Kokt torsk med äggsås

Introduktion och förberedelse

Kokt torsk med äggsås och hackad persilja, kokt potatis samt ärtor och paprika.

Förslag på tillbehör

Val av torsk

Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt torsk. Räkna 4 portionsbitar på runt 130-150 gram styck. Det finns fina styckfrysta bitar. Godast (och dyrast) är dock färsk filé av torksrygg.

Varianter

  • Istället för torsk kan du ta kolja, alaska pollock eller sej.
  • Pressad citron eller citronklyfta passar också till torsken.
  • Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja.
  • Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
  • Färsk kruspersilja kan bytas mot bladpersilja eller fryst hackad persilja.

4 portioner kokt torsk med äggsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 tsk salt
  • 400-600 gram torskfilé
  • ÄGGSÅS: 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk (3%)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tärning fiskbuljongtärning
  • 3 hårdkokta ägg
  • 4 msk hackad kruspersilja
  • TILLBEHÖR: 12 kokta potatis
  • 4 dl gröna ärtor
  • 0,5 röd paprika

Tillagning

  1. Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
  2. ÄGGSÅS: Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 8 minuter.
  3. Smält smör i en såskastrull.
  4. Rör ut mjölet i smöret.
  5. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
  6. Tillsätt salt och vitpeppar.
  7. Tillsätt buljongtärning.
  8. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  9. Skölj persilja och hacka den fint.
  10. Skala äggen och hacka dem.
  11. Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
  12. KOKT TORSK: Koka upp 5 dl vatten i en traktörpanna eller en vid kastrull till fisken. Tillsätt salt. Skär torsken i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan. Lägg ner torskbitarna, koka upp och låt sjuda 1 minut. Vänd dem försiktigt och sätt åt sidan att stå i 5 minuter.
  13. Späd såsen med 1 dl av kokspadet från fisken.
  14. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  15. Koka gröna ärtor i 3-4 minuter.
  16. Skölj och tärna paprika.
  17. Ta upp torsken och servera den med äggsåsen, kokt potatis, kokta ärtor samt tärnad paprika eller valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 370 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-28

Tillbehör och liknande recept: