Rågsiktsbröd

Goda bröd med rågsikt, matyoghurt, vanlig jäst, sirap och brödkryddor som anis och fänkål.
Istället för matyoghurt kan man ta Crème fraiche och istället för vatten kan man ta mjölk.

2 stora rågsiktsbröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 50 gram jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 dl sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk brödkrydda eller ex. anis och fänkål blandat
  • 1,4 liter rågsikt

Tillagning

  1. Smält smöret och häll på vatten och matyoghurt i en kastrull. Värm till fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Häll på vätskan och blanda ut jästen.
  4. Tillsätt sirap, salt och brödkryddor.
  5. Rör i mjölet och blanda ihop till en deg. Använd ev en degblandare.
  6. Arbeta degen i tre minuter i maskin eller sex minuter för hand.
  7. Låt jäsa övertäckt med bakduk eller plastfilm i 40 minuter.
  8. Knåda degen på mjölet bakbord i några minuter.
  9. Dela i två delar.
  10. Forma två runda bröd och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Om du vill så kan du snitta bröden med en vass kniv i tre - fyra snitt innan sista jäsningen. Det går också bra att snitta precis innan bakning.
  11. Sätt på ugnen 225 grader.
  12. Sätt in bröden i mitten av ugnen. Grädda rågsiktsbröden i ca 25-30 minuter.
  13. Ta ut och låt rågsiktsbröden svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer