Tobbes skånska laxsoppa

Skånsk soppa med lax samt paprika, lök, potatis, palsternacka, vitlök och grädde mm. En god, nyttig och matig laxsoppa.
Servera med ett syrligt fullkornsbröd och ost.

8 portioner laxsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 1 röd paprika
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 700 g fast potatis
  • 200 g palsternacka
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron, skal och saft
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 kruka citronmeliss

Tillagning

  1. Ta bort kärnhuset från paprikorna och skär dem i små tärningar. Skala löken och hacka den. Fräs paprika och lök i olivolja i stekpanna fem minuter utan att de får färg. Lägg dem i en gryta.
  2. Skala under tiden potatis och palsternacka. Skär dem i tärningar cirka 1,5x1,5 cm och lägg dem i grytan.
  3. Tillsätt vatten - så det precis täcker - buljongtärning, citron (saft och rivet skal), salt och vitpeppar. Pressa över vitlöken. Koka i 15 minuter.
  4. Skär laxen i bitar om 2x2 cm. Lägg laxen i grytan när den kokat upp och låt sjuda cirka 5 minuter.
  5. Tillsätt vispgrädde och koka upp.
  6. Garnera med finhackad citronmeliss till servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer