Potatissallad med vitlök

Introduktion och förberedelse

En krämig potatissallad med vitlök, majonnäs och persilja som passar dig som gillar lite vitlökssmak på potatissalladen.

Kan förberedas innan genom att du kokar potatis och har den kall. Sedan är det bara att tärna och blanda ihop. Går också utmärkt att laga på rester med kokt kall potatis.

Med köpt eller hemgjord majonnäs

Du kan göra egen vitlöksmajonnäs - även kallat aioli - eller köpa 2 dl färdig majonnäs och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor.

Det finns också färdig aioli - vitlöksmajonnäs - att köpa och blanda med potatisen.

4 portioner potatissallad med vitlök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis av fast sort ex. Asterix, färskpotatis eller delikatesspotatis som Amandine
  • 1 äggula
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 1 dl olivolja, raps eller solrosolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 tomater (valfritt)

Tillagning

  1. Skala potatisen eller koka med skrubbat och putsat skal så det är fint. Tärna potatisen i ca 3x3 cm bitar.
  2. Koka den mjuk i ca 15 minuter.
  3. Gör under tiden vitlöksmajonnäsen: Rör ihop äggula och senap i en skål.
  4. Tillsätt salt och peppar.
  5. Vispa ner olja droppvis till en majonnäs. Använd ev. en elvisp.
  6. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt citronsaft och hackad bladpersilja.
  7. Blanda vitlöksmajonnäsen med kokt ljummen eller kall potatis.
  8. Skölj och hacka bladpersilja samt tärna tomater.
  9. Strö över hackad bladpersilja och tärnad tomat och servera potatissalladen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06