Sallad med ugnsbakad tomat och mozzarella

Sallad med ugnsbakad tomat, mozzarella, babyspenat, vitlök, olivolja och vinäger. God och festlig som sallad och tillbehör till buffé, middag eller kalas. Men också god till vardags förstås.

4 portioner sallad med ugnsbakad tomat

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 400 gram små kvisttomater
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad färsk basilika eller någon tsk torkad basilika
  • 1 krm socker
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 65 gram babyspenat
  • 1 färsk hel mozzarellaost i saltlake
  • 3 msk fin olivolja
  • 3 msk fin vinäger som vitvinsvinäger, rödvinsvinäger eller balsamvinäger
  • 1 krm flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Koka upp vatten och lägg ner tomaterna. När skalet börjar sprica efter någon minut så tar du upp dem och sköljer dem kallt vatten.
  3. Skala och skölj av skalet på tomaterna.
  4. Halvera dem och ta så mycket du kan av kärnorna (det gör inget om lite kärnor och skal är kvar).
  5. Sprid ut tomaterna på ett ark folie i en ugnsplåt eller ugnsfast stor stekpanna.
  6. Hacka basilika och strö över.
  7. Skala och skiva vitlök och strö över.
  8. Häll över olivolja, strö över socker, salt och peppar.
  9. Ugnsbaka tomaterna i 1 timme och 15 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna medan du förbereder salladen.
  11. Skölj spenaten och sprid ut på ett serveringsfat eller lägg i en salladsskål.
  12. Häll av mozzarellan och dela den grovt samt lägg med spenaten.
  13. Fördela de ugnsbakade tomaterna med vitlöken på salladen.
  14. Ringla över olivolja och vinäger samt strö lite salt över och servera salladen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer