Saffranssnäckor med vaniljkräm

Saffransbullar är en blandning mellan kanelbullar och lussebullar - vetebullar med smak av saffran bakade som vanliga kanelbullar men utan kanel och istället fyllda med vaniljkräm. Du kan köpa vaniljkräm som halvfabrikat eller laga egen som blir godast. 

Snäckorna passar till lucia, första advent och jultider. 

40 saffranssnäckor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl mjölk, standard
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pkt saffran
  • 1,4 liter vetemjöl, ca 800 gram
  • Fyllning och garnering: 150 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl fast vaniljkräm som Marsan, vaniljvisp eller hemgjord
  • 1 ägg
  • 1 dl pärlsocker eller flagad mandel

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull, rör i saffranet och tillsätt mjölken. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en stor degskål.
  3. Häll över den ljumma mjölken och rör om.
  4. Tillsätt socker eller sirap och salt.
  5. Mät upp mjölet och men spar en halv dl till utbakning. Arbeta ihop degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  6. Låt saffransdegen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  7. Förbered under tiden en fast vaniljkräm enligt paket eller gör en själv efter recept här på receptfavoriter.se.
  8. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
  9. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång rektangel ca 35-40 cm bred och 25 cm hög.
  10. Rör ihop smör och socker. Bred ett tunt lager på rektangeln. Rulla ihop till en rulle.
  11. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper.
  12. Tryck en grop med tummen i mitten på varje bulle och lägg dit ca en tsk vaniljfyllning i varje.
  13. Låt saffranssnäckorna jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
  14. Värm ugnen till 225-250°C.
  15. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
  16. Ta ut och låt svalna på galler något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer