Scones med dinkel

Scones med dinkel är enkla, med mindre smör och snabba att baka. Dinkel eller speltvete är en typ av vete med lite högre proteinhalt, järn, zink och koppar. Det innehåller gluten precis som vanligt vetemjöl. Här har jag även tillsatt extra vetekli för mer fibrer.

Detta recept funkar också bra med vanligt vetemjöl - eller blanda som du vill förslagsvis med hälften grahamsmjöl. En variant är att baka scones i en muffinsplåt som du smort med smör så får de fin form och blir lite högre. Vidare kan du blanda i riven ost i degen för ostsmak på sconesen. 

Räkna två små fina scones per portion. Kalla scones kan frysas sedan kan du värma eller rosta igen så blir de som nya. 

Servera dina scones till fikat kanske med en kopp te med smör eller färskost, marmelad och ost. 

8 scones med dinkel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl dinkelsikt eller vetemjöl
  • 1 1/2 dl mjöl av fullkornsdinkel
  • 2 msk vetekli
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 krm salt
  • 1 dl kesella
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser.
  3. Rör ihop kesella, mjölk, smör och ägg.
  4. Tillsätt det i mjölblandningen samt rör ut till en smet.
  5. Klicka ut smeten till flera runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga eller forma till flera större sconeskaka ca 15 cm bred som du sedan skär till fyra scones. Eller klicka i degen i muffinsformar av metall eller pappersformar (ta gärna dubbla papper).
  6. Grädda dinkelsconesen i mitten av ugnen ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer