Saffransskorpor

Saffransskorpor är en variant av italienska biscotti fast med saffran. Biscotti med saffran eller saffransskorpor med mandel och russin passar till jul.

Förvara dem i burk med tättslutande lock (annars suger de åt sig fukt från luften och blir inte så knapriga). En glasburk med lock är perfekt.

ca 30 saffransskorpor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 g saffran
  • 2 st ekologiska ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 dl russin (valfritt)
  • 1,5 dl hel sötmandel (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg mandeln på en plåt och rosta den under tiden ugnen blir varm. Obs glöm ej bort dem så att de blir brända. Ta ut och låt svalna.
  3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Ta av från värmen.
  4. Kläck äggen i en bunke och vispa fluffigt några minuter med sockret.
  5. Tillsätt lite smör i taget under vispning.
  6. Blanda mjöl och bakpulver samt ev. russin och mandel i en bunke.
  7. Rör ner i äggblandningen och blanda ihop till en deg.
  8. Du kan nu forma degen till längder som du sedan skär i skorpor. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  10. Skär längderna i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
  11. Torka saffransskorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  12. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat eller över natten.
  13. Lägg de torra saffransskorporna i en lufttät burk så de håller sig torra och knapriga.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer