Scones med dinkel

Introduktion och förberedelse

Scones med dinkel är enkla, med mindre smör och snabba att baka.

Dinkel eller speltvete är en typ av vete med lite högre proteinhalt, järn, zink och koppar. Dinkel innehåller gluten precis som vanligt vetemjöl.

Här har jag även tillsatt extra vetekli för mer fibrer.

Serveringsförslag

Servera dina scones till fikat kanske med en kopp te med smör eller färskost, marmelad och ost.

Varianter

  • Detta recept funkar också bra med vanligt vetemjöl - eller blanda som du vill förslagsvis med hälften grahamsmjöl.
  • En variant är att baka scones i en muffinsplåt som du smort med smör så får de fin form och blir lite högre.
  • Vidare kan du blanda i riven ost i degen för ostsmak på sconesen.

Portionsberäkning

Räkna två små fina scones per portion.

Kan frysas

Kalla scones kan frysas sedan kan du värma eller rosta igen så blir de som nya.

8 scones med dinkel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl dinkelsikt eller vetemjöl
  • 1 1/2 dl mjöl av fullkornsdinkel
  • 2 msk vetekli
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 krm salt
  • 1 dl kesella
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser.
  3. Rör ihop kesella, mjölk, smör och ägg.
  4. Tillsätt det i mjölblandningen samt rör ut till en smet.
  5. Klicka ut smeten till flera runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga eller forma till flera större sconeskaka ca 15 cm bred som du sedan skär till fyra scones. Eller klicka i degen i muffinsformar av metall eller pappersformar (ta gärna dubbla papper).
  6. Grädda dinkelsconesen i mitten av ugnen ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 4.6 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-02