Oxfile med sallad

Oxfilé med sallad. Grillad eller stekt oxfilé med grönsallad, tomat, kapris, Dijondressing, riven zucchini och rödlök.
Gott och nyttigt.
Gott i salladen är också finriven morot, riven rödbeta, riven rotselleri, strimlad paprika, vit eller grön sparris, fetaost, mozzarellaost med mera.
Om du vill kan du även ha till klyftpotatis och Bearnaisesmör - sök recept här på Receptfavoriter.se
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

2 portioner oxfile med sallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 bitar oxfilé på ca 120 gram styck
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Sallad: 1 rödlök
  • 150 gram valfri grönsallad som ex blandsallad, bistrosallad eller provencalsk blandning (på bilden har jag använt mangoldskott)
  • 1 bifftomat eller 2 kvisttomater
  • 0,5 zucchini
  • 4 msk kapris
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • Dijondressing: 2 msk Dijonsenap
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger eller annan god vinäger
  • 1 msk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Ta fram oxfilén, lägg på en tallrik och gnid in den med olja, salt och peppar. Täck över med plastfilm. Låt köttet bli rumsvarmt medan du förbereder sallad samt tänder grillen (du kan också steka oxfilén i stekpanna eller grillpanna).
  2. Skala, dela och strimla löken fint. Lägg i en djup tallrik och strö över samt arbeta in ett krm salt (då mjuknar löken).
  3. Skölj, rensa och dela ev. salladen grovt och lägg i en salladsskål.
  4. Skölj tomat, halvera och skär i skivor. Lägg med salladen.
  5. Skölj zucchini och riv den grovt. Lägg med salladen.
  6. Dressing: blanda senap, olja, vinäger, honung, salt och peppar till en jämn blandning i en skål.
  7. Grilla eller stek oxfilébitarna på varje sida i ca 2-3 minuter. Lägg dem i folie (om du grillar) eller sänk värmen och stek dem klart några minuter till önskad stekgrad ex. medium. Använd gärna en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
  8. Lägg köttet på en tallrik att vila några minuter medan du lägger upp salladen.
  9. Fördela salladen på två tallrikar, strö över rödlök och kapris.
  10. Skär köttet i sneda skivor och lägg på salladen.
  11. Skeda över Dijondressing samt strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
  12. Oxfilé med sallad är klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer