitlökar och 0,5 färsk eller 0,5 tsk torkade chiliflakes. Då kan du laga en god pastarätt med kokt spagetti eller annan pasta, mer olivolja, riven parmesan samt lite färsk ruccola eller spenat. Smaka av med flingsalt.

Vidare är det gott att ringla över lite fin vinäger ex. balsamvinäger mot slutet om tomaterna ska serveras som sallad.

4 portioner ugnsrostade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • ca 500 gram tomater
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ca 10 blad färsk basilika eller 1 tsk torkad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj och dela tomater i halvor eller fjärdedelar.
  3. Lägg i en ugnsfast form eller panna.
  4. Blanda med olivolja, basilika, salt och peppar.
  5. Ugnsrosta tomaterna i ca 30 minuter.
  6. Ta ut och servera varma, använd till pasta, lägg på burk eller vad du vill. Eller låt svalna och använd senare. Garnera ev. med mer färsk basilika.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer