Saftiga lussekatter med Kesella

Saftiga lussekatter med Kesella eller färskost istället för en del av smöret. Vill du bara ha smör i så tar du 200 gram smör och tar bort Kesellan.

48 st saftiga lussekatter eller saffransbröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g kesella eller naturell färskost
  • 2 dl socker eller vit sirap
  • 1 g saffran
  • 0,5 tsk salt
  • 15 dl vetemjöl
  • 2 dl russin
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör, Kesella, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  8. Mjöla ett bakbord och ta upp degen på samt knåda ihop den någon minut.
  9. Nu är det dags att baka ut lussekatter, snoddar, saffransbröd eller också flätor - det du önskar. Lussekatter eller snoddar gör du genom att dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 24 bitar.
  10. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa.
  11. Ett tips om det är svårt att rulla degen som lätt glider på bakbordet är att lägga en kökshandduk runt en lite mindre skärbräda, vika under kanterna och rulla bullarna på kökshandduken som ger bättre fäste och då går lättare att rulla med som underlag.
  12. Till lussekatter rullas ändarna sedan åt var sitt håll, likt ett S. Till snoddar (lindebarn) viks längden på mitten och ändarna viras ihop.
  13. Lägg de utbakade lussekatterna eller saffransbröden på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
  14. Tryck ner russin som garnering.
  15. Jäs bröden under bakduk 30 minuter.
  16. Värm ugnen under tiden till 220 grader.
  17. Pensla lussekatterna eller saffransbrullarna med uppvispat ägg.
  18. Grädda lussebullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  19. Låt lussekatterna eller lussebullarna svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer