Rågsiktsbröd

Introduktion och förberedelse

Goda bröd med rågsikt, matyoghurt, vanlig jäst, sirap och brödkryddor som anis och fänkål.

Istället för matyoghurt kan man ta Crème fraiche, Oatly Ifraiche, smetana eller gräddfil samt istället för vatten kan man ta mjölk eller havremjölk.

2 stora rågsiktsbröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 50 gram jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 dl sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk brödkrydda eller ex. anis och fänkål blandat
  • 1,4 liter rågsikt

Tillagning

  1. Smält smöret och häll på vatten och matyoghurt i en kastrull. Värm till fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Häll på vätskan och blanda ut jästen.
  4. Tillsätt sirap, salt och brödkryddor.
  5. Rör i mjölet och blanda ihop till en deg. Använd ev en degblandare.
  6. Arbeta degen i tre minuter i maskin eller sex minuter för hand.
  7. Låt jäsa övertäckt med bakduk eller plastfilm i 40 minuter.
  8. Knåda degen på mjölet bakbord i några minuter.
  9. Dela i två delar.
  10. Forma två runda bröd och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Om du vill så kan du snitta bröden med en vass kniv i tre - fyra snitt innan sista jäsningen. Det går också bra att snitta precis innan bakning.
  11. Sätt på ugnen 225 grader vanlig ugn.
  12. Sätt in bröden i mitten av ugnen. Grädda rågsiktsbröden i ca 25-30 minuter.
  13. Ta ut och låt rågsiktsbröden svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3.7 (52 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-18