Fisksoppa med lax och rotfrukter

Fisksoppa eller fiskgryta med lax, torsk och rotfrukter som kålrabbi, palsternacka och potatis. Smaksatt med timjan, grädde och saffran.

4 portioner fisksoppa med lax och rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten samt 2 fiskbuljongtärningar eller 5 dl fiskbuljong
  • 0,5 krm saffran
  • 0,5 tsk timjan
  • 100 gram palsternacka
  • 100 gram kålrabbi, ca 2 st
  • 100 gram potatis, ca 2 medelstora potatisar, fast sort
  • 200 gram lax
  • 200 gram torsk
  • 2 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i smör i någon minut.
  3. Tillsätt tomatpuré, saffran och timjan. Rör runt.
  4. Tillsätt vatten. Rör om och låt småkoka med eller utan lock medan du förbereder resterande ingredienser.
  5. Skala och tärna rotfrukter i ca 2x2 cm bitar. Lägg i grytan.
  6. Koka tills rotfrukterna är mjuka ca 15 minuter.
  7. Skär under tiden fisken i bitar ca 2x2 cm.
  8. Lägg i fisken. Vänd runt.
  9. Rör i grädde, creme fraiche, peppar och salt. Koka upp.
  10. Smaka på fisksoppan och tillsätt ev. mer salt och peppar.
  11. Låt fisksoppan småkoka med fisken tills fiskköttet har blivit fast och kokt. Det tar bara 3-4 minuter.
  12. Servera fisksoppan som den är med gott bröd eller med aioli (majonnäs smaksatt med vitlök) eller rouille (majonnäs smaksatt med vitlök, saffran och cayennepeppar).
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer