Pulled pork

Pulled pork är långstekt griskött eller fläskkött som dras isär till servering. Perfekt att laga på de billigare delarna av grisen som grishals (fläskkarré), fläskkarré, tjocka revben eller fläsklägg.

Pulled pork kan också stekas på lägre värme ca 100 grader - räkna då 2-3 timmars ytterligare tillagning.
Om du väljer att laga en större bit på 2-3 kilo så blir det mycket god pulled pork om du steker det på 100 grader i 10 timmar. Höjer du värmen till 150 grader så kan du räkna ca 6 timmar. Marinerar du grisköttet över natten i kryddorna och med löken får du extra god smak. Istället för kryddblandningen nedan kan man använda färdig bbq-rub eller bbq-sås.

Vid servering kan man först dra isär köttet och sedan fräsa det i lite olja och krydda med någon tsk soja, några msk barbequesås och gärna några tsk hemgjord piri-pirisalsa eller annan chilisås. Att värma och steka på köttet är speciellt gott om du har förberett din pulled pork innan och ej vill servera kallt kött.

Servera pulled pork med valfria tillbehör - enkelt och genialiskt gott är att servera pulled pork sandwich med endast surdegsbröd, avokado, barbequesås, grönsallad och tomat; vidare är strimlad isbergssallad, tzatziki och inlagd rödlök eller lökconfit gott. Annat gott till pulled pork är rå strimlad rödlök, hamburgerböd, hackad bladpersilja, skivad inlagd gurka osv.

Tortillabröd eller tacos är också gott att fylla på tex-mex vis med pulled pork, guacamole, sallad, salsa, majs, svarta bönor, riven ost eller annat från tex-mex hyllan. Om du vill kan du då krydda köttet med tex-mex krydda när du steker det istället för kryddblandningen i receptet nedan.

6 portioner pulled pork

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 tim 10 min
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg grishals (fläskkarré) utan ben eller 1,4 kg grishals med ben, tjocka revben eller fläsklägg
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk torkad ingefära
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 krm mald spiskummin
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 krm salt
  • 2 msk matolja som rapsolja
  • 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 dl vatten
  • 2 msk honung

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skala och klyfta varje lök i fyra delar.
  3. Skala och grovhacka vitlöken.
  4. Lägg i botten på en stekgryta eller ugnsform.
  5. Bryn köttet runt om i en stekpanna.
  6. Lägg köttet på löken.
  7. Stek i minst 4 timmar eller tills köttet lätt faller isär. Efter halva tiden kan du vända köttet samt ev. späda med lite mer vatten om det torkat ut i botten.
  8. Någon timme innan köttet är klart så häller du av köttskyn och blandar med honung. Pensla köttet med honungen och sätt tillbaka i ugnen. Detta är valfritt men blir gott.
  9. Ta ut köttet och låt det svalna något. Dra sedan isär det med två gafflar till strimlor och servera med valfria tillbehör (se ovan). Om du vill kan du fräsa upp köttet (speciellt om du har kall pulled pork som du förberett innan) - i lite olja och krydda med någon tsk soja, några msk barbequesås och gärna några tsk hemgjord piri-piri salsa eller annan chilisås.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer