Ugnsbakad fetaost

Ugnsbakad fetaost med tomater, chili, olivolja och färsk oregano är en festlig vegetarisk rätt eller sidorätt på buffé, till tapas eller fest. Snabbt och enkelt att laga till vardags samt även festlig nog att bjuda på.

Servera med gott lantbröd till att skopa upp den goda olivoljan. Oliver är också gott till. Vill du ha ett matigare tillbehör till så passar klyftpotatis, rostade rotfrukter eller en kikärtssallad till. Annat gott du kan lägga till fetaosten i ugnen är någon dl svarta kalamata oliver; fräst bladspenat; fräst fänkål; inlagda kronärtsskockor; en halv klyfta pressad vitlök och färsk basilika. Chilin är valfri och gillar du stark mat så kan du ta något krm chiliflakes extra. 

Enkelt att dubblera men dyrt eftersom fetaost är en kvalitetsprodukt. Hittar du fin prisvärd fetaost i storpack så kan du använda det om du lagar bakad fetaost till många. 

Blir också gott med andra örter som färsk basilika, färsk timjan och rosmarin. 

2 portioner ugnsbakad fetaost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 150 gram fetaost, ett paket
  • 1 dl färsk oregano
  • 250 gram cocktailtomater eller andra små tomater
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 dl fin olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Häll och bred ut hälften av olivolja på botten av en ugnsfast panna eller ugnsform.
  3. Lägg i en hel bit fetaost.
  4. Skölj tomater och dela dem samt lägg runt fetaosten.
  5. Plocka och grovhacka oreganon och strö den över tillsammans med chili flakes, peppar och lite citronsaft samt resten av olivoljan.
  6. Baka fetaosten i mitten av ugnen i 10 minuter.
  7. Ta ut och servera fetaosten varm med önskade tillbehör. Den är även god när den svalnat om du ex. serverar denna rätt upplagd på buffé.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer