Fyllda saffransbullar med vaniljkräm

Krämfyllda bullar med smak av saffran toppade med strösocker.
Du kan fylla med hemgjord vaniljkräm eller vispa marsankräm eller vaniljvisp. Sök recept på vaniljkräm här på receptfavoriter.se.
Passar till advent, lucia och jul.

18 fyllda saffransbullar med vaniljkräm

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 0,5 gram saffran
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • 3 dl färdig vaniljkräm
  • 50 gram smält smör
  • 0,5 dl strösocker

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde, socker och saffran. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning samt ägg.
  3. Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig del.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Förbered vaniljkräm.
  6. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor fyrkantig rektangel.
  7. Ta ut runda kakor (12 cm i diameter) eller skär rutor 12 cm.
  8. Lägg en msk fyllning på varje och vik upp samt nyp ihop kanterna till små knyten.
  9. Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
  10. Låt saffransbullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Grädda saffransbullarna i 10 minuter i mitten av ugnen.
  13. Ta ut och pensla saffransbullarna med smält smör och vänd toppen i strösocker (eller strö socker över).
  14. Låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer