Fisksoppa med lax och rotfrukter

Fisksoppa eller fiskgryta med lax, torsk och rotfrukter som kålrabbi, palsternacka och potatis. Smaksatt med timjan, grädde och saffran.

4 portioner fisksoppa med lax och rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten samt 2 fiskbuljongtärningar eller 5 dl fiskbuljong
  • 0,5 krm saffran
  • 0,5 tsk timjan
  • 100 gram palsternacka
  • 100 gram kålrabbi, ca 2 st
  • 100 gram potatis, ca 2 medelstora potatisar, fast sort
  • 200 gram lax
  • 200 gram torsk
  • 2 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i smör i någon minut.
  3. Tillsätt tomatpuré, saffran och timjan. Rör runt.
  4. Tillsätt vatten. Rör om och låt småkoka med eller utan lock medan du förbereder resterande ingredienser.
  5. Skala och tärna rotfrukter i ca 2x2 cm bitar. Lägg i grytan.
  6. Koka tills rotfrukterna är mjuka ca 15 minuter.
  7. Skär under tiden fisken i bitar ca 2x2 cm.
  8. Lägg i fisken. Vänd runt.
  9. Rör i grädde, creme fraiche, peppar och salt. Koka upp.
  10. Smaka på fisksoppan och tillsätt ev. mer salt och peppar.
  11. Låt fisksoppan småkoka med fisken tills fiskköttet har blivit fast och kokt. Det tar bara 3-4 minuter.
  12. Servera fisksoppan som den är med gott bröd eller med aioli (majonnäs smaksatt med vitlök) eller rouille (majonnäs smaksatt med vitlök, saffran och cayennepeppar).
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer