Rågbullar med rågsikt

Här smaksatta med fikon och valnötter men det är valfritt. Bakta med köpt rågsurdeg, jäst och crème fraiche eller yoghurt.

16 rågbullar med rågsikt

  • Förberedelse: 3 tim 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 3 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 burk rågsurdeg
  • 0,5 pkt jäst för matbröd
  • 4 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche eller matyoghurt
  • 13 dl rågsikt
  • 2,5 tsk havssalt eller salt
  • 3 st torkade fikon (valfritt)
  • 50 gram valnötter (valfritt)

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med jäst och kallt vatten i en stor bakskål eller degblandare.
  2. Blanda i alla ingredienser utom salt, fikon, valnötter samt 1,5 dl rågsikt till en deg.
  3. Knåda 15 för hand eller 10 minuter i maskin.
  4. Finhacka fikon och valnötter.
  5. Häll i saltet, fikon och valnötter.
  6. Knåda i 5 minuter till.
  7. Sätt att jäsa övertäckt med plastfilm i 2 timmar.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop någon minut för hand.
  9. Dela degen i 16 bitar.
  10. Rulla varje degbit till en bulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper (8 på varje plåt).
  11. Täck med handduk och låt jäsa i en timme.
  12. Sätt ugnen på 250 grader.
  13. Grädda bullarna i 12-15 minuter tills de fått färg.
  14. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer