Rispytt med kyckling och curry

Rispytt med kyckling, curry, kål, skinka, räkor och ärtor. En enkel och god variant på Nasi Goreng (indonesisk rispytt).
Med färdigkokt kallt ris i kylen så går pytten snabbt att laga. Rispytt är perfekt att laga på överblivet ris, skinka och andra rester. Du kan välja vilket ris du vill. Gott är basmatiris eller thairis.
Gillar du ägg så kan du ha på stekt ägg eller röra ihop äggen, stek och sedan strimla i bitar över rispytten.

4 portioner rispytt med kyckling

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • ca 8 dl kokt ris ca 4 dl okokt ris
  • 2 kycklingfiléer eller lårbenskött ca 200 gram
  • 1 dl matolja vegetabilisk
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk garam masala (valfritt)
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 gul eller röd lök
  • 0,5 huvud kål som vitkål, rödkål eller spetskål
  • 100 gram kokt eller rökt skinka
  • 100 gram skalade räkor
  • 2 dl frysta ärtor
  • 1 dl fryst eller färsk majs

Tillagning

  1. Koka riset om du inte har kokt ris färdigt.
  2. Skär kycklingen i ca 2x2 cm bitar.
  3. Lägg dem i en skål med två msk olja och blanda med chiliflakes och pressad vitlök. Salta och peppra kycklingen med något krm vardera.
  4. Skala och hacka löken.
  5. Fräs löken i en stekpanna eller wok i några msk olja några
  6. minuter under omrörning.
  7. Skölj, klyfta och skär bort stammen på kålen. Strimla kålklyftorna så fint du kan.
  8. Strimla kålen.
  9. Fräs kålen i några msk olja några minuter under omrörning. Lagar du med vitkål kan du lägga kålen med löken. Lagar du med rödkål kan du lägga den i en separat skål och bland med på slutet så att den inte färgar riset lila.
  10. Skölj ur pannan, tillsätt någon msk olja och bryn kycklingbitarna runt om några minuter. Lägg över i en långpanna, stor skål eller kastrull.
  11. Fräs vidare skinka, räkor, ärtor samt majs i omgångar med lite olja och lägg över till kycklingen.
  12. Sist så fräser du riset lite i taget (har du kallt ris så tillsätt någon dl vatten när du värmer riset). Vänd runt riset i kycklingblandningen till en fin gul pytt.
  13. Smaka av rispytten med salt, svartpeppar, chili, soja samt ev. mer curry.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer