Starta julen med glögg, baconlindade dadlar och annat gott

Doften av glögg är synonymt med Advent, Lucia och jul för många. En dryck som värmer både kropp och själ i vinterkylan.

Starta julen med glögg, baconlindade dadlar och annat gott Glöggdoft i luften. Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Här hittar du tips till glöggen samt hur du blandar olika varianter på glögg.

När rödvin först kom till Sverige för flera hundra år sedan saknades dagens kvalitetskontroll (läs Systembolaget).

Ibland var man tvungen att göra något för att dölja vinets dåliga och sura smak. Då öste man i kryddor och socker samt värmde vinet.

Vidare upptäckte man att socker blir extra gott om sockret brändes först. Då tände man eld på starkvin och höll sockret över lågorna så att det droppade ner i vinet. Vinet var glödgat och just ordet glögg har vi från tyskans Glühwein som betyder upphettat eller glödgat vin.

Redan Gustav Vasa serverade sina gäster glögg. Denna glögg påminde dock antagligen mer om det ej så kryddade Glühweinet som serveras i alpernas skidbackar.

Idag görs den mesta glögg med ett gott vin med bra kvalitet som grund. Inte som förr av surt strävt odrickbart vin. Att tända eld på starkvinet hör också till ovanligheterna nuförtiden.

Dagens glögg är ofta rött vin smaksatt med de klassiska glöggkryddorna kanel, ingefära, pomerans, kardemumma och kryddnejlika samt en lagom mängd socker och i vissa fall en skvätt brännvin som konjak.

Allt för söt glögg är ej så gott. Kombineras det med ett mediokert rött vin blir glöggen inte rolig. Då kan man rädda glöggen med att spä den med lite gott rödvin, krydda upp den med glöggkryddor eller bara en bit kanel och kanske lite brännvin som konjak och calvados (om man gillar starkvinsglögg förstås).

Glöggkryddor De klassiska glöggkryddorna som ger smaken åt glöggen: russin, pomerans (torkat skal av pomerans - en besk citrusfrukt), kanel, torkad ingefära, kryddnejlikor och hel torkad kardemumma.

Hemgjord glögg

Glögg är enkelt att smaksätta och göra själv. Du behöver en flaska vin, glöggkryddor, socker samt ev. något starkare som brännvin. Skippa bag-in-boxen då de är mycket svavel och konserveringsmedel i dem.

  1. Tillsätt glöggkryddor - finns färdiga blandningar på påse eller köp kryddorna var för sig. Förslag är 1-3 bitar pomerans (torkade apelsinskal), 1-3 kanelstänger, 4-8 nejlikor, 0,5-1 tsk kardemumma och 1 krm mald torkad ingefära eller 1-3 bitar torkad ingefära eller runt 30 gram färsk ingefära, skalad och i bitar. Du kan också riva i något krm muskot i glöggen. Låt glöggkryddorna stå svalt och övertäckt i rödvinet i en kastrull med lock i 1-3 dagar eller bara några timmar innan. I värsta fall kan man värma direkt med glöggkryddorna.
  2. Värm försiktigt rödvinet med glöggkryddorna. Välj ett fylligt och fruktigt rödvin förslagsvis 60-90 kr på flaska (ex. av druvan Cabernet Sauvignon, Shiraz eller Pinotage). Det behöver ej vara ekfatslagrat eller jättefint vin.
  3. Tillsätt och rör ut 0,5-3 dl socker (eller efter smak). Man kan också söta upp med stevia eller annat sötningsmedel för sockerfri glögg. Vidare kan du ha i 1-2 dl starkvin som portvin eller madeira eller ett sött dessertvin i glöggen. Vill du ha stark glögg så tillsätter du brännvin som vodka, konjak eller calvados, ex. 1-2 dl.
  4. Värm glöggen till 55 - 60 grader. Vid 78 grader börjar alkohol avdunsta lite i taget. Så det är ingen bra idé att koka glöggen om du inte vill ha alkoholfri glögg (chansa ej på att göra alkoholfri glögg genom att koka den dock - om du inte kan kontrollera att den verkligen blir alkoholfri). Glöggen ska inte koka - då kokar alkoholen till slut bort.

Hemgjord glögg
En till variant på hemgjord glögg. Julglögg med rödvin, brandy, kryddnejlikor, kanel, ingefära, kardemumma, pomerans och socker.

Glögg med mindre socker
I stort samma recept som ovan men med mindre socker för de som ej vill ha så söt glögg.

Glödgad glögg

Vinglögg
Hemgjord glögg med rödvin och brännvin. Ett gammalt klassiskt glöggrecept där du tänder på glöggen och smälter ner sockret.

Glöggkryddor i rödvin till glögg
Glöggkryddor i rödvin till glögg. Låt stå några timmar till några dagar att få smak. Köp gott rött vin runt 70 kr typ fruktig Shiraz från Australien. Sedan kan du tillsätta så mycket socker du vill.

Redo att glödga eller elda glöggen över sockret
Redo att glödga eller elda glöggen över sockret. När rödvinet (som också ska i grytan) stått och dragit så tillsätter man sprit och tänder på. Ös brinnande glögg över sockret som då smälter ner i glöggen. Tänk på säkerheten - lock, brandfilt och släckare

Superstark glögg

Brännvinsglögg
Hemgjord glögg med bara brännvin. Ett gammalt klassiskt superstarkt glöggrecept där du tänder på glöggen och smälter ner sockret.

Supersvag glögg eller alkoholfri glögg

Alkoholfri glögg
En god och enkel glögg utan alkohol med smak av riktiga glöggkryddor som kanel, pomerans och kryddnejlikor. Glögg utan alkohol kan du göra på alkoholfritt vin eller saft som ex. svartvinbärssaft.

Saftglögg
God och enkel saftglögg utan alkohol. Alkoholfri glögg av saft för små nissar och tomtar på väg.

Baconlindade dadlar Baconlindade dadlar och ädelost passar utmärkt till glögg. Kombinera gärna med pepparkakor, rostade valnötter, skållad mandel, aprikoser och fikon.

Tilltugg och småplock till glöggen

Som tillbehör till glöggen är skållad mandel och russin självklart. Några pepparkakor till så har du allt du behöver för en glöggfest. Mer behövs egentligen inte.

Har du tid och lust så kan du såklart bjuda på mer tillbehör och småplock.

Enkelt är att lägga till plock som torkade fikon och aprikoser, ost i kuber, ädelost på pepparkakor, melonbitar lindade med parmaskinka - enkla och goda grejer. Julnötter och dadlar passar också att tugga på till glögg.

Vidare kan man också göra små tilltugg som är mer arbetade. Här är några förslag nedan som passar till den söta glöggen.

Fetaostfyllda dadlar
Fetaostfyllda dadlar som är gott som tilltugg eller till buffé. Enkelt att göra och supergott med salt ost och söta dadlar.

Smördegssnurror
Smördegssnurror med fetaost och spenat. Ett varmt tilltugg som du snabbt och enkelt gör i rullar, bakar och sedan skär i munsbitar.

Grillat ostfyllt tunnbröd
Grillat ostfyllt tunnbröd är ett recept som passar som tilltugg, snittar eller aptitretare till drinken.

Tunnbrödssnittar
Tunnbrödssnittar är tunnbröd med rökt lax, färskost och gräslök. Goda snittar, tilltugg och aptitretare.

Crostinis med tapenade
Crostinis med tapenade och/eller soltorkad tomat är goda som aptitretare eller tilltugg. Crostinis är vanliga rostade baguette skivor men det låter fint och är gott.

Varma snittar med getost och honung
Varma snittar med getost eller fårost (chèvre) och honung.

Rensteksrullar med färskost
Rensteksrullar med färskost passar som tilltugg. Stubbarna är tunnbröd fyllda med renstek och färskost.

Baconlindade dadlar
Dadlar lindade med bacon. De söta dadlarna med salt gott bacon är mycket gott som plockmat tillsammans med andra snittar eller nötter.

Smördegssnurror med parmesan
Varma smördegssnurror med parmesan. Ett gott enkelt varmt drinktilltugg av bakade smördegssnurror fyllda med parmesan du kan förbereda innan och sedan baka av när gästerna kommer.

Fler recept på tilltugg >>

Godis och sött till glögg

Tryfflar med glöggsmak
Chokladtryfflar med glöggsmak. Hemgjorda glöggpraliner fyllda med tryffel smaksatt med glögg i ett mörk choklad.

Äppelglögg
Äppelglögg kan du spetsa med äppelbrännvin som Calvados.

Utbud och fler tips

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-10-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.