Torsk med hackat ägg

Introduktion och förberedelse

Torsk med hackat ägg, skirat smör, ärtor och kokt potatis. Du kan ugnsteka, steka eller koka torsken. Servera gärna en klyfta citron till. Du kan också garnera med hackad dill. Kokt torsk med hackat kokt ägg och skirat smör är en klassiker i svensk husmanskost.

Istället för skirat smör kan du servera torsk med kokt ägg med vit sås som bechamelsås.

Köp torsk som är MSC-märkt. Finast är färsk toskrygg men portionsförpackad fryst torskfilé blir också gott.

4 portioner torsk med hackat ägg

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 bitar torskfilé på 120-150 gram styck
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 ägg
  • 150 gram smör
  • 4 klyftor citron
  • 200 gram gröna ärtor
  • 12 kokta potatisar

Tillagning

  1. Förbered torsken: skär ut fyra fina bitar eller köp portionerade. Rimma gärna torsken lätt innan så håller den ihop bättre: lägg då torsken i en skål och strö över 1 tsk salt samt vänd runt. Ställ åt sidan under tiden du förbereder potatis, kokt ägg, skirat smör och ärtor.
  2. Ugnsbakad torsk: värm ugnen till 200 grader om du ska ugnsbaka torsken.
  3. Stekt torsk: värm en stekpanna.
  4. Kokt torsk: sätt på en kastrull med 1 liter vatten.
  5. Koka upp vatten till äggen. Koka äggen i hårdkokta i ca 8 minuter. Skölj dem i kallt vatten så att de svalnar. Skala sedan äggen. Hacka äggen på en skärbräda och lägg i en skål.
  6. Skira smöret tills det slutar bubbla och har en ljus brun färg. Håll varmt.
  7. Skölj av saltet från torskbitarna.
  8. I ugnen: lägg torsken med lite skirat smör i botten i en ugnsfast panna och strö över lite salt samt peppar. Baka fisken i ca 20 minuter. Kokt torsk: sänk ner torskbitarna i kokande vatten, låt nästen koka upp igen och ställ åt sidan med lock - totalt ca 10 minuter. Testa om fisken är klar genom att skära i den, den ska vara vit och fast i köttet och det ska liksom flaga sig i bitar.
  9. Koka ärtorna mjuka i ca 5 minuter.
  10. Skölj och skär citronen i klyftor. Ta bort kärnorna.
  11. Servera torsken med kokt potatis, skirat smör, citronklyfta samt hackat ägg och gröna ärtor.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 370 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-25