Kokt torsk med äggsås

Kokt torsk med äggsås och hackad persilja, kokt potatis samt ärtor och paprika.
Istället för torsk kan du ta sej eller annan fisk. Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt torsk. Räkna 4 portionsbitar på runt 130-150 gram styck. Det finns fina styckfrysta bitar. Godast (och dyrast) är dock färsk filé av torksrygg.
Du kan byta ut grönsakstillbehören mot ex. kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker.
Det blir också gott med pressad potatis. Kokt quinoa funkar som GI tillbehör istället för potatis.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
Pressad citron eller citronklyfta passar också till torsken.

4 portioner kokt torsk med äggsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 tsk salt
  • 600 g torskfilé
  • Äggsås: 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (3%)
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 fiskbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
  • 3 hårdkokta ägg
  • 4 msk hackad persilja
  • Tillbehör: 12 kokta potatis
  • 4 dl gröna ärtor
  • 0,5 röd paprika

Tillagning

  1. Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
  2. Koka upp 3-4 dl vatten i en traktörpanna eller kastrull med lock till fisken. Tillsätt salt.
  3. Skär torsken i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan.
  4. Lägg ner torskbitarna, koka upp och sätt åt sidan i 20 minuter medan du lagar sås och tillbehör.
  5. Äggsås: koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter.
  6. Smält smör i en såskastrull.
  7. Rör ut mjölet i smöret.
  8. Tillsätt lite mjölk och grädde i taget under omrörning och koka upp.
  9. Tillsätt salt och vitpeppar.
  10. Tillsätt ev. buljongtärning.
  11. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  12. Skölj persilja och hacka den fint.
  13. Skala äggen och hacka dem.
  14. Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
  15. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  16. Koka gröna ärtor i 3-4 minuter.
  17. Skölj och tärna paprika.
  18. Ta upp torsken och servera den med äggsåsen, kokt potatis, kokta ärtor samt tärnad paprika.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer