Torskgryta

Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.

8 portioner torskgryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 200 gram rotselleri
  • 2 morötter
  • 300 gram vitkål
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 gram saffran
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk anisfrön (valfritt)
  • 1 halv stjärnanis (valfritt)
  • 0,5 tsk garam masala (valfritt)
  • 0,5 tsk curry
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 liter vatten
  • 900 gram fina småpotatisar, delikatesspotatisar eller motsvarande vanlig fast potatis
  • 2 paprikor, röda eller gula
  • 800 gram torsk, fryst eller färsk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • Tillbehör: 2 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 baguetter till servering

Tillagning

  1. Lägg fram och tina ev. fryst torsk (den behöver bara tina så mycket att du kan tärna den).
  2. Skala och finhacka lök, vitlök samt skölj och strimla purjolök.
  3. Lägg i en stor gryta med olivoljan. Börja fräs löken och rör om då och då.
  4. Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i stavar samt fräs med löken.
  5. Skala och slanta morötter och tillsätt dem.
  6. Skölj och strimla vitkål samt fänkål och tillsätt.
  7. Fräs under omrörning och tillsätt kryddorna: saffran, paprikapulver, cayennepeppar, timjan, rosmarin, anisfrön, stjärnanis, garam masala samt curry.
  8. Tillsätt krossade tomater, rör om och koka upp.
  9. Tillsätt sedan vatten och koka upp.
  10. Skär torsken i kuber ca 2x2 cm stora.
  11. Hit kan du förbereda torskgrytan och ha grytbasen samt torsken i kylen. Grytbasen blir ännu godare dagen efter.
  12. Lägg i torsken samt grädden i den kokande grytbasen, rör om och låt koka upp.
  13. Smaka av torskgrytan med salt, vitpeppar, vitvinsvinäger och ev. någon tsk socker.
  14. Blanda aioli: Pressa en klyfta vitlök och blanda med majonnäs samt smaksätt med cayennepeppar.
  15. Servera torskgrytan med varm baguette samt aioli bredvid i en skål att klicka i soppan.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer