Picklad eller inlagd gul lök
Picklad eller inlagd gul lök blir ett gott och billigt sötsurt tillbehör som är hållbart, lätt och billigt att göra till många.
Tillagning
- Koka upp ättiksprit, socker, vatten, salt samt vitpeppar i en stor kastrull.
- Skala löken, halvera den och skär den i ca 0,5 cm klyftor.
- Lägg i löken i ättikslagen.
- Koka löken på medelvärme i ca 20 minuter.
- Fördela löken i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Se till att lagen täcker. Blanda annars lite extra lag av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.
- Låt löken svalna.
- När löken svalnat kan du använda löken. Den blir också god om den får stå några dygn valt och mörkt.
- Håller flera veckor. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- Löken är god som tillbehör till det mesta som förslagsvis pulled pork, sallader, hamburgare, korv med bröd, leverpastejsmacka, buffé, grillfest, sandwich, mackor med mera.
- Eller servera som sötsurt tillbehör till husmanskost, buffé, julbord, smörgåsbord, påskbord, midsommar eller söndagsmiddag.
Val av lök
- Välj helst fin ekologisk gul lök.
- Du kan även pickla rödlök, silverlök, knipplök, schalottenlök, steklök eller annan lök på samma vis.
Varianter
Du kan smaksätta ättikslagen med någon msk senapsfrön, 4 kryddnejlikor, 2 lagerblad, 5 kryddpeppar, några bitar tärnad pepparrot eller liknande om du vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal