Picklad inlagd lök

Picklad inlagd lök är gott på leverpastejsmacka, till pulled pork, hamburgare, söndagsteken eller som alternativ till det mesta där inlagd gurka passar. Ett tips från min farmor :)
Inlagd lök är också mycket billigt att laga som tillbehör till många ex. till en buffé eller middag. Lök är också mycket nyttigt. Inlagd lök är mycket enkelt att göra också.
Välj fin ekologisk gul lök eller röd lök. Den mesta lök blir god som silverlök, schalottenlök, steklök eller tom purjolök blir gott.
Du kan lägga in i vilka glasburkar som helst ex. gamla marmeladburkar bara de är väl rengjorda och med täta lock.

0, 8 liter inlagd lök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 gula lökar eller annan lök efter tycke ex. rödlök
  • 1 dl ättiksprit 12%
  • 2 dl socker
  • 3,5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 tsk vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp ättiksprit, socker, vatten, salt samt vitpeppar i en stor kastrull.
  2. Skala löken, halvera den och skär den i ca 0,5 cm klyftor.
  3. Lägg i löken i ättikslagen.
  4. Koka löken på medelvärme i ca 20 minuter tills den är glasartad och nästan genomskinlig.
  5. Fördela löken i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Se till att lagen täcker. Blanda annars lite extra lag av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.
  6. Låt löken svalna.
  7. När löken svalnat kan du använda löken. Den blir också god om den får stå några dygn valt och mörkt. Håller flera veckor. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer