Saffranskusar

Baka enkla eller dubbla saffranskusar. Kusar är ett annat ord för lussebullar eller saffransbröd bakade som ett enkelt S eller dubbelt S lagt i kryss.

Vill du ha kesella eller färskost i degen så tar du bort 100 gram smör och ersätter med 150 gram kesella.
 

30-40 saffranskusar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst, 50 gram
  • 2 dl socker eller ljus sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 pkt saffran, 1 gram
  • 1,5 liter vetemjöl special, 900 gram
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl russin att garnera med

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  8. Smörj en plåt eller lägg ett bakplåtspapper i botten på en plåt.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig i några minuter.
  10. Dela degen i delar, rulla ut delarna till längder och rulla ihop till S (kusar). Vill du göra dubbla kusar så lägger du två enkla kusar (S) över varandra som ett kryss.
  11. Lägg över på bakplåtar med bakplåtspapper.
  12. Garnera och tryck fast russin.
  13. Jäs saffransbullarna i 30 minuter övertäckta med en kökshandduk.
  14. Sätt ugnen på 225 grader.
  15. Pensla saffranskusarna med uppvispat ägg.
  16. Grädda saffranskusarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg och är genombakta.
  17. Ta ut saffransbullarna, stjälp upp dem och bryt ev. isär dem och låt svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer