Sej med äggsås

Sej med äggsås och kokt potatis. Gott med riven morot. Vidare passar gröna ärtor, kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker till sejen.
Istället för sej kan du använda torsk. Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt sej.
Det blir också gott med pressad potatis. Kokt quinoa funkar som GI tillbehör istället för potatis.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
Pressad citron eller citronklyfta passar också till torsken.

4 portioner sej med äggsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 tsk salt
  • 600 g sejfilé eller 4 portionsbitar à ca 150 gram
  • Äggsås: 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 fiskbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
  • 3 hårdkokta ägg
  • 4 msk hackad persilja eller 3 kvistar kruspersilja eller bladpersilja
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar
  • 4 rivna morötter

Tillagning

  1. Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
  2. Koka upp 3-4 dl vatten i en traktörpanna eller kastrull med lock till fisken. Tillsätt salt.
  3. Skär sejen i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan.
  4. Lägg ner fisken, koka upp och sätt åt sidan i 20 minuter medan du lagar sås och tillbehör.
  5. Äggsås: koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter.
  6. Smält smör i en såskastrull.
  7. Rör ut mjölet i smöret.
  8. Tillsätt lite mjölk och grädde i taget under omrörning och koka upp.
  9. Tillsätt salt och vitpeppar.
  10. Tillsätt ev. buljongtärning.
  11. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  12. Skölj persilja och hacka den fint.
  13. Skala äggen och hacka dem.
  14. Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
  15. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  16. Koka gröna ärtor i 3-4 minuter.
  17. Skölj och tärna paprika.
  18. Ta upp sejen och servera den med äggsåsen, kokt potatis, ärtor och gärna en klyfta citron.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer