Panerad torsk med äggsås

En klassiker med kokt potatis, gröna ärtor, citron och dill. Gott till är också tärnade tomater.

4 portioner panerad torsk med äggsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 2 dl mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • Äggsås: 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 hårdkokta ägg
  • Tillbehör: 16 färskpotatisar, delikatesspotatis eller fast potatis efter tillgång
  • 4 dl gröna ärtor
  • 4 kvistar dill
  • 4 klyftor citron
  • 3 tärnade tomater

Tillagning

  1. Tina torsken om du köpt fryst. Lägg den gärna i kylen kvällen innan att tina i kylen.
  2. Börja koka potatis.
  3. Äggsås: Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter.
  4. Smält smör i en såskastrull. Rör ut mjölet i smöret.
  5. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
  6. Tillsätt salt och vitpeppar.
  7. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  8. Skala äggen och hacka dem.
  9. Tillsätt hackat ägg till såsen. Spara lite ägg till garnering om du önskar. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Håll såsen varm.
  10. Panerad torsk: Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
  11. Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  12. Knäck äggen och vispa ihop i en skål.
  13. Lägg upp ströbröd på en tallrik.
  14. Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
  15. Vänd torskbitarna i ägget.
  16. Vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
  17. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  18. Stek torskbitarna på medelvärme i 5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
  19. Koka under tiden upp ärtorna i lite vatten i mikron eller en kastrull. Häll av vattnet.
  20. Skär citron i klyftor.
  21. Servera den panerade torsken med äggsåsen på tallrik eller fat och garnera extra hackat ägg, citronklyfta och dill. Servera tärnad tomat, kokt potatis och ärtor till.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer