Ugnsbakad fetaost

Ugnsbakad fetaost med tomater, chili, olivolja och färsk oregano är en festlig vegetarisk rätt eller sidorätt på buffé, till tapas eller fest. Snabbt och enkelt att laga till vardags samt även festlig nog att bjuda på.

Servera med gott lantbröd till att skopa upp den goda olivoljan. Oliver är också gott till. Vill du ha ett matigare tillbehör till så passar klyftpotatis, rostade rotfrukter eller en kikärtssallad till. Annat gott du kan lägga till fetaosten i ugnen är någon dl svarta kalamata oliver; fräst bladspenat; fräst fänkål; inlagda kronärtsskockor; en halv klyfta pressad vitlök och färsk basilika. Chilin är valfri och gillar du stark mat så kan du ta något krm chiliflakes extra. 

Enkelt att dubblera men dyrt eftersom fetaost är en kvalitetsprodukt. Hittar du fin prisvärd fetaost i storpack så kan du använda det om du lagar bakad fetaost till många. 

Blir också gott med andra örter som färsk basilika, färsk timjan och rosmarin. 

2 portioner ugnsbakad fetaost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 150 gram fetaost, ett paket
  • 1 dl färsk oregano
  • 250 gram cocktailtomater eller andra små tomater
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 dl fin olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Häll och bred ut hälften av olivolja på botten av en ugnsfast panna eller ugnsform.
  3. Lägg i en hel bit fetaost.
  4. Skölj tomater och dela dem samt lägg runt fetaosten.
  5. Plocka och grovhacka oreganon och strö den över tillsammans med chili flakes, peppar och lite citronsaft samt resten av olivoljan.
  6. Baka fetaosten i mitten av ugnen i 10 minuter.
  7. Ta ut och servera fetaosten varm med önskade tillbehör. Den är även god när den svalnat om du ex. serverar denna rätt upplagd på buffé.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer