Ugnsrostade tomater med mozzarella

En slags ostgratinerade tomater med basilika, chiliflakes och olivolja som är farligt goda om du väljer mogna fina kvisttomater samt färsk mozzarellaost. Enkelt att laga.

Ugnsrostade tomater kan du servera med som en festligare vegetarisk rätt eller sidorätt på buffé, till tapas eller fest. Enklast är med ett gott lantbröd att skopa upp den goda olivoljan. Svarta kalamata oliver är också gott till. Vill du ha ett matigare tillbehör till så passar kokt pasta som tagliatelle, matvetesalladklyftpotatis, rostade rotfrukter eller en kikärtssallad till. Enkelt att dubblera men kan bli dyrt eftersom fina tomater och mozzarellaost är kvalitetsprodukter - men gott blir det. 

Använd sojaost mozzarellastyle om du vill laga en vegan variant. 

Lägg till mer än tomater:
Vill du lägga till lite mer ingredienser så kan du improvisera fram likt en slarvig smaskig vegolasagne: varva tomaterna med några kokta pastaplattor; svarta kalamata oliver samt fräst bladspenat.   

Vill du göra hemgjord mozzarellaost så blir den mycket god till tomaterna. 

 

2 portioner ugnsrostade tomater med mozzarella

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram tomater, finast möjliga ex. ekologiska kvisttomater
  • 0,5 dl fin olivolja
  • 125 gram färsk mozzarella i lag
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 tsk citronsaft eller fin lagrad vinäger
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,25 kruka färsk basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skölj tomater och dela dem samt lägg i en ugnsfast panna eller annan ugnsform.
  3. Tillsätt olivolja och chiliflakes. Gillar du vitlök kan du ta med det.
  4. Rosta tomaterna i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Plocka och grovhacka basilika samt skiva mozzarellaosten.
  6. Strö över basilika och fördela skivad mozzarella över tomaterna.
  7. Gratinera tomaterna i ca 5 minuter tills mozzarellan smält.
  8. Ta ut och servera tomaterna varma med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer