Saffranslängder

Baka egna saffranslängder. Hembakta saffransbröd i längder med russin, mandel och smör.
Man kan också fylla saffranslängderna med 200 gram mandelmassa (blanda till en bredbar röra med smöret) istället för hackad mandel.
Receptet kan halveras till två längder.

4 saffranslängder

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst för söta degar
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 gram saffran
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 15 dl vetemjöl, 850 gram
  • Fyllning och garnering: 100 gram rumsvarmt smör
  • 4 msk socker
  • 2 dl russin
  • 2 dl hackad oskalad eller skållad mandel
  • 2 ägg att pensla med

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  9. Dela degen i 4 delar.
  10. Kavla ut en del i taget till en rektangel ca 25x35 cm.
  11. Bred ut en fjärdedel av smöret och russinen på degen. Strö 1 msk socker över samt nästan all mandel (spara lite till garnering).
  12. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
  13. Sätt ugnen på 200 grader.
  14. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över resterande mandel. Det går också bra med pärlsocker om du ex. använt mandelmassa till fyllningen.
  15. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Täck över dem med lite folie om de börjar brännas mot slutet.
  16. Ta ut saffranslängderna och låt svalna på galler. Skär upp i 2-4 cm breda skivor vid servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer