Saffransbullar

Saffransbullar, saffranskusar, lussebullar eller saffranbröd - kärt barn har många namn.
För att få ut mer smak av saffranen så kan du stöta den i en mortel med 2 msk av sockret eller 2 cl sprit som brännvin (då löser sig smaken i sockret eller alkoholen). Skölj sedan ur morteln med lite av mjölken och värm sedan med smöret.
Hälften av smöret kan ersättas med 150 gram Kesella eller naturell färskost.

ca 30 - 35 st saffransbullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 5 dl mjölk, standard
  • 1 pkt jäst, 50 gram (gärna jäst för söta degar)
  • 1,5 dl socker eller vit baksirap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 pkt saffran, 1 gram
  • 1,5 liter vetemjöl special, ca 850 gram
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl russin att garnera med

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  8. Smörj en plåt eller lägg ett bakplåtspapper i botten på en plåt.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig i några minuter.
  10. Dela den i delar, rulla ut delarna till längder och rulla ihop till S (kusar) eller lägg på S över varandra till dubbla kusar.
  11. Lägg över på bakplåtar med bakplåtspapper.
  12. Garnera och tryck fast russin.
  13. Jäs saffransbullarna i 30 minuter övertäckta med en kökshandduk.
  14. Sätt ugnen på 225 grader.
  15. Pensla saffransbullarna med uppvispat ägg.
  16. Grädda saffransbullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg och är genombakta.
  17. Ta ut saffransbullarna, stjälp upp dem och bryt ev. isär dem och låt svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer