Havtornssylt

Havtornssylt passar till våfflor, gröt med mera - precis som vanlig sylt. Havtorn kan du plocka själv. Men de finns också att köpa frysta. Jättelätt att laga - bara att koka och mosa ihop bären med syltsocker och hälla på burk. 

Havtornssylten funkar också att ha på mackan som marmelad. Tycker du den är för lös så kan du köpa och tillsätta extra pektin (enligt paket). Om du vill så kan du även låta bli att passera och sila havtornen så får du med lite grövre och chunky bitar i sylten - då blir det också lite mer i mängd räknat. Sterilisera burken om du vill spara sylten länge. 

Vill använda vanligt socker så går det bra men då får du tillsätta extra pektin enligt paket om du vill ha en fastare konsistens samt konserveringsmedel om du vill spara sylten jättelänge.

Räkna att du får ut 1 burk på ca 4 dl havtornssylt om du tar med mosade bär. Silar du bort skal med mera så blir det mindre ca 3 dl sylt.

1 burk på ca 4 dl havtornssylt

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 225 gram havtorn, frysta eller färska
  • 225 gram syltsocker

Tillagning

  1. Lägg havtorn och socker i en kastrull och sjud upp på låg värme under omrörning i 10 minuter. Mosa bären med en potatisstöt eller slev.
  2. Sylt med chunky skal och kärnor: häll upp havtornssylten i rena burkar och förslut direkt.
  3. Sylt som är slät och passerad: sila och tryck med en slev genom så mycket av havtornen du kan i ett durkslag eller chinoise. Häll upp på burk och sätt på lock.
  4. Förvara havtornssylten mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen men håller flera veckor (om du använder syltsocker).
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer